U bent hier

De Bulgaarse biermarkt blijft groeien

De Bulgaarse Brouwersunie maakte bekend dat de biermarkt vorig jaar met 3% groeide en een omzet haalde van 312 miljoen euro. Carlsberg Bulgaria blijft de nummer 1 op de markt, gevolgd door Zagorka (Heineken Group) en Kamenitza (Molson Coors). 

Bulgaarse brouwers verkochten 5,23 miljoen hectoliters bier, de verkoop van geïmporteerde bieren is daarbovenop goed voor 350.000 hectoliters. De helft van het verkochte bier is verpakt in PET-flessen, een kwart van de verkoop zijn blikken en glazen flessen en vaten zijn goed voor resp. 21% en 5%. 

Lokaal worden er meer dan 200 verschillende merken en assortimenten geproduceerd. Leden van de Brouwersunie lanceerden 30 nieuwe producten in 2022. Pils heeft met meer dan 90% het hoogste marktaandeel. Zeker in de grote steden zet het premiumsegment zijn opmars voort, vooral bieren met een geprononceerde hopsmaak worden gewaardeerd. De consumptie van alcoholvrije bieren groeide ook met meer dan 20%. 

Ongeveer 50% van de gebruikte mout wordt lokaal geproduceerd, het resterende deel komt overwegend uit Duitsland en Tsjechië. 

Marktonderzoekbureau IPSOS liet noteren dat bier na mineraalwater de meest geconsumeerde drank blijft. Uit hun enquêtes blijkt dat een derde van de bierdrinkers het gebruik met mate associëren met een gezonde levensstijl. De helft van de volwassenen drinkt minstens 1 keer per week bier en bijna 70% drinkt het elke maand. 

De Bulgaarse consument laat zich bij zijn of haar keuze vooral leiden door de smaak, het aroma en het type bier en pas daarna door de prijs of het merk. 

Bulgaarse brouwers investeerden in 2022 een recordbedrag van ongeveer 33 miljoen euro, voornamelijk in hernieuwbare energiebronnen (zonne-energie), slimme uitrusting en betere productieprocessen. Er werd ook geïnvesteerd in innovaties gelinkt aan verpakking en de uitbreiding van het aanbod. 

15 november 2023