U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Bahrein

Algemene toestand

Bahrein heeft de uitbraak van COVID-19 onder controle. Eind juni werden 26.238 besmettingen genoteerd, en 84 sterfgevallen. 

De regering van Bahrein zet haar inspanningen verder om de verspreiding van het virus tegen te gaan via een combinatie van preventieve maatregelen en dagelijkse tests. Een speciaal ontwikkeld platform en een verregaande 'contact tracing' moeten helpen om nieuwe gevallen te detecteren en de bevolking te informeren.

Voorzorgsmaatregelen

Sinds eind mei worden de maatregelen langzaamaan versoepeld: 

  • overheidsdiensten werken voorlopig nog aan een capaciteit van 50%, maar worden verwacht tegen midden juli opnieuw volledig operationeel te zijn; 
  • 'visa upon arrival' blijven tot nader order opgeschort; een visum op voorhand aanvragen kan wel via www.evisa.gov.bh.
  • alle binnenkomende reizigers worden getest op COVID-19 en moeten, los van het resultaat van de test, twee weken in quarantaine. Meer weten

Economie

Economische impact

De pijlers van Bahreins economie - de oliesector, maar ook de financiële sector en het toerisme - staan door de COVID-19-crisis onder druk. De bbp-groei zal naar verwachting dan ook dalen tot -3,6% tot -5% in 2020 en oplopen tot 2,2% in 2021, onder voorbehoud van een globaal economisch herstel, aldus het IMF.

Toch heeft Bahrein voorlopig geen verhoging van de btw of douanerechten aangekondigd, zoals buurland Saudi-Arabië. 

Handelsbelemmeringen

Bahrein heeft in vergelijking met Saudi-Arabië geen vereenvoudiging doorgevoerd van de invoerreglementering. Toch kunnen douaneheffingen voortaan betaald worden via het e-betalingssysteem 'Fawateer'. Het systeem is gekoppeld aan het elektronische inklaringssysteem van de douane en de betaling kan via elke lokale bank gebeuren.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Steun- en relancemaatregelen

Ondertussen werden de eerste financiële steunmaatregelen aangekondigd. Bahrein heeft een stimuleringspakket van 10,5 miljard euro gelanceerd om burgers en de privésector te ondersteunen. Het pakket komt neer op 29,6% van het bnp en bevat onder meer volgende maatregelen:

  • 50% van de salarissen van werknemers uit de privésector worden betaald voor een periode van drie maanden vanuit het werkloosheidsfonds;
  • het liquiditeitsfonds wordt verdubbeld tot 200 miljoen BD (437 miljoen EUR) en de mogelijkheden van de Centrale Bank verhoogd om uitstel van afbetalingen te kunnen opvangen en bijkomende kredieten te kunnen verschaffen.
  • ook het overheidsagentschap Tamkeen, dat leningen en hulp aan kmo’s geeft, werd versterkt.

Een overzicht van de maatregelen vindt u op de website van de Bahrain Development Board. 

Economische vooruitzichten

Fiscale hervormingen en meer gerichte subsidies in het kader van het 'Financial Balance Program' (FBP) hebben het begrotingstekort in 2019 tot 8,04% teruggebracht (IMF). Toch is de staatsschuld van Bahrein ondertussen opgelopen tot 101% van het bbp en naar verwachting zal die verder stijgen tot 106% en 111% in respectievelijk 2020 en 2021, aldus het IMF.

Anderzijds is Bahrein optimistisch over de nieuw ontdekte oliereserves van 80 miljard vaten en ongeveer 20 biljoen kubieke voet. De inflatie bleef in 2019 laag (1%) ondanks de invoering van btw in januari 2019, maar zal naar verwachting in 2020 weer toenemen tot 2,6% (april 2020, IMF).

Opportuniteiten op korte termijn

Op korte termijn lijken mogelijkheden te bestaan voor wat betreft export van medisch materiaal, toebehoren voor laboratoria, medische software en IT-toepassingen. 

Daarnaast werd aangekondigd dat Bahrein de eerste logistieke 'Smart Hub' in de regio zal uitbouwen, die zal worden gebruikt voor geneesmiddelen en voedsel ten behoeve van de GCC.

Opportuniteiten op lange termijn

In het kader van een verdere diversificatie van de economie ontstaan er mogelijkheden in de maakindustrie, financiële sector en de bouwsector. 

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

1 juli 2020