U bent hier

CORONAVIRUS - De situatie in Angola

Algemene toestand

Volgens de nieuwsberichten van 4 mei zijn er 35 geregistreerde besmette personen. 2 daarvan zijn overleden, 11 zijn genezen verklaard en de rest is nog ziek. Er zijn 889 personen in quarantaine. Er is een verbod om zich na 18u op straat te begeven.

Voorzorgsmaatregelen

Sinds 26 april is de quarantainetoestand, die al 4 weken geleden ingevoerd werd, versoepeld. In principe is de provincie Luanda, de enige provincie met geregistreerde gevallen, geïsoleerd van de rest van het land. Om zich in of uit de provincie Luanda te begeven moet een bewijs kunnen voorleggen, bv. van het bedrijf waardoor de verplaatsing gerechtvaardigd wordt. Tegelijkertijd is de quarantaine tussen de overige provincies versoepeld en is transport van goederen toegestaan, maar niet van personen.

Gedurende de dag mogen slechts maximaal 3 personen zich verplaatsen in 1 auto.

Op dit ogenblik zijn er geen internationale of nationale vluchten, enkel chartervluchten (1 tot 2 per maand). Behoudens een aantal uitzonderingen is het niet mogelijk terug te keren naar Angola vanuit het buitenland. 

Ook busmaatschapijen mogen niet rijden.

Exitstrategie

Er is nog geen specifieke exitstrategie naar voor gebracht door de overheid.

Economie

Economische impact

De economische impact is uiteraard groot en net daarom werden de regels versoepeld, hoofdzakelijk om voedingsproducten tussen de provincies te kunnen vervoeren en honger te voorkomen.

De werkweek is beperkt tot 3 dagen per week en van 10 tot 16 uur.

Sinds 26 april mogen de winkels terug openen en restaurants op bestelling leveren.

Handelsbelemmeringen

Er komen nog steeds schepen aan in de havens, voornamelijk containerschepen, maar er mag geen personeel aan boord met uitzondering van wie echt nodig is.

Angola heeft een nieuw plan “Prodesi”’ genaamd. Het is gericht op het bevorderen van de nationale productie en houdt invoerbeperkingen in voor bepaalde basisproducten wanneer er voldoende nationale productie is. Deze praktijk is in strijd met de WTO-akkoorden en zal waarschijnlijk worden aangekaart op WTO-niveau door o.a. de VS en de EU.

Botst u buiten de EU op handelsbarrières of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die over aan de bevoegde instanties.

Relancemaatregelen

Momenteel zijn er geen specifieke relancemaatregelen bekendgemaakt.

Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten zijn ronduit slecht. Angola’s hoofdinkomsten zijn deze afkomstig van aardolie en de prijs van aardolie staat nu historisch laag, zelfs nog lager dan gedurende de crisis van 2016.

Angola tracht de landbouwsector terug op te starten, aangezien op dit moment bijna 90% van de voeding ingevoerd wordt. De nationale munt staat onder grote druk waardoor binnenkort een groot gedeelte van de bevolking niet meer zal kunnen voorzien in hun basisbehoeften.

Op termijn kan dit zonder twijfel politieke consequenties krijgen.

Opportuniteiten op korte termijn

Op korte termijn biedt deze situatie geen opportuniteiten, behalve logistieke dienstverlening voor hulpgoederen van de WHO of het World Food Program van de VN. 

Voor de gezondheidsector zijn er wel opportuniteiten, o.a. al het materiaal dat nodig is voor het bestrijden van de pandemie: mondmaskers, ontsmettingsgel, ventilators en op termijn uiteraard het vaccin ter bestrijding van COVID-19.

Opportuniteiten op lange termijn

Op lange termijn is de opportuniteit overduidelijk de landbouwsector. 38.000.000 ha landbouwgrond in Angola waarvan het leeuwendeel onbenut is. De regering was voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus al bezig faciliteiten in de landbouwsector aan te bieden aan buitenlandse investeerders. Om dit te forceren werden de invoerrechten op basisvoeding zoals tarwemeel, maïsmeel, enz. sinds vanaf januari 2020 verhoogd.

Angola laat ook toe om een lokale firma op basis van een buitenlandse investering te beginnen vanaf bijvoorbeeld 10.000 EUR. Landbouwgrond kost bv.. 30-70 EUR/ha en als de landbouwgronden voor landbouwdoeleinden worden gebruikt, bekomt men ook de 'Titulo de propriedade' (eigendomsrecht).

Angola was voor de onafhankelijkheid één van de 5 grootste producenten van koffie en katoen. Het potentieel is er nog altijd, aangezien met de nodige irrigatie het gematigde klimaat twee oogsten per jaar toelaat.

De huidige regering heeft als doel de economie te diversifiëren en om te schakelen naar een markteconomie. Wat hierbij in het oog moet worden gehouden, is de privatiseringsgolf die al werd aangekondigd in 2019 en zich zal doorzetten de komende jaren. 195 staatsbedrijven, inclusief de kroonjuwelen zoals TAAG Angola Airlines en SONANGOL (olie - en gaswinning) zullen gedeeltelijk worden verkocht.

Daarnaast zal de ontwikkeling van diverse sectoren zoals de landbouwsector, maar ook de extractieve industrie (met de opening van nieuwe mijnen, o.a. diamanten) en  toerisme gepromoot worden. Voor deze laatste sector wordt o.a. een goed beheer van de natuurparken cruciaal.

Een groeiende belangstelling inzake klimaatverandering en duurzaamheid (met name ook vanwege de EU) zal ook aanleiding geven tot een boost voor de “blauwe economie”, circulaire economie, hernieuwbare energie, afvalverwerking, enz.

Nuttige links

Dossier Coronavirus

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

6 mei 2020