U bent hier

De oprichting van KM Malta Airlines: een nieuw hoofdstuk in de Maltese luchtvaart.

In het hart van de Middellandse Zee staat de Maltese archipel op het punt een nieuw hoofdstuk in de luchtvaartindustrie te beleven. Onlangs werd aangekondigd dat de historische nationale luchtvaartmaatschappij van het land, Air Malta, haar activiteiten zal staken om plaats te maken voor een nieuwe entiteit: KM Malta Airlines.

Dit was een reactie op het mislukken van de onderhandelingen tussen de Maltese regering en de Europese Commissie, die leidden tot het blokkeren van de EUR 290 miljoen financiering die de Maltese regering had gepland om de luchtvaartmaatschappij te ondersteunen. Het nieuwe bedrijf, met de Maltese regering als enige aandeelhouder, zal in maart 2024 van start gaan en Malta verbinden met zeventien routes in heel Europa.

Het conflict met Brussel

Al in 2010 had het bedrijf een lening van 50 miljoen euro nodig die was goedgekeurd door de Europese Commissie. Na jaren onderhandelen werd een herstructureringsplan goedgekeurd met de toewijzing van 130 miljoen euro door Brussel. Aan deze redding waren echter voorwaarden verbonden: Air Malta moest op lange termijn winstgevend worden en maatregelen nemen om minder afhankelijk te worden van staatssteun. Omdat er geen oplossing kon worden gevonden voor de kapitalisatie van het bedrijf, besloten Brussel en de Maltese regering de financiering te beëindigen en Air Malta te vervangen. Dit doet denken aan wat er in Italië gebeurde met de overgang van de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia naar Ita Airways.

Innovatie en duurzaamheid als prioriteit bij de oprichting van KM Malta Airlines

KM Malta Airlines, dat in maart 2024 van start zal gaan, zal de sterke punten van Air Malta erven en zich met name richten op financiële duurzaamheid op de lange termijn. De Minister van Financiën en Ontwikkeling, Clyde Caruana, zei onlangs dat de Maltese regering nauw heeft samengewerkt met internationale industrie-experts om een nieuw businessplan te ontwikkelen, gebaseerd op een efficiënt netwerk en een goed geplande vloot.

Op het gebied van routes heeft Sabre een sleutelrol gespeeld in het ontwerpen van een systeem dat Malta verbindt met Europese hoofdsteden en belangrijke luchthavens op het continent en daarbuiten. Dit zorgt voor een ongekende commerciële efficiëntie. De maatschappij zal in totaal zeventien routes vliegen met acht Airbus 320Neo vliegtuigen, die bekend staan om hun lage brandstofverbruik en verminderde CO2-uitstoot per passagier. Dit streven naar duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een belangrijk doel voor de Maltese regering.

De duurzaamheid van de luchtvaart is van fundamenteel belang voor Malta en Minister Caruana benadrukte dat KM Malta Airlines geacht wordt haar beleid af te stemmen op de UN Sustainable Development Goals en de eisen van de Green Deal en 'Fit for 55' doelstellingen van de Europese Unie om de impact op het milieu te verminderen. Dit initiatief weerspiegelt de groeiende erkenning van het belang van het verminderen van de impact van luchtvaartmaatschappijen op het milieu en het nemen van concrete maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

Economische en toeristische gevolgen

De oprichting van KM Malta Airlines zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de Maltese economie en toerismesector. Malta is een populaire toeristische bestemming, die bezoekers uit heel Europa en daarbuiten aantrekt. De beschikbaarheid van directe vluchten en efficiënte verbindingen is cruciaal voor de toeristische sector van het land en er wordt verwacht dat de nieuwe luchtvaartmaatschappij zal bijdragen aan het verbeteren van de connectiviteit van het eiland, het reizen voor toeristen zal vergemakkelijken en het toerisme zal stimuleren.

Bovendien kan de op duurzaamheid gerichte aanpak van KM Malta Airlines een belangrijk concurrentievoordeel opleveren. Veel reizigers zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun reizen op het milieu, en een luchtvaartmaatschappij die milieuvriendelijke vluchten aanbiedt zou een milieubewuste klantenkring kunnen aantrekken.

Vanuit een economisch perspectief geeft de beslissing van de Maltese regering om de enige aandeelhouder te worden van KM Malta Airlines aan dat zij zich op lange termijn wil inzetten voor de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie van het land. Dit zou zich kunnen vertalen in duurzame investeringen in de luchthaveninfrastructuur en de luchtvloot, wat de werkgelegenheid en economische groei zou bevorderen. De nieuwe luchtvaartmaatschappij zal ook te maken krijgen met uitdagingen en kansen op de Europese luchtvaartmarkt, waaronder concurrentie met andere luchtvaartmaatschappijen en het vermogen om klanten aan te trekken.

Intussen tekent zich een positieve boekingstrend af voor KM Malta Airlines. Op 12 januari bedroegen de reisboekingen voor de zomer van 2024 reeds 250.000 verkochte stoelen sinds de boekingen op 4 december 2023 werden geopend. Deze 250.000 boekingen vertegenwoordigen 18 procent van de reeds verkochte stoelcapaciteit van de luchtvaartmaatschappij voor het zomerseizoen.

De luchtvaartmaatschappij die Air Malta heeft vervangen laat een zeer sterke vraag zien naar zowel haar betaalbare business class tarieven als haar zeer flexibele economy tarieven. Boekingen van Europese touroperators en groepsverkopen zijn ook bijzonder hoog, wat de vraag naar reizen naar Malta aantoont.

In een notitie wijst de luchtvaartmaatschappij erop dat "de ticketaankopen tot nu toe de verwachtingen hebben overtroffen, wat de aantrekkelijkheid van de nieuwe routestrategie en de effectiviteit van de nieuwe tariefstructuren bevestigt. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat reizen in 2024 veerkrachtig zal blijven en een prioriteit zal blijven voor consumenten, vooral in de vrijetijdssector."

De zomeractiviteiten van KM Malta Airlines omvatten vluchten naar 17 luchthavens in 15 grote Europese steden: Amsterdam, Berlijn, Brussel, Catania, Düsseldorf, Londen Gatwick, Londen Heathrow, Lyon, Madrid, Milaan, München, Parijs Charles de Gaulle, Parijs Orly, Praag, Rome, Wenen en Zürich.

De maatschappij kiest bewust voor een benadering op basis van belangrijke Europese bestemmingen, waarbij het Malta verbindt met de belangrijkste hoofdsteden in West-Europa, met de belangrijkste Europese luchthavenhubs en met partnerluchtvaartmaatschappijen. Als nationale luchtvaartmaatschappij van de Maltese eilanden biedt het stabiele, regelmatige verbindingen met Europa en daarbuiten het hele jaar door. KM Malta Airlines vliegt naar 17 grote passagiers- en vrachthubs in 15 belangrijke Europese steden en sluit aan op de grotere luchtvaartmaatschappijen via codeshare- en interlineovereenkomsten. Het betreft geen low-cost airline. 

De vloot

De maatschappij exploiteert een jonge vloot van 8 Airbus 320NEO's, in een tweeklassenconfiguratie met een flexibele Business Class-cabine met in totaal gemiddeld 168 verkoopbare stoelen met maximaal 36 Business Class-stoelen. Deze moderne, brandstofefficiënte vliegtuigen bieden superieure operationele rendabiliteit en betere milieuprestaties met minder CO2-uitstoot per passagier en minder geluidsoverlast. De vloot vertegenwoordigt KM Malta Airline’s inzet om een duurzame luchtvaartmaatschappij te zijn.

Meer weten?

About KM Malta Airlines 

route-map | KM Malta Airlines

12 januari 2024