U bent hier

COVID-19 - Nieuwe lockdown in Frankrijk

De amper twee weken geleden verstrengde anti-COVID-19-maatregelen konden een zich nieuw aankondigende ramp niet voorkomen: met een gemiddelde van meer dan 35.000 nieuwe besmettingen per dag en een almaar stijgend aantal sterftegevallen - ook onder jongeren - dient zich vanaf 30 oktober een nieuwe lockdownfase aan. Deze fase loopt minstens tot 1 december. 

Hoewel minder streng dan de vorige lockdownperiode (maart-juli) en met minder impact op de internationale handelsbetrekkingen tussen bv Vlaanderen en Frankrijk (de grenzen worden niet langer gesloten), zullen de inwoners wel weer moeten leven met o.m. de volgende maatregelen:

  • worden gesloten: horeca (bars, restaurants) alsook musea
  • worden verboden: in- en outdoor evenementen
  • scholen tot het laatste middelbaar blijven open (incl. kinderopvang) maar hogescholen en universiteiten zullen hun lessen enkel online kunnen geven
  • wordt toegestaan mits voorlegging van een 'attestation de deplacement' (op papier of op smart-phone: https://media.interieur.gouv.fr/attestation-couvre-feu-covid-19/):
  1. verplaatsingen om essentiële goederen in te kopen (voedingszaken en supermarkten, apothekers...)
  2. publieke diensten (bv gemeentehuizen, rechtbanken...) alsook begraafplaatsen en rusthuizen
  3. terugkeer vanuit verlof vanuit het buitenland
  4. ouders die hun kinderen wegbrengen of ophalen

Thuiswerken wordt dus weerom de norm daar waar ook maar enigszins mogelijk, maar de economische activiteit wordt niet (geheel) stilgelegd. Pesoneelsleden die bewijsbaar niet kunnen gaan werken, komen in aanmerking voor uitkeringen zoals tijdelijke werkloosheid.

29 oktober 2020