U bent hier

De barometer van het handelsklimaat in Spanje

Buitenlandse bedrijven blijven positief over het ondernemersklimaat in Spanje.

Het Spaanse ministerie van Economische Zaken heeft de "Barometer van het ondernemingsklimaat in Spanje vanuit het perspectief van buitenlandse investeerders" 2018 voorgesteld. Het rapport is gebaseerd op een enquête onder 700 buitenlandse investeerders en laat een positieve ontwikkeling van het Spaanse ondernemingsklimaat zien.

Spanje is uitgegroeid tot een meer open, meer concurrerende en dus minder kwetsbare economie, zeker in vergelijking met 2007, juist voor de crisis. De economische en financiële crisis heeft de Spaanse bedrijven ertoe verplicht naar buitenlandse markten te zoeken, met als resultaat dat de Spaanse bedrijven veel competitiever zijn geworden en de exportgraad in het Spaanss bbp gestegen is van 20% vóór de crisis tot meer dan 35% in de laatste jaren.

Hierdoor staat het met zijn economie wereldwijd op de 14e plaats én is Spanje het 13e aantrekkelijkste land wat betreft investeringen. Ondanks het belang van de EU-zone als belangrijkste afzetmarkt, blijft de export naar landen buiten de EU ook sterk groeien. Dit is te danken aan de vele gunstige en nabije relaties met het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook aan de historische en economische banden met Latijns-Amerika.

De cijfers in deze studie tonen aan dat Spanje een sterker wordende speler is op het gebied van internationale handel. Zo is Spanje het 16e grootste exportland en 15e importland ter wereld. Toekomstige sectoren die interessant zijn om in te investeren zijn: ruimtevaart, luchtvaart, biotechnologie, automobiel en hernieuwbare energie.

Door de kwalitatieve beschikbare infrastructuur en geschoold personeel blijft de concentratie aan buitenlandse bedrijven in Spanje groeien. 93% van deze bedrijven zouden in 2019 hun investering behouden of zélfs verhogen. Wat betreft de export zou er maar 4% van de bedrijven hun export verminderen.

Op heden zijn er reeds een 110-tal Belgische bedrijven gevestigd in Spanje, de meeste in de regio Madrid, Barcelona, Valencia en in het Baskenland. Deze bedrijven komen uit verschillende sectoren.

Meer info: https://guidetobusinessinspain.com/en/

5 december 2018