U bent hier

De markt voor voedingssupplementen in Hongarije

Huidige situatie van de markt voor voedingssupplementen

In het voorjaar van 2020 is de vraag naar deze producten zo sterk gestegen dat er korte tijd een voorraadtekort was, totdat de fabrikanten het productietempo hebben opgevoerd om tegemoet te komen aan de veranderende gewoonten van de consument. Sindsdien bevinden we ons in de vierde golf van COVID-19 en maken vitamines en supplementen deel uit van ons dagelijks leven: we blijven ze gebruiken voor preventie, als aanvullende behandeling bij virusinfecties en om restverschijnselen na een uitbraak van een coronavirus te temperen of uit te stellen. De pandemie heeft geleid tot een ongekende toename van het gebruik van basisvitamines, naast diverse mineralen, spoorelementen en andere gespecialiseerde supplementen en natuurlijke kruiden.

De duidelijke ster van het laatste anderhalf jaar is vitamine D, met tientallen studies die aantonen dat het een sleutelrol speelt bij immuniteit, geestelijk welzijn, gezondheid van botten en huid, en bescherming tegen chronische ziekten. Lage vitamine D-niveaus zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op COVID-19 complicaties, zo hebben onderzoekers ontdekt. Deskundigen voorspellen dat de vitamine D-markt tegen 2025 naar verwachting met 7,2% zal groeien. Vitamine C en B-complexvitaminen spelen een even belangrijke rol, zink en selenium zijn populairder geworden, en echinacea, astragalus, calendula, tijm, kurkuma, knoflook en gember hebben een centrale plaats veroverd onder de alternatieve geneesmiddelen.

Volgens Dr. Tamás Horányi, vice-voorzitter van de Vereniging van fabrikanten en distributeurs van voedingssupplementen in Hongarije (MÉKISZ), "groeit deze markt gestaag en wordt hij momenteel geschat op 40 miljard HUF (€106,6 miljoen). In termen van waarde is de omzet in de afgelopen twaalf maanden met bijna 7% gestegen ten opzichte van de voorgaande overeenkomstige periode. De stijging van de vraag weerspiegelt ook het inzicht van de mensen in het belang van gezondheidsbevordering om het gebruik van geneesmiddelen in verband met ziekte te verminderen." Hij voegt eraan toe dat de best verkochte producten in de categorie doorgaans multivitaminen, vitamine C, magnesium, schoonheidsvitaminen, gewrichtsproducten (glucosamine en chondroïtine), calcium, omega-3 en vitamine D omvatten.

Consumentengewoonten en -behoeften

Volgens een enquête van het Nationaal Bureau voor de Veiligheid van de Voedselketen (NÉBIH) in 2021 consumeren veel mensen voedingssupplementen, meestal meerdere, maar niet iedereen is op de hoogte van de basisinformatie over de producten, dus werken de deskundigen van het bureau aan een gids om consumenten te helpen. Uit de online-enquête van het NÉBIH onder 508 respondenten, die in december 2020 van start is gegaan, blijkt dat 85% van de respondenten dagelijks voedingssupplementen neemt, waarbij een groter deel er meer dan één neemt. 60% van de consumenten consumeert helemaal geen voedingssupplementen, terwijl 40% meer consumeert dan voor de coronavirusepidemie. Bijna 73 procent van degenen met een gezin geeft hun kind ook een of ander supplement. 95 procent van de respondenten neemt vitamines, multivitamines en mineralen, en 51 procent neemt ook andere immuunversterkende, gezondheidsbeschermende producten. 26% van de respondenten geeft minder dan 5000 HUF (€13,36) per maand uit aan voedingssupplementen, 56% tussen 5 en 15.000 HUF (€13,36 - €40,1), 13% tussen 15 en 30.000 HUF (€40,1 - €80,2) en 5% van de respondenten geeft meer dan 30.000 HUF uit. Kopers consumeren het meest (95%) vitamines, multivitamines en mineralen, gevolgd (51%) door andere immuunversterkende, gezondheidsbeschermende producten (bv. omega 3,6). Een relatief hoog percentage (40%) maakt gebruik van kruidenextracten en gewrichts- of botbeschermende producten. 14% neemt een ontspannend of stressverlagend middel en gemiddeld 10% neemt ontgiftings-, gewichtsverlies- of spierversterkende producten, evenals sportprestatie- of schoonheidsverhogende middelen. Gemiddeld 3% van de respondenten gebruikt producten die intieme gemeenschap of conceptie bevorderen. Slechts 6% van de respondenten gebruikt één voedingssupplement. Het hoogste percentage (48%) consumeert 2-3 soorten, gevolgd door 29% die 4-5 producten consumeert en 17% die 6 of meer soorten supplementen gebruikt.

In tegenstelling tot het voorgaande jaar, toen er bijna geen groei was, groeide de markt voor afslankproducten in Hongarije met 21,9% in waarde en 6,8% in volume. Naast afslankproducten zijn de populairste producten, producten die het immuunsysteem versterken, het cardiovasculaire systeem ondersteunen, het zenuwstelsel kalmeren of zelfs stimuleren, en schoonheid en een gezonde huid en gezond haar bevorderen. De consumenten zijn prijsgevoelig, aangezien de verkoop tijdens promoties toeneemt, maar ook extra kortingen die aan verschillende klantengroepen worden aangeboden, stimuleren de verkoop. Op het gebied van sportsupplementen zijn sporters zich bewust van de noodzaak om hun gezondheid, lichaam en gewrichten op peil te houden. De markt laat steeds meer zien dat consumenten bereid en enthousiast zijn om offers te brengen om hun gezondheid op peil te houden. Bijna 50% van de respondenten van de NÉBIH-enquête volgt het advies van de fabrikant of distributeur, terwijl gemiddeld slechts 40% het advies van de huisarts, specialist of apotheker opvolgt. 20% vertrouwt voor zijn advies op vrienden, kennissen, internetrecensies, een naturopaat of een familielid.

De vraag naar gemak en milieuvriendelijke, duurzame verpakkingsmaterialen begint ook door te dringen in productverpakkingen. Er is een groeiende vraag naar producten die 'schoon' zijn, vrij van conserveringsmiddelen, additieven en kleurstoffen. Voor bekende producten verschuift de verkoop naar grotere verpakkingen, omdat de eenheidsprijs meestal lager is. Wanneer een klant echter een nieuw product (nieuwe werkzame stof) wil proberen, zal hij eerst voor de kleinere verpakking kiezen. Er is ook een groeiende trend om op de verpakking de duur van het product aan te geven (bv. 'voorraad van 1 maand'). Meer dan 66% van de NÉBIH-respondenten koopt zijn supplementen in de apotheek, gevolgd door websites en online winkels als meest voorkomende bron van aankoop. Bij deze laatste koopt 55% van de respondenten hun supplementen. Op de derde plaats staan drogisterijen, natuurvoedingswinkels en kruidendokters, waar 40% van de respondenten hun supplementen kopen. Naast de meest voorkomende leveringsbronnen koopt 15% van de respondenten bij een merkwinkel of kruidenier. Minder dan 5% koopt via socialemediaplatforms, telefonische verkoop, advertenties in kranten en andere aankoopkanalen. Van de productkenmerken was de belangrijkste dat het product 100% natuurlijke actieve ingrediënten moet bevatten en een of andere certificering moet hebben.

Bovendien geven de respondenten de voorkeur aan producten met een snellere opnametijd en is het voor hen belangrijk dat ze allergeenvrij, suikervrij en GGO-vrij zijn. Het is ook belangrijk dat het product 'biologisch' gecertificeerd is en dat het 100% Hongaarse ingrediënten bevat. Veganistische, glutenvrije en lactosevrije eigenschappen waren slechts voor een klein deel van de respondenten belangrijk. Wat de landen van herkomst betreft, is Duitsland de absolute winnaar in termen van betrouwbaarheid op een schaal van 1 tot 5, met een score van 4,26, gevolgd door Hongarije (4,12) en Oostenrijk (3,98). Japan en de VS bevinden zich in het midden, met als minst betrouwbare van de vermelde landen Chinese en Roemeense leveranciers.

Bij voedingssupplementen zien we ook dat goedkopere producten de ingrediënten van de bekendere topmerken kopiëren en daardoor goed verkopen. De merkentrouw is niet erg sterk. Doorgaans wisselen consumenten tussen een paar topmerken of beslissen zij alleen op basis van de prijs en gaan zij op zoek naar goedkopere alternatieven. Uitzonderingen zijn onder meer kindervitaminen, waar het aandeel van goedkopere producten laag is omdat ouders geneigd zijn voor hun kinderen producten van betere kwaliteit te kopen. Zelfs als zij voor zichzelf op zoek gaan naar lage prijzen voor andere producten. De markt voor voedingssupplementen groeit, vooral het aandeel van grotere verpakkingen.

In deze sector wordt innovatie vooral gestuurd door de combinatie van verschillende actieve ingrediënten, die nieuwe functionaliteit aan producten kunnen toevoegen en zo nieuwe consumentensegmenten kunnen aanspreken.

Belangrijkste spelers in Hongarije

Er zijn momenteel meer dan 15.000 geregistreerde voedingssupplementen op de nationale markt. Van de meer klassieke farmaceutische spelers zijn Juvapharma (vertegenwoordigd in 23 landen en producent van bijna 150 verschillende producten), BioCo (100% Hongaars merk, al 25 jaar op de markt aanwezig, de enige met 12 producten met het MÉKISZ 'Certified Quality' handelsmerk en Hongaarse Grand Prix), en Béres (Hongaars, familiebedrijf, producent van 144 producten, sterke marktaanwezigheid in Hongarije en de regio, sommige van hun producten zijn Hungaricums) de belangrijkste producenten van voedingssupplementen in Hongarije.

Op de Europese markt voor voedingssupplementen waren de afgelopen tien jaar twee Hongaarse spelers aanwezig: Scitec en Biotech USA. BioTech USA is een familiebedrijf in Sada dat volledig in Hongaarse handen is, terwijl Scitec een bedrijf is met een Hongaarse hoofdzetel en een Hongaars management, hoewel het eigendom is van een Zuid-Afrikaanse groep, met een fabriek in Dunakeszi. Beide bedrijven exporteren naar tientallen landen op het continent en daarbuiten, en zijn er beide in geslaagd voet aan de grond te krijgen in het buitenland. In 2020 nam Biotech USA zijn concurrent Scitec over voor 5 miljoen euro, waardoor het bedrijf in omvang verdubbelde. In totaal verkopen ze nu aan bijna 100 landen. In de markt voor voedingssupplementen is Biotech waarschijnlijk het snelst groeiende bedrijf in Europa dat zich niet uitsluitend richt op online communicatie of bijvoorbeeld op één enkel product. De onderneming wordt gewaardeerd op naar schatting 25,7 miljard HUF (€68,3 miljoen), met een omzet van 30 miljard HUF (€79,7 miljoen) vorig jaar, waarbij de omzet van Scitec van 23 miljard HUF (€61 miljoen) is opgeteld. Hoewel Biotech USA naam heeft gemaakt met eiwitpoeders, die nog steeds haar best verkochte product zijn, daalt haar aandeel in de verkoop. Supplementen worden steeds populairder, omdat gezondheidsbewuste consumenten beseffen dat het bedrijf een gezond alternatief biedt voor alles van pindakaas tot vitamines en energiedrankjes.

Autorisatie

De producent/distributeur in Hongarije is verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van producten die in Hongarije op de markt worden gebracht. Het Nationaal Instituut voor de Farmacie en de Veiligheid van Levensmiddelen is verantwoordelijk voor de kennisgeving van voedingssupplementen en levensmiddelen die bestemd zijn voor bepaalde specifieke groepen personen (formules) van de levensmiddelencategorieën op de Hongaarse markt. 

Overeenkomstig de EU-richtlijn inzake voedingssupplementen werd in mei 2004 de verplichte voorafgaande toelating afgeschaft en vervangen door een zogenaamde kennisgevingsverplichting, die niet meer inhoudt dan de indiening van het productetiket, het productinformatieblad en het bewijs van betaling van de vergoeding voor administratieve diensten bij de OGYÉI, uiterlijk op de dag waarop het product op de markt wordt gebracht. Voor de kennisgeving van voedingssupplementen moet een vergoeding voor administratieve diensten van 50.000 HUF (€132,8) worden betaald. Binnen 8 dagen worden alle door de OGYÉI ontvangen kennisgevingen bevestigd in de vorm van besluiten. Daarna worden alle producten onderworpen aan een risicobeoordeling voor de volksgezondheid. De producent, of indien het product niet in Hongarije gemaakt wordt, de eerste persoon die het product op de markt brengt (bv. een distributeur of importeur) is verantwoordelijk voor de veiligheid en de kwaliteit van het product tot aan het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. 

Voedingssupplementen zijn levensmiddelen en daarom zijn de algemene voorschriften voor levensmiddelen van toepassing op de etikettering (etiketten, symbolen, pictogrammen, enz. op het etiket of de verpakking) en de reclame ervoor. Naast de algemene regels inzake de etikettering van levensmiddelen moet de etikettering van voedingssupplementen ook volgende zaken omvatten. De producten mogen op de markt worden gebracht onder de naam waaronder zij als voedingssupplement worden verkocht en moeten vergezeld gaan van de naam van de typische groepen nutriënten of ingrediënten, dan wel van een vermelding van de aard van de nutriënten of ingrediënten. De aanbevolen dagelijkse inname van het product wordt vermeld, alsmede een waarschuwing dat de consument de aanbevolen dagelijkse inname niet mag overschrijden en dat het product buiten het bereik van jonge kinderen moet worden gehouden. Ook moet vermeld worden dat het voedingssupplement geen vervanging is voor een evenwichtige, gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. In de etikettering en presentatie van en de reclame voor voedingssupplementen mag niet worden beweerd of gesuggereerd dat een gevarieerde, evenwichtige voeding geen geschikte manier is om de nodige nutriënten binnen te krijgen. De hoeveelheid nutriënten, voedingsstoffen of fysiologische stoffen die een product bevat, wordt in de etikettering van het product vermeld in de vorm van een getal dat gerelateerd is aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het product.

Nationaal Bureau voor de Veiligheid van de Voedselketen (Nébih)
1024 Budapest, Keleti Károly utca. 24
E-mail: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu
Tel: +36 1 336 9000
Web: www.portal.nebih.gov.hu

Hongaarse Vereniging van Fabrikanten en Distributeurs van Voedingssupplementen (MÉKISZ)
2921 Komárom, Kőolaj u. 2.
E-mail: mekisz@mekisz.hu
Tel: Dr. István Bérci: +36 34 540 027 / Dr. Tamás Horányi: +36 1 887 3625
MÉKISZ Secretary: +36 30 720 9748
Web: www.mekisz.hu

Nationaal Instituut voor Farmacie en Voeding (OGYÉI)
1135 Budapest, Szabolcs utca 33.
E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu
Tel: +36 1 8869 300
Web: www.ogyei.gov.hu

Bronnen:

28 februari 2022