U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Indonesië

1. Algemene toestand

In Indonesië werden tot op heden al ruim 6 miljoen positieve gevallen met het Coronavirus geïdentificeerd en vielen er (officieel) meer dan 156.000 doden.

Nadat aanvankelijk algemene strengere maatregelen werden uitgevaardigd naar aanleiding van de ramadan in mei, bleek dat die maatregelen niet overal even goed werden opgevolgd, met gevolg dat we in Juli een ernstige piek met tot bijna 60.000 positieve gevallen en rond de 2.000 overlijdens per dag telden.

Erg strenge maatregelen die de bewegingsvrijheid maximaal beperkten hebben ertoe geleid dat we vandaag minder dan 1.000 positieve gevallen en minder dan 100 doden per dag noteren.

Midden januari stelden we vast dat het aantal positieve gevallen andermaal begon te stijgen ingevolge de Omikron-variant. Dagelijkse cijfers verdubbelden iedere drie dagen.

Gelukkig ligt die periode achter ons en werden de maatregelen stelselmatig versoepeld.

Vanaf 5 april wordt niet langer vereist dat een PCR-test voorafgaand aan het vertrek dient afgenomen te worden. Een dubbele vaccinatie is voldoende om het land binnen te komen (bij voorkeur afgedrukte certificaten).

Voor het vertrek dient nog enkel de lokale app gedownload te worden, waarbij je identiteitsgegevens dienen ingevuld te worden: PeduliLindungi – Apps on Google Play

Ook voor binnenlandse vluchten zijn er geen beperkingen meer behalve het voorleggen van de dubbele vaccinatie via de app PeduliLindungi.

Vaccinatie

Het vaccinatieprogramma heeft reuzenstappen gezet: er werden al meer dan 200 miljoen mensen voor de eerste keer gevaccineerd (96,2% van de bevolking), 167 miljoen (80,4%) voor de tweede keer. Voor de boosters staat de teller op bijna 4 miljoen.

Tot op heden werd bij 15 miljard US$ voor de gezondheidssector voorbehouden en worden de vaccins gratis aangeboden aan de bevolking. Vaccins worden toegediend vanaf de leeftijd van 6 jaar.

2. Reizen naar Indonesië

(let op: dit kan ieder moment aangepast worden door de lokale overheid, daarom is het belangrijk om de Indonesische ambassade voor vertrek te raadplegen)

Ook op de website van het Belgische ministerie Buitenlandse zaken kan de laatste update gevonden worden:

Indonesië | FOD diplomatie (belgium.be)

Download en activeer Lindungi Peduli-applicatie op uw mobiele apparaat:

3. Nuttige links

4. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

31 mei 2022