U bent hier

Coronavirus – De toestand in Moldavië

1. ALGEMENE SITUATIE

Sinds het uitbreken van de pandemie zijn 370.003 besmettingen bevestigd. Er vielen tot nog toe 9.393 slachtoffers. Op 14/15 december werden 344 nieuwe gevallen geregistreerd. Er werden al 1,63 miljoen dosissen van een vaccin toegediend en bijna 1 miljoen inwoners hebben twee dosissen ontvangen. Hiermee schommelt de vaccinatiegraad in het land rond de 35%. De overheid gebruikt comedy en popmuziek om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren voor vaccinatie.

2. VOORZORGSMAATREGELEN

De medische noodtoestand is verlengd tot 15 januari 2022. 

De grenzen zijn geopend en er is vliegtuigverkeer maar het aantal vluchten is wel beperkt.

Alle inreizende personen moeten in principe 14 dagen in zelfisolatie gaan en een epidemiologische fiche invullen (https://fisa-covid.gov.md/?lang=en). Personen die op dag 7 een negatieve PCR- of antigeentest kunnen voorleggen, mogen de isolatie beëindigen. 

​Uitzonderingen gelden o.m. voor inreizenden die volledig gevaccineerd zijn, een herstelcertificaat hebben of een max. 72u oude negatieve PCR-test kunnen voorleggen. 

Meer info vindt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/moldova

Beperkende maatregelen:

  • Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle gesloten openbare ruimtes, inclusief in het openbaar vervoer, in open ruimtes waar het niet mogelijk is om een ​​fysieke afstand van minimaal 1 meter in acht te nemen. Het masker moet zowel de mond als de neus bedekken. In hoofdstad Chisinau geldt de mondmaskerplicht ook op events in open lucht
  • De toegang tot evenementen (zoals shows, concerten, festivals, en in theaters, bioscopen, concertzalen, nachtclubs) is mogelijk mits bezoekers over een vaccinatie-, herstelcertificaat of een negatieve PCR- of antigeentest beschikken.
  • Het wordt aanbevolen om op openbare plaatsen (bossen, parken, stranden, enz.) met maximaal 2 personen samen te komen (behalve gezinsleden)
  • De horeca blijft geopend. 

Andere infobronnen:

3. ECONOMISCHE SITUATIE

De economie kreeg in 2020 een stevige inzinking (-7%) te verwerken door de impact van de pandemie op de economische activiteit, de scherpe daling van de consumptie en de investeringen en de droogte die de belangrijke landbouwsector trof. In 2021 knoopte het land opnieuw aan met groei, maar dit proces gaat vrij langzaam. Hogere voedselprijzen zorgen er dit jaar voor dat de inflatie toeneemt. Deze blijft echter onder de 5% die de overheid als maximumcijfer hanteert. 

In 2020 gingen zowel de export- als de importcijfers in het rood (resp. -11,5% en -10,5%) terwijl de geldovermakingen door de talrijke in het buitenland werkzame Moldaviërs vrij stabiel bleven. Het overheidstekort liep in 2020 op tot meer dan 5% van het bbp door de toegekende steunmaatregelen aan bedrijven en particulieren.

 Voor 2021 voorspelde de Wereldbank een economische groei van 3,8%, maar door de onzekerheid over de evolutie van de pandemie, de haperende vaccinatiecampagne en het politieke klimaat is dit geen uitgemaakte zaak. De stijgende lonen en de geldtransfers uit het buitenland hebben een positieve invloed op de vraag naar buitenlandse producten. In 2022 zou de groei zich langzaam blijven herstellen geholpen door het toenemende vertrouwen bij bevolking en private investeerders en het flexibele monetaire en begrotingsbeleid. Het is niet onwaarschijnlijk dat ook de inflatie verder zal oplopen eenmaal de groei echt versnelt. 

Om tot een duurzame economische groei te komen, zijn zeker een aantal hervormingen nodig. Vandaag is de staatsinvloed op de economie vrij groot te noemen en ook inzake inclusieve groei is er flink wat ruimte voor verbetering. Het is eveneens een feit dat externe financiering (vb in het kader van het nieuwe akkoord met het IMF) belangrijk blijft voor het land. 

15 december 2021