U bent hier

De Griekse economie tijdens het Covid-19-tijdperk

De Griekse economie tijdens het Covid-19-tijdperk. Wat zijn de uitdagingen?

De pandemie dompelt de Griekse economie onder in een recessie die niet te vergelijken valt met de diepe economische crisis die het land het afgelopen decennium doormaakte. Transport en toerisme zijn de eerste sectoren die getroffen worden en zullen de laatste zijn om te herstellen, zoals opgemerkt in Grant Thornton's eerste webcast over "De Griekse economie in het Covid-19-tijdperk".

Volgens de president van de confederatie van de toerisme-industrie zal de sector pas in 2023 opnieuw gestabiliseerd zijn. De voorzitter van Grant Thornton waarschuwt van zijn kant dat het land het zich niet kan permitteren om met een toegenomen schuldenlast uit deze crisis te komen. 

Hoofddoel van de webcast was het verstrekken van uitgebreide informatie over de economische gevolgen van de pandemie en oplossingen voor te stellen voor problemen en uitdagingen.

Volgens de CEO van de Griekse federatie van ondernemingen (SEV), Theodoros Fessas, slaat de economische recessie wereldwijd toe en kan deze niet worden vergeleken met de recessie die Griekenland in het recente verleden doormaakte. In dit geval ervaren de klanten van de exportsector in het buitenland een afname in vraag en productie, wat een onvoorspelbare wereldwijde recessie veroorzaakt. Bedrijven die niet zwaar worden getroffen door de crisis, mogen hun planning niet diversifiëren. In feite analyseerde de heer Fessas het voorstellenpakket van SEV waarbij hij specifiek benadrukte dat de verzekeringsbijdragen voor werknemers en bedrijven verlaagd moeten worden en er tegelijkertijd liquiditeit en prikkels moeten gegeven worden aan bedrijven die investeren.

De president van de confederatie van het Griekse toerisme (SETE), Giannis Retsos, analyseerde gegevens en problemen en verklaarde dat transport en toerisme de zwaarst getroffen sectoren zijn en de laatste die zich zullen herstellen. Op dit moment kunnen er geen accurate voorspellingen worden gedaan. Er zal toeristenverkeer zijn en hopelijk zal Griekenland bij de eerste bestemmingen horen dankzij het succesvolle beheer van de gezondheidscrisis. Het belangrijkste is nu de werkgelegenheid te ondersteunen. In 2019 (recordjaar voor toerisme in Griekenland) waren 700.000 werknemers actief in de sector, maar in de huidige situatie zullen banen verloren gaan. Onder bepaalde voorwaarden kan 2021 een jaar van herstel worden. Maar vóór 2023 zullen de inkomsten van 2019 niet geëvenaard worden.

Vervolgens benadrukte de CEO van de Griekse telecomoperator (OTE), Michalis Tsamaz, dat de bijdrage van telecommunicatie belangrijk is geweest om het leven te kunnen voortzetten. Deze crisis zal helpen om wijzer te worden. Griekenland heeft een hoogwaardige internetinfrastructuur en de behoefte aan digitale transformatie is duidelijk geworden. De crisis heeft als een versneller gewerkt. Telewerken, onlinevoorschriften voor medicijnen, tele-educatie en alle nieuwe diensten zijn blijvers. Kleine en grote bedrijven moeten overwegen hun activiteiten te wijzigen en de online-omgeving te betreden. Technologie zal bedrijven helpen extraverter en duurzamer te worden.

De president van Grant Thornton Griekenland, Nikolaos Karamouzis, verwees op zijn beurt naar investeringen en ontwikkeling en benadrukte dat het wederopbouwfonds geen leningsfonds kan zijn. Het moet een fonds zijn voor kapitaaloverdracht en steun voor investeringen en werknemers. Het land mag deze crisis niet aangrijpen om nieuwe leningen aan te gaan. Tegelijkertijd moet er opnieuw onderhandeld worden over het huidige begrotingskader om de omvang van de recessie te verminderen. Het is niet mogelijk om de fiscale verplichtingen na te komen die aangegaan zijn om de komende drie jaar grote primaire overschotten te boeken. Ook moet de overheid bijzondere aandacht besteden aan kleine en middelgrote ondernemingen. Het is noodzakelijk om de productiebedrijven, voornamelijk in de provincies,
te ondersteunen want zij vormen de ruggengraat van de Griekse economie en houden nu in moeilijke omstandigheden hun personeel in dienst.

13 mei 2020