U bent hier

De handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten van Amerika, een bondig overzicht

De economische relatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, is wereldwijd de belangrijkste motor voor economische groei, handel en welvaart. In de afgelopen jaren probeerden beide partijen de handels- en investeringsbanden te liberaliseren, het regelgevingsgebied te verbeteren en samen te werken aan internationale economische kwesties. In 2018 escaleerden de handelsspanningen echter omwille van de verhoogde importtarieven in de VS.

In vergelijking met andere handelsrelaties investeert de VS drie keer meer in de EU dan in Azië. Voor de EU is hun investering in de VS ongeveer acht keer meer dan wat het in India en China samen investeert.

De EU en de VS zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Hun economieën zijn samen goed voor bijna een derde van de wereldhandelsstromen. De EU en de VS zijn goed voor bijna 30% van de wereldhandel in goederen. Dit komt neer op bijna 40% van de wereldhandel in diensten en ongeveer de helft van het wereldwijde bruto binnenlands product.

De trans-Atlantische economische relatie creëert en onderhoudt bijna 15 miljoen banen in de EU en de VS. Deze banen zijn het resultaat van de handel in goederen en diensten, buitenlandse investeringen en de activiteiten van buitenlandse filialen in elkaars economieën. Deze enorme hoeveelheid trans-Atlantische handel en investeringen bevordert de economische welvaart aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De VS en de EU blijven initiatieven nemen om nieuwe kansen voor trans-Atlantische handel te creëren.

Vorig jaar bedroeg de handel in goederen en diensten in de VS met de EU bijna $1,3 biljoen dollar. De uitvoer bedroeg $575 miljard en de invoer bedroeg $684 miljard. De VS had in 2018 een totaal van $807 miljard aan totale bilaterale goederenhandel met landen van de Europese Unie. De goederenuitvoer bedroeg $319 miljard; goedereninvoer bedroeg $488 miljard.

Volgens Eurostat waren motoren, vliegtuigen en farmaceutische goederen de belangrijkste Amerikaanse goederen die in 2018 naar Europa werden geëxporteerd. Wat geïmporteerde goederen betreft, kochten de VS voornamelijk auto's uit de EU en farmaceutische producten.

Ondanks de omvang en het belang van de trans-Atlantische economische relatie, worden Amerikaanse exporteurs nog steeds geconfronteerd met belemmeringen om de Europese markt te betreden, zoals voorschriften, tests en normvereisten. Deze uitdagingen zijn het belangrijkst in de farmaceutische, chemische en inkoopsector.

In onderstaande bijlage wordt nog dieper ingegaan in deze materie.  

5 december 2019

Bijkomende informatie

US-EU Trade 2019.pdf (PDF – 149 kB)