U bent hier

Coca-Cola stopt levering aan (sommige) Franse supermarktketens

2020 begint op gespannen voet voor Coca-Cola en de Franse retailer Les Mousquetaires (Intermarché & Netto). Afgelopen zomer gaf de retailer aan dat het vanaf 2020 minder frisdranken in de rekken wilde, ten voordele van gezondere en suikerarme alternatieven. Ondanks de ruime vooropzeg leidde dit tot een conflict met Coca-Cola. De Amerikaanse frisdrankgigant rolt met deze 'boycot' haar spierballen en wil onverminderd haar hele productgamma in de rekken zien (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuzetea, Honest, Tropico, Caprisun en Monster).

Bij monde van de voorzitter van ITM Alimentaire (de logistieke afdeling van Intermarché), de heer Thierry Cotillard, wordt het hierdoor voor Intermarché en Netto zeer moeilijk de nodige ruimte vrij te maken om het productgamma af te stellen op de veranderende behoeften en verlangens van de klant. Nog volgens Thierry Cotillard zou de klant voorkeur geven aan producten die in grote mate worden geproduceerd door KMO’s. Intermarché en Netto staan voor een blok: zwichten voor de frisdrankenreus of resoluut voet bij stuk houden en het gamma drastisch vernieuwen.

Wat de afloop van dit dispuut ook moge zijn, het is duidelijk dat er iets beweegt in het aanbod van de retailers en het veranderende aankoopgedrag van de Franse consument. Suikerarme en/of bio-alternatieven geproduceerd door bedrijven op mensenmaat worden steeds vaker naar voren geschoven, en deze trend lijkt niet onmiddellijk te stoppen.

Bent u producent van gezondere, bio en/of suikerarme (fris-)dranken met ambities op de Franse markt? Aarzel niet om ons te contacteren om de potentiële mogelijkheden voor uw bedrijf in kaart te brengen: paris@fitagency.com

Bronnen:

http://www.leparisien.fr/economie/va-t-on-vers-une-penurie-de-coca-cola-...

https://www.lsa-conso.fr/info-lsa-coca-cola-arrete-de-livrer-intermarche...

10 januari 2020