U bent hier

De Spaanse animatie-industrie biedt opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven

Deze publicatie is een zeer handige gids en is opgesteld door de audiovisuele afdeling van ICEX, het nationale Spaanse investagentschap. Het geeft een volledig beeld van de Spaanse animatiesector en stelt verschillende bedrijven, producenten, studio's en dienstverleners met actieve projecten in 2021, voor.
“Animation from Spain” is het overkoepelende merk gecreëerd door ICEX met als doel de Spaanse animatie-industrie internationaal te promoten.

De publicatie bestaat uit verschillende delen zoals een korte inleiding van ICEX, 'Animation from Spain' en 'DIBOOS', de Spaanse vereniging van animatieproducenten.
Het geeft ook enkele belangrijke cijfers en daarnaast concrete informatie over de verschillende unieke fiscale stimulansen en voordelen die animatiebedrijven in Spanje kunnen krijgen. Zo is er de '45%-50%' directe vermindering voor internationale producties. Dit onderdeel wordt duidelijk besproken met voorbeelden voor Spaanse producenten, O&O, technologische innovatieve activiteiten en buitenlandse producties.

Het grootste en laatste deel van de publicatie bevat een lijst met 72 profielen van Spaanse animatiebedrijven van verschillende grootte met diverse activiteiten. Deze profielen bevatten info over het bedrijf, hun activiteiten en contactinformatie. De gids nodigt geïnteresseerden uit om contact op te nemen met de bedrijven of hun stands te bezoeken op evenementen.

FEITEN EN CIJFERS

De Spaanse animatiesector bereikte vorig jaar een omzet van 900 miljoen euro waarvan er 90% van de productie geëxporteerd werd. Er zijn 260 bedrijven, producenten en distributeurs actief. De sector zorgt voor 8.450 directe en 21.000 indirecte jobs. Per jaar worden er 16 nieuwe series, 52 kortfilms en 6 films gecreëerd. De Spaanse animatie industrie telt 90% coproducties waarvan 70% internationaal zijn.

Link naar de studie: TPN_ICEX_Animation_Digital.pdf

7 april 2022