U bent hier

CORONAVIRUS – De toestand in China

1. Algemene toestand

China heeft na de grote uitbraak in Wuhan en enkele andere steden eind 2019 begin 2020 gedurende drie jaar een radicaal zero-covidbeleid gehanteerd, waardoor er relatief weinig besmettingen werden gemeld en deze steeds weer via draconische maatregelen (lockdowns en quarantaines) de kop werden ingedrukt. Sinds december 2022 is China echter totaal van koers gewijzigd en zijn nagenoeg alle COVID-19-maatregelen opgeheven, met een sterke eerste golf tot gevolg.

Deze eerste piek lijkt voorbij te zijn in de grootste steden, maar de medische zorgsector is duidelijk overbelast en er heerst onduidelijkheid over het aantal overlijdens of ziekenhuisopnames. De migratiestroom gekoppeld aan Chinees Nieuwjaar en mogelijke tweede en derde COVID-19-golven zorgen hoogstwaarschijnlijk nog voor enkele moeilijke maanden over heel het land.

Verplaatsingen binnen China zijn echter weer volledig genormaliseerd.

Reizen van en naar China is mogelijk zonder quarantaines bij aankomst. Wél moet nog een negatief testresultaat van 48u voor vertrek worden voorgelegd bij de afreis naar China. Visa worden opnieuw afgegeven voor verschillende categorieën, waaronder ook zakenvisa. Toeristenvisa echter zijn tot nader order nog niet beschikbaar.

Meer informatie kan u terugvinden op de website van de Chinese Ambassade.

2. Voorzorgsmaatregelen

Nu er nagenoeg geen COVID-19-maatregelen meer heersen in China en er dus ook niet langer getest wordt onder de bevolking, is er geen enkele betrouwbare informatie beschikbaar over het werkelijke aantal besmettingen. Ook de bezettingsgraad van de ziekenhuizen is niet gekend, maar het is duidelijk dat de gezondheidsdiensten verzadigd zijn.  Omwille van het risico op gebrek aan urgente medische bijstand dat daaruit volgt, blijven niet-essentiële reizen momenteel afgeraden door de FOD Buitenlandse Zaken. Voor reizigers die met afweerproblemen (immuniteit) kampen, is het om dezelfde reden afgeraden om naar China te reizen.

De bevolking houdt spontaan nog steeds vast aan het dragen van mondmaskers, ook omdat de mensen in China (net zoals andere landen in Azië) ervaring hebben met eerdere epidemieën, zoals SARS. Bezoekers aan China worden aangeraden hetzelfde te doen.

Reizigers die alsnog vertrekken krijgen het advies zich in orde te stellen met hun COVID-19-vaccinatieschema. Het dragen van een FFP2-mondmasker gedurende de volledige reis en verblijf is dan ook sterk aangeraden. 

3. Economie 

a. Economische impact

De Chinese economie groeit sinds de zware terugval tijdens het eerste kwartaal van 2020 en doet het over het algemeen goed, zeker in vergelijking met de meeste andere landen in de wereld. In het begin was de groei vooral gedreven door overheidsinvesteringen in infrastructuur maar sinds enkele maanden is ook het consumentenvertrouwen sterk toegenomen en is er ook groei in de retail. In het derde kwartaal was er een groei van bijna 5% tegenover 2019, nog beter dan de 3,2% in het tweede kwartaal. China zal het enige land in de G20 zijn dat een groeit kon optekenen in 2020.

Ook de export vanuit Vlaanderen naar China profiteert mee, hetzij door directe uitvoer, hetzij als toeleverancier, niet in het minst via Duitse bedrijven, die ook een sterke groei op de Chinese markt optekenen.

China is in 2020 ook ingestapt in 2 belangrijke handels- en investeringsverdragen die de komende jaren grote invloed zullen hebben in en tussen economische handelsblokken. Het Regional Comprehensive Economic Partnership of RCEP, gesloten in november, zal de rol en invloed van China in de Asia-Pacific regio doen toenemen. En op de valreep van 2020 bereikten China en de EU een principeakkoord over wederzijdse investeringen, het zogenaamde Comprehensive Agreement on Investment (CAI).   

b. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Economische relance maatregelen

Naast het indijken van de virusuitbraak, heeft China snel maatregelen uitgevaardigd om de schade aan de economie te beperken en zo snel mogelijk weer tot een groei-situatie te komen. Zo heeft de Chinese centrale bank enkele monetaire ingrepen doorgevoerd, zoals het verlagen van de rente op bepaalde leningen en heeft ze kleine en middelgrote banken toegestaan om de reserve-ratio te verlagen. Doel hiervan was voornamelijk om de banken en bedrijven te stimuleren en de leningmarkt levendig te houden.

Daarnaast waren er ook fiscale maatregelen, zowel naar bedrijven als naar consumenten toe, zoals bv. het verlagen of opschorten van sociale bijdragen en vermindering of kwijtschelding van BTW. Daarnaast verhoogde of versnelde de overheid de reeds aan de gang zijnde investeringen in infrastructuurwerken.

Er zijn maatregelen die vooral gericht zijn op privébedrijven en kmo's, zoals snellere en online toegang tot kredieten, promotie van digitalisering en e-commerce en betere dienstverlening door de openbare diensten.

In het kader van de zogenaamde 'dual-circulation' strategie, wil de Chinese overheid meer inzetten op de binnenlandse vraag en 'eigen' innovatie. 

Een sector die sterk gepromoot wordt is de cross-border e-commerce (CBEC). De overheid ziet deze activiteit als een manier om (buitenlandse) handel een boost te geven. De State Council heeft in 2020 beslist om 46 nieuwe zgn. CBEC pilot-zones te installeren over heel China (bovenop de reeds bestaande 59 zones). Bedrijven die zich vestigen in dergelijke zones, kunnen profiteren van fiscale- en handelsvoordelen. 

d. Economische vooruitzichten

  • GDP groei:
    • 2019: 6,1%
    • 2020: 2%
    • 2021: 7 à 9% (verwacht)
  • Inflatie: 
    • 2019: 2,9%
    • 2020: 2,9%
    • 2021: 2,7%

Bij de grote economische spelers is China duidelijk de grote winnaar aangezien het als enige G20-land de gevolgen van de pandemie achter zich kon laten en een positieve groei kon voorleggen in 2020. Omdat de economie in de meeste andere landen nog in het slop zit of het herstel slechts langzaam verloopt, wordt verwacht dat China reeds in 2028 -5 jaar eerder dan verwacht- de grootste economie ter wereld kan worden, ten nadele van de Verenigde Staten.

e. Opportuniteiten op korte termijn

  • Telecommuting oplossingen (online live commerce, video conferencing & online office kits, digitalisering in het algemeen)
  • Low-touch diensten en oplossingen
  • Know-how op vlak van nieuwe logistieke diensten
  • Verse voeding via online kanalen

f. Opportuniteiten op langere termijn

  • Producten & diensten in verband met online gaming, online werken, virtual visits
  • Big data management, AI, internet en e-commerce platforms
  • Gezondheidszorg: supplementen, medical devices, telemedicine, smart hospitals en online consultaties, digital medical assistants, apps and mini-apps, self-diagnosing medical devices, diensten gericht op een verouderende bevolking
  • Milieutechnologie
  • Groei en verdere ontwikkelingen in e-commerce

5. Nuttige links

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

17 januari 2023