U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in Polen

Algemene toestand

Ook Polen werd getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt niet meer zo snel toe zoals in de voorbije maanden. De preventieve maatregelen van de Poolse overheid om de verspreiding tegen te gaan, werden al versoepeld. De epidemie en deze maatregelen hebben een impact gehad op de economische activiteiten en op zakenreizen naar Polen.

1. Voorzorgsmaatregelen

Ondertussen heeft de Poolse regering volgende maatregelen afgekondigd:

Op 9 maart werden gezondheidschecks ingevoerd aan de Duitse en Tsjechische grens.
Op 10 maart werd een speciale veiligheidswet aangenomen om alle grote evenementen te verbieden. Openluchtevenementen met meer dan 1.000 deelnemers konden niet meer plaatsvinden. Artistieke of vrijetijdsevenementen met meer dan 500 deelnemers in een gesloten omgeving mogen eveneens niet meer plaatsvinden. Sportevenementen met meer dan 300 deelnemers in een gesloten omgeving werden ook verboden.
De Minister van Cultuur besloot om alle culturele instituten (cinema’s, theaters, musea etc.) vanaf 12 maart te sluiten.
De Poolse regering besloot op 11 maart om alle scholen te sluiten. Alle lessen werden geschorst. Tot 16 maart was er nog opvang voor de kinderen op school voorzien, maar vanaf 16 maart sloten de scholen volledig. Ook de hogescholen en universiteiten hebben hun deuren gesloten. 
Vanaf 15/3/2020 werden de Poolse grenzen gesloten voor buitenlanders. Internationale vluchten en treinen werden voor onbepaalde tijd geannuleerd. Meer informatie hieromtrent vindt u op de officiële website https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel 
Na het uitroepen van een 'epidemiologische urgentie' op 13/3, kondigde de Poolse regering op 20/3 een 'epidemiologische noodtoestand' af. De op 13/3 aangekondigde maatregelen (https://www.gov.pl/web/coronavirus) werden nog verstrengd en met twee weken verlengd: alle bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn verboden. Er wordt ook afgeraden om bezoek te brengen aan familie of vrienden. Enkel voedingswinkels, apotheken, droogkuis, banken en postkantoren blijven open, wel met beperking van het aantal personen dat tegelijkertijd binnen mag. De politie voert verstrengde controle uit op quarantaine, met mogelijke boetes tot PLN 30.000 (EUR 6.650) voor niet-naleving.

Op een persconferentie op 24/03 kondigde premier Mateusz Morawiecki en gezondheidsminister Łukasz Szumowski opnieuw verscherpte maatregelen aan die ingingen vanaf 25 maart:

 • bijeenkomsten van meer dan twee personen (familieleden uitgezonderd) zijn niet meer toegestaan;
 • het verlaten van de woning mag enkel wanneer nodig, bijvoorbeeld voor essentiële verplaatsingen van/naar werk, om medische redenen, om inkopen te doen.

Vanaf 1 april werden nog meer verscherpte maatregelen aangekondigd: 

 • limiet op aantal van mensen in winkels, markten en bazaars (3 klanten per kassa) alsook postkantoren en banken (3 klanten per bediende); hotels geannuleerd vanaf 02/04/2020 (3 uitzonderingen: mensen onder quarantaine, medisch personeel, zakelijke bezoeken); verplichte quarantaine voor alle gezinsleden, zelfs als slechts één familielid onder officiële quarantaine staat); 2 m - de minimale afstand tussen mensen op straat; 1,5 m - de minimale afstand tussen werknemers op de werkplek.
 • minderjarigen mochten niet alleen op straat (enkel onder begeleiding van een van de ouders). Verbod van lange wandeltochten, fietstochten, verplaatsingen met de auto zonder essentieel doel (zoals verplaatsing huis-werk). Parken en stranden zijn gesloten. Beperkingen in openbaar vervoer (limiet van passagiers: maximaal 1 persoon per twee zitplaatsen).

Voor het niet-naleven van de maatregelen werd een boete opgelegd van 5.000 tot 30.000 PLN (ca. 1.200 - 7.100 EUR).

De internationale vluchten waren opgeschort.

De grenzen van Polen werden gesloten. Personen die de grens passeren, moesten een quarantaine van 14 dagen ondergaan.

Info over de uitzonderingen van quarantaine vindt u hier: 'Quarantaine in Polen – uitzonderingen'.

Op 1 september werden er in Polen nieuwe veiligheidsregels geïntroduceerd. Het gaat om aanvullende beperkingen in gebieden met de grootste toename van infecties.

Vanaf 2 september 2020 wordt er in Polen een verbod van vluchten naar en van 44 landen ingevoerd.

2. Exitstrategie

Vanaf 20/04/2020 werden sommige beveiligingsregels in Polen veranderd.

De belangrijkste veiligheidsprincipes blijven onveranderd:

 • een afstand van 2 meter in de openbare ruimte van anderen houden,
 • verplichte afdekking van neus en mond op openbare plaatsen,
 • waar mogelijk werk- en afstandsonderwijs handhaven,
 • strikte naleving van sanitaire regels op plaatsen waar mensen worden verzameld (desinfectie en het houden van een juiste afstand),
 • quarantaine en isolatie voor geïnfecteerde of mogelijk geïnfecteerde personen,
 • beperking van aantal passagiers in openbaar vervoer.

De eerste fase van afbouw van de beperkingen houdt in:

 • meer klanten tegelijk in de winkel:

- winkels met een oppervlakte van minder dan 100 m² laten maximaal evenveel mensen toe als het aantal kassa's of betaalpunten vermenigvuldigd met 4

- in winkels met een oppervlakte van meer dan 100 m² dient er minimaal 15 m² per persoon te zijn.

 • meer vrijheid in verband met recreatie:

- wandelen/fietsen/rennen in parken en bossen wordt terug toegestaan, wel moet de afstand van 2 meter geëerbiedigd worden en het dragen van mondmaskers wordt verplicht
- kinderen vanaf 13 jaar mogen zonder toezicht van volwassenen buitengaan.

Let op: speeltuinen blijven nog steeds gesloten.

 • religieuze eredienst - 1 persoon per 15 m²

Het aantal mensen dat de mis of een andere religieuze rite kan bijwonen, hangt af van de grootte van de ereplaats. In de kerk moet minimaal 15 m² plaats zijn voor 1 persoon.

Eventuele geleidelijke verdere opheffing van beperkingen zou afhankelijk zijn van de lopende analyse van de toestand rond het coronavirus.

Vanaf 4/05/2020 verdere versoepeling van maatregelen, d.w.z. opening van:

 • hotels, motels, e.d. De werking van hotelrestaurants en recreatieruimtes, b.v. gyms, zwembaden en vergaderzalen, is nog steeds beperkt;
 • winkelcentra, waarbij het restrictieregime gehandhaafd blijft, dus maximaal één persoon per 15 m².

Belangrijk - het verkoopgebied omvat niet het gebied van gangen. Fitnesscentra, recreatieruimtes (bijvoorbeeld speeltuinen voor kinderen) en restaurants in de winkelcentra blijven nog steeds dicht.

 • culturele instellingen, zoals bibliotheken, musea en kunstgalerijen, wel met behoud van sanitaire beperkingen;
 • centra voor therapeutische revalidatie.

Vanaf 6/05/2020 mogen kinderdagverblijven en kleuterscholen geopend worden. Wel hangt de opening af van de beslissingen van de lokale autoriteiten. Voor ouders die nog steeds geen kinderopvang hebben, wordt de zorgtoeslag verlengd.

Op 18 mei 2020 trad de derde fase in werking van het opheffen van beperkingen met betrekking tot het coronavirus.

Vanaf maandag 18 mei konden de burgers van Polen gebruik maken van de diensten van een kapper en schoonheidsspecialist(e), alsook van restaurants en cafés. Tegelijkertijd werd de passagierslimiet in het openbaar vervoer verhoogd. Daarnaast werd vanaf 25 mei direct overleg mogelijk gemaakt tussen leraren en studenten op universiteiten en middelbare scholen alsook tussen leerkrachten en leerlingen van het laatste leerjaar basisschool. Er werd ook zorg voor leerlingen in de klassen 1-3 op basisscholen georganiseerd.

1. Zakelijke activiteiten – opening van schoonheids- en kapsalons alsook restaurants, wel met behoudt van strikte sanitaire richtlijnen die de veiligheid en service voor klanten waarborgen. Deze principes werden vastgesteld tijdens overleg met vertegenwoordigers van individuele bedrijfstakken.

Aanbevelingen voor schoonheidssalons waren onder meer:

 • de verplichting voor klanten om maskers, brillen of vizieren te dragen (bij de kapper en in de schoonheidssalon - als de procedure dit toelaat);
 • waar mogelijk wegwerphanddoeken gebruiken;
 • klanten accepteren op afspraak via telefoon of online. Let op: de klant mag niet wachten op de dienst in de wachtkamer.

De vereisten en aanbevelingen voor gastronomie omvatten:

 • limiet van mensen in het pand (er moet minimaal 4 m² per persoon zijn);
 • tafeldesinfectie na elke klant;
 • 2 m afstand tussen tafels. Belangrijk: de tafelbladen kunnen 1 m van elkaar worden geplaatst, op voorwaarde dat de tafels worden gescheiden door extra schotten met een minimumhoogte van 1 m boven het tafelblad;
 • een afstand van 1,5 m houden door gasten die aan aparte tafels zitten;
 • maskers en handschoenen dragen door chefs en horecapersoneel. Belangrijk! Restaurantgasten kunnen hun maskers afzetten als ze al aan de tafels zitten.

Alle sanitaire richtlijnen voor specifieke industrieën zijn hier te vinden:

2. Sociaal leven - zorg op scholen voor de jongsten, overleg met leerkrachten en veranderingen in het openbaar vervoer

ZORG EN ONDERWIJS (vanaf 18 mei, vanaf 25 mei en vanaf 1 juni)

Vanaf 18 mei is het mogelijk om lessen te geven:

 • praktisch in post-secundaire scholen,
 • revalidatie en opvoeding, evenals ondersteuning bij vroege ontwikkeling en revalidatie door specialisten.

Op maandag 18 mei worden ook instellingen en voorzieningen met huisvesting en zorg- en onderwijsactiviteiten geopend. Dit zijn bijvoorbeeld jeugdherbergen, sportcentra of gemeenschapscentra.

Vanaf 25 mei:

 • zorg en educatieve klassen in de klassen 1-3 van de basisschool. Zorg- en opvoedingslessen kunnen gecombineerd worden met lessen. Afhankelijk van de situatie op een bepaalde school, zal de directeur beslissen of het gaat om voltijdse of afstandsonderwijsmethoden en -technieken. Binnenkort zal het ministerie van Nationaal Onderwijs de sanitaire richtlijnen voor scholen bekend maken.
 • overleg met leraren in scholen voor afgestudeerden van de middelbare school en leerlingen van het laatste (achtste) leerjaar basisschool, voornamelijk in vakken die tijdens examens worden afgenomen. Het overleg zal individueel of in kleine groepen kunnen plaatsvinden.

Vanaf 1 juni - overleg op scholen met docenten voor andere leerlingen in alle vakken.

Belangrijk! Vanaf 17 mei kunnen kinderen onder de 13 jaar zonder begeleiding het huis uit.

De zorgtoeslag voor ouders van kinderen onder de 8 jaar wordt verlengd.

OPENBAAR VERVOER (vanaf 18 mei)

De passagierslimiet werd in het openbaar vervoer verhoogd. Hierdoor kunnen vanaf 18 mei meer mensen tegelijk met de bus, metro of tram reizen. De beheerders van het openbaar vervoer beslissen of van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. Hoeveel mensen mogen er aan boord? Volgende opties zijn mogelijk:

 • Zoveel als 50% van de zitplaatsen (zoals het nu is)

of

 • 30% van alle zit- en staanplaatsen (in dit geval moet echter de helft van de zitplaatsen vrij blijven).

Voorbeeld: Als er 30 zitplaatsen en 70 staanplaatsen (d.w.z. 100 in totaal) in de bus zijn, kunnen maximaal 30 mensen tegelijkertijd reizen. De helft van de zitplaatsen moet vrij blijven. Tot nu toe konden 15 mensen in zo'n bus stappen.

RELIGIEUZE VIERINGEN (vanaf 17 mei)

De beperkingen met betrekking tot het verblijf van de gelovigen in gebedshuizen en bij andere religieuze ceremonies werden ook verminderd. Vanaf zondag 17 mei, tijdens de mis of andere riten, moet er 10 m² per deelnemer zijn. Tot op heden was er 15 m² per 1 persoon.

SPORT (vanaf 18 mei)

Verhoging van de limieten van mensen die sport kunnen beoefenen in open sportfaciliteiten:

 • in stadions, sportvelden, openlucht trampolineparken, gocartbanen, kleine gemeentesportvelden, skateparken - kunnen er maximaal 14 personen zijn (+ 2 trainers);
 • op open grote voetbalvelden - kunnen er maximaal 22 personen (+ 4 coaches) verblijven.

Er bestaat ook de mogelijkheid om een ​​voetbalveld in twee helften te verdelen, gescheiden door een veiligheidsbuffer. Als de 2 helften door een bufferzone van 5 meter gescheiden wordt, kunnen 16 mensen + 3 trainers tegelijk in een helft zitten. In totaal kunnen 32 personen (+ 6 coaches) op dit full-size voetbalveld verblijven.

Vanaf 18 mei is ook de organisatie van indoorlessen mogelijk. In sporthallen en -zalen kunnen tegelijkertijd oefenen:

 • 12 personen + trainer (in gebouwen tot 300 m²),
 • 16 personen + 2 trainers (in faciliteiten van 301 tot 800 m²),
 • 24 personen + 2 trainers (in faciliteiten van 801 tot 1000 m²),
 • 32 personen + 3 trainers (in faciliteiten van meer dan 1000 m²).

Let op! In gesloten ruimtes is het niet mogelijk om gebruik te maken van de garderobe of het sanitair (behalve het toilet). De apparaten moeten na elke les ontsmet worden.

CULTUUR (vanaf 18 mei)

Er komt een versoepeling van de beperkingen in de cultuurwereld. Het volgende is weer mogelijk:

 • activiteit van buitenbioscopen (inclusief autobioscopen),
 • hervatting van het werk aan filmsets (met behoud van sanitaire voorschriften),
 • hervatting van fonografische en audiovisuele opnames in culturele instellingen,
 • individuele lessen aan kunstacademies,
 • hervatting van proeven en oefeningen.

Meer informatie op de website van het Ministerie van Cultuur: https://www.gov.pl/web/kultura/kina-plenerowe-plany-filmowe-proby-nagran...

UNIVERSITEITEN (vanaf 25 mei)

Heropstart van didactische lessen voor laatstejaarsstudenten alsook klassen die niet op afstand kunnen worden gehouden.

Terugkeer naar lessen is ook van toepassing op het onderwijs van doctoraatsstudenten en lessen die bijvoorbeeld in laboratoria en in een medisch simulatiecentrum worden georganiseerd.

Gedetailleerde voorschriften en aanvullende richtlijnen met betrekking tot de nieuwe regels zullen later worden gespecificeerd in een regeling die binnenkort ter consultatie zal worden voorgelegd.

De speciale grenscontroles zijn verlengd tot 12 juni

Het grenstoezicht aan de grenzen met Duitsland, Litouwen, Tsjechië en Slowakije wordt met nog eens 30 dagen verlengd, namelijk van 14 mei tot 12 juni 2020. Net als voorheen kan de grens alleen op aangewezen plaatsen worden overschreden. Ook in zeehavens en luchthavens zullen de controles worden voortgezet.

Meer details over dit onderwerp op de websites van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie: https://www.gov.pl/web/mswia/kontrola-na-granicy-przedluzona-do-12-czerw...

Op 3 juni 2020 werd op de website van de Poolse Grenswacht een update gepubliceerd over de situatie aan de Poolse grenzen en de maatregelen bij het oversteken ervan.

Opstart 4de fase COVID-19 exit-strategie

Op 27 mei vond een persconferentie plaats van premier Mateusz Morawiecki (in aanwezigheid van vice-premier Piotr Glinski en gezondheidsminister Łukasz Szumowski,) waarop volgende maatregelen aangekondigd werden als onderdeel van de afbouw van de corona-maatregelen. Deze regels kaderen in de 4de fase van de exit-strategie en treden in werking op respectievelijk 30 mei en 6 juni.

Nieuwe maatregelen vanaf 30 mei :

1. Bedekken van mond en neus:

 • De verplichting om in openbare ruimten de mond en neus te bedekken wordt opgeheven. Wel moet een afstand van 2m bewaard worden.
 • De verplichting tot het bedekken van neus en mond blijft wel van toepassing in het openbaar vervoer, winkels, cinema’s en theaters, massagesalons, piercing studio’s, kerken en kantoren van de openbare administratie.
 • Indien de werkgever voldoende afstand voorziet tussen werkplaatsen, moet op de werkvloer geen masker meer gedragen worden.

2. Social distancing (van 2m) blijft behouden, behalve voor: mensen die neus en mond bedekken, die samenwonen, die lichamelijke of fysieke beperkingen hebben alsook voor kinderen onder 13 jaar die met hun ouders zijn.

3. Het is toegestaan om publieke samenkomsten en concerten in de open lucht te organiseren voor een publiek van maximaal 150 personen. De aanwezigen moeten echter wel een masker dragen en 2m afstand van elkaar houden. Deze regel is niet van toepassing op dansclubs e.d. die verboden blijven.

4. Er is niet langer een limiet op het aantal personen dat in winkels, restaurants, kerken en postkantoren tegelijk binnen mag verblijven.

Nieuwe maatregelen vanaf 6 juni :

 1. Op cultureel vlak: bioscopen, theaters en opera’s  mochten opengaan met maximaal 50% van de zitplaatsen in gebruik en de verplichting mond en neus te bedekken.
 2. Sport en ontspanning: fitness, zwembaden, speelruimtes en pretparken mochten terug open (geen verdere informatie over de modaliteiten hoe zij mogen openen).
 3. Gezondheid en schoonheid: sauna’s, solaria, massage salons en tatoeëerders mochten ook terug open (geen verdere informatie over de modaliteiten hoe zij mogen openen).
 4. Huwelijken en familiefeesten tot 150 personen werden toegestaan (geen verdere informatie over de modaliteiten).
 5. Congressen en dergelijke tot 150 personen werden toegestaan (geen verdere informatie over de modaliteiten hoe zij mogen openen).

Nieuwe maatregelen vanaf 13 en 16 juni :

1. Opening van grenzen vanaf 13 juni.

Vanaf zaterdag 13 juni is het weer mogelijk de grenzen van Polen over te steken. Reizigers krijgen weer het recht op gratis binnenkomst, vertrek en doorreis via het grondgebied van de Republiek Polen. Ze hoeven niet in quarantaine te gaan.

2. Internationale vluchten starten vanaf 16 juni.

3. Economie

a. Economische impact

De uitbraak van het coronavirus heeft verschillende economische gevolgen die in Polen gelukkig nog niet zo sterk zijn zoals in andere landen.

De bedrijven raadden hun werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. De overheid adviseerde om zo weinig mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De scholensluiting heeft ook een aanzienlijke impact gehad op de economie, want vele ouders waren en zijn nog steeds verplicht thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen.

Vanwege sluiting van winkels andere dan levensmiddelenwinkels, musea, bioscopen, winkelcentra, kapperssalons, schoonheidssalons e.d. werden veel mensen gedwongen werkloos. Het heeft een negatieve invloed op de Poolse economie gehad.

Er zijn nog geen studies over de koopkracht in Polen na uitbraak van de epidemie. De internetwinkels hebben al vanaf het begin van de lockdown een toename van omzet geregistreerd. De eerste schattingen van verkoop via traditionele kanalen zijn positief en optimistisch.

Tegen eind maart 2020 hebben 50.000 Poolse bedrijven hun activiteiten geschorst. Er werden 11.000 aanvragen voor sluiten van activiteiten ingediend. Volgens een onderzoek van het Pools Economisch Instituut PIE (http://pie.net.pl/) plant een vierde van de Poolse firma’s een reductie van banen en ontslag van hun werknemers. Het heeft invloed op de werkloosheidcijfers gehad. In maart 2020 is de tewerkstelling bij bedrijven met 0,5% gedaald ten opzichte van eind januari 2020.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor Statistieken GUS bedroeg de werkloosheid in april 2020 5,8%, 0,4% meer dan in maart. Er waren 965,8 duizend geregistreerde werklozen in arbeidsbureaus, 56,4 duizend meer dan in maart. Volgens schattingen van het ministerie van Gezin, Arbeid en Sociaal Beleid bedroeg de werkloosheid in mei 6%. Het aantal werklozen bedroeg eind mei 1,011 miljoen personen en nam ten opzichte van eind april toe met ca. 46 duizend personen.

“Het lijdt geen twijfel dat meer dan 100.000 mensen hun baan hebben verloren als gevolg van de epidemie en de lockdown”, zei prof. Joanna Tyrowicz van de Faculteit Management van de Universiteit van Warschau en het GRAPE Research Center (NGO).

Professor Tyrowicz is een van de auteurs van de 'Diagnosis +' -studie, een gezamenlijk project van de Universiteit van Warschau, GRAPE en het Centrum voor Sociaal-Economische Analyse.

Volgens "Diagnosis +" registreerden zich slechts ongeveer 120 duizend van de 660 duizend werklozen (18%) op arbeidsbureaus, terwijl normaal 51% geregistreerd is.

“Deze mensen schreven zich niet in omdat de arbeidsbureaus gesloten waren, of omdat ze in de opzegtermijn waren, dus ze konden het niet eens doen of omdat ze onderstelden dat ze op deze manier geen nieuwe baan zouden vinden”, zei prof. Tyrowicz.

Sommige van deze mensen kunnen zich pas inschrijven als de gezondheidsdreiging verdwijnt - als ze dan geen nieuwe baan vinden. Sommige werkgevers herplaatsen hun werknemers binnen hun organisatie/bedrijf.

De onderzoeker wijst er ook op dat er, als gevolg van de epidemie, wervingsprocessen bij bedrijven moeilijk waren en veel mensen niet konden geloven dat het in de huidige situatie zinvol was om een ​​baan te zoeken.

In de studie werd ook gevraagd of de respondenten tijdens de epidemie hetzelfde loon ontvingen. Een derde van de huishoudens heeft in april een daling van hun inkomen uit werk aangegeven, hoewel het - zoals aangegeven in het rapport - betrekking heeft op de periode vóór de invoering van het Anticrisisschild.

"Na het introduceren van oplossingen uit het zogenaamde Anticrisisschild, zullen huishoudens een verdere daling van het inkomen uit werk zien, zelfs als ze hun baan niet verliezen. Ten eerste is het voor werkgevers gemakkelijker om het basissalaris te verlagen. Ten tweede is het voor werkgevers gemakkelijker om werktijd van hun werknemers te verkorten. Ten derde zal het, in het licht van een moeilijke situatie op de arbeidsmarkt, voor werknemers moeilijker worden om over loonvoorwaarden te onderhandelen”, aldus 'Diagnosis +'.

De studie werd uitgevoerd in de periode 20-26 april in een groep van 11,5 duizend mensen. 'Diagnosis +' loopt verder. Onderzoekers moedigen mensen aan om de vragenlijst in te vullen op www.diagnoza.plus.

Bedrijven proberen de moeilijke situatie te overleven door steun van de staat aan te vragen. Tot eind april zijn bijna 900.000 aanvragen ingediend om vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdragen. Meer dan 100.000 bedrijven hebben leningen aangevraagd. De cijfers blijven stijgen.

b. Handelsbelemmeringen

De Poolse economie maakt deel uit van de wereldwijde waardeketen. De grootste afzetmarkten zijn landen die vanwege coronavirus economische moeilijkheden ondervinden waardoor ook de Poolse handel (in- en uitvoer) in de problemen kan komen. Op dit moment zij er geen officiële analyses beschikbaar.

Naar aanleiding van de coronavirusepidemie werden de Poolse grenzen gesloten (tentatief tot 13/05/2020). Iedereen die de grens passeert, moet een quarantaine van 14 dagen ondergaan. Het heeft een enorme negatieve invloed op de handelsbetrekkingen tussen Poolse en buitenlandse bedrijven. Het belemmert uitwisseling van arbeidskrachten en maakt uitvoer van vele projecten onmogelijk.

Info over de uitzonderingen van quarantaine vindt u hier: 'Quarantaine in Polen – uitzonderingen'.

Er bestaat geen verbod op in- of uitvoer van concrete producten.

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

c. Relancemaatregelen

Op 31.03.2020 werd door de president van Polen een pakket van wetten ondertekend, genoemd 'Anticrisisschild', ter bescherming van de Poolse economie. De regering wil de Poolse ondernemers economisch steunen zodat ze niet failliet gaan. Op 28.05.2020 werden er wijzigingen aan aangebracht om de werking ervan de optimaliseren.

De laatste update van het Anticrisisschild wordt 'Schild 3.0' genoemd.

d. Economische vooruitzichten

Zoals veel andere economieën, zal de Poolse economie getroffen worden door de pandemie. De gevolgen zijn nog moeilijk te voorzien na een economische stagnatie van nu.

Het Pools Economisch Instituut (http://pie.net.pl/) toont drie mogelijke scenario’s voor de tweede helft van 2020: 

 • een optimistisch scenario: BNP 1,1% (een daling t.o.v. de prognose vóór de pandemie die van 2,4% luidde). Het zou mogelijk zijn indien de maatregelen vanaf begin mei versoepeld zouden worden en het economisch leven geleidelijk terug normaal zou worden. Na een maand of twee zou de economische situatie min of meer stabiel zijn.
 • een tussenliggend scenario: BNP -0,7%, ingeval de besmettingspiek zich in de eerste helft van mei zou bevinden, zouden de maatregelen eind juni versoepeld worden en zouden de economische activiteiten pas eind juni/begin juli starten. Het zou dan nog enkele maanden duren vóór de economie terug op gang komt.
 • een pessimistisch scenario: BNP -4,7%. De pandemie neemt lichtjes in de zomerperiode af en komt sterk in het najaar terug. De economische activiteiten worden beperkt herstart, veel mensen verliezen hun werk, de internationale handel is beperkt.

Op dit moment wordt voorzichtig aan het optimistische scenario gedacht aangezien het aantal besmettingen in Polen afneemt

e. Opportuniteiten op korte termijn

 • productie van antivirus- en beschermingsmiddelen (materiaal voor productie van mondmaskers, antibacteriële gels, e.d.),
 • e-commerce: de huidige situatie dwingt consumenten om online te kopen; internetwinkels noteren steeds grotere omzet;
 • bouw: de meeste projecten worden verder uitgevoerd.

f. Opportuniteiten op lange termijn

Nog moeilijk te bepalen.

4. Nuttige links

Officiële instellingen websites

Medische infrastructuur

Statistieken

5. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

1 september 2020