U bent hier

De energiemarkt in Griekenland beleeft snelle en radicale ontwikkelingen

De energiemarkt in Griekenland beleeft snelle en radicale ontwikkelingen.

De ligging van Griekenland op het kruispunt van energieroutes, de ontwikkeling van grote energie-infrastructuurprojecten, de goedkeuring van ambitieuze doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie, de ontdekking van aanzienlijke energiebronnen in het oostelijk Middellandse Zeegebied, de behoefte aan het opzoeken naar alternatieve energiebronnen en opslag en het doel van Griekenland om tegen 2030 ten minste 32% van zijn totale energie uit hernieuwbare energiebronnen te krijgen hebben het land een aantrekkelijke bestemming gemaakt voor bedrijven actief in alle energie-industrieën.

Deze veranderingen zijn afgestemd op het Europese Green Deal die klimaatneutraliteit tegen 2050 bevordert. Na succesvolle RES-veilingen in 2019 en 2020, bereidt Griekenland zich voor op 350 MW extra aanbestedingen voor zonne- en windenergie in 2021 en laat het land de deur open voor 2.1 GW hernieuwbare opwekkingscapaciteit in verdere aanbestedingen tot 2024.

De weg van Griekenland naar een duurzame en veerkrachtige energieomgeving

Al sinds 2019 heeft Griekenland een Nationaal Plan voor Energie en Klimaat (ESEK) waarin de doelen van het land geschetst worden. Een samenhangend en alomvattend actieplan, volledig in lijn met de visie van Europa om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden en tegen 2030 een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% te bereiken.

Het begin van dit nieuwe energiebeleid werd uitgedrukt met het emblematische besluit om tegen 2028 Griekenland volledig onafhankelijk te maken van bruinkool, sneller dan enig ander Europees land. In feite zal de geleidelijke terugtrekking van bruinkoolcentrales naar verwachting zelfs nog eerder worden voltooid, tegen het einde van 2025. Dit moedig initiatief impliceert de herdefiniëring van de energiemix en het gebruik van het rijke wind- en zonnepotentieel van Griekenland op niveaus van meer dan 67% van het totale elektriciteitsverbruik tegen het einde van het decennium. In deze sterke dynamiek van hernieuwbare energiebronnen zullen de nieuwe technologieën voor energieopslag, de offshore drijvende windparken, maar ook hydrogen, de brandstof van de toekomst, geïntegreerd worden. De vergunningsprocedures voor RES-projecten worden vereenvoudigd en een nieuw aanbestedingsschema wordt bevorderd. Momenteel wordt het wet- en regelgevingskader voor investeringen in energieopslag afgerond zodat de eerste installaties kunnen plaatsvinden. Wat offshore windparken betreft wordt er een studie voorbereid om het wetgevingsproces door te kunnen laten gaan alsook de roadmap voor investeringen in groen hydrogen.

Verbetering van een veerkrachtige stroominfrastructuur en connectiviteit van eilanden met ondersteuning van opslag, gedecentraliseerde netwerken en innovatieve oplossingen

Met het upgraden en moderniseren van de elektriciteitsnetwerken wordt de betrouwbaarheid van het energiesysteem beschermd, maar ook door de elektrische interconnecties van de eilanden die aanzienlijk zullen bijdragen aan het verlagen van de energiekosten voor consumenten.

Helemaal bovenaan de groene agenda staat natuurlijk de versnelling van de energie-upgrade van openbare en particuliere gebouwen, wat multiplicatorvoordelen heeft voor burgers, werkgelegenheid, de reële economie en de natuurlijke omgeving. In navolging van de "Renovation wave voor Europa", is het doel in het bestaande nationaal plan om gemiddeld 60.000 gebouwen jaarlijks te upgraden wat energie betreft.

Op weg naar een duurzame en sterke ontwikkeling met een lage ecologische voetafdruk, is de bevordering van e-mobiliteit, een van de belangrijkste energieprioriteiten. 21% van de jaarlijkse CO2-uitstoot in Griekenland komt namelijk van transport. Doelstelling is van op een groenere manier van transport over te schakelen, wat multiplicatorvoordelen zal hebben voor de burgers en de economie, met als doel dat één op de drie voertuigen elektrisch zal zijn tegen 2030. 

De strategische verschuiving naar groene energie, die naar verwachting meer dan € 44 miljard aan investeringen zal aantrekken over een decennium, gaat samen met het milieubeleid en heeft één gemeenschappelijke noemer: bescherming van de gezondheid, welvaart en verbetering van de levenskwaliteit van de burgers.

Bronnen: Renpower Greece, Naftemporiki

6 augustus 2021