U bent hier

Chili: Lancering van een nationaal ruimtevaartprogramma

De Ruimtedirectie van de Chileense Luchtmacht (FACh) lanceerde onlangs een nieuw ruimtevaartprogramma met als doel soevereiniteit in de ruimte te bereiken. Het project omvat de uitbouw van het Nationale Ruimtevaartcentrum (CEN) dat deel uitmaakt van het Nationale Satellietsysteem (SNSat).

Het CEN in Cerillos (Santiago), dat een missiecontrolecentrum voor satellieten zal bevatten, alsook een datalab en een lab waar de apparatuur wordt gemaakt, beoogt de progressieve uitbouw van een satelllietconstellatie bestaande uit 8 microsatellieten, elk met een eigen grootte en capaciteit, om zo de bestaande nationale satellietcapaciteit aan te vullen. Naast het CEN komen er ook 2 regionale centra met een vergelijkbare capaciteit in Antofagasta en Punta Arenas. Elk centrum zal een specifieke specialisatie hebben, waaronder telecommunicatie en radartechnologie.   

Dit project zou de observatie van de aarde, de exploratie van het zonnestelsel en zelfs interplanetaire missies mogelijk moeten maken.  

Bijkomend hoopt Chili ook beter voorbereid te zijn op de klimaatverandering dankzij nieuwe technologieën en informatiekanalen.

De start van dit project staat gepland voor het begin van 2024.

Met het oog op de implementatie van dit nationale satellietcommunicatiesysteem heeft het Ministerie van Defensie, in samenwerking met het Ministerie van Transport en Telecommunicatie, via de Chileense luchtmacht FACh, een Request For Information (RFI) opgestart. Bedrijven die wensen deel te nemen, dienen zich via dit formulier in te schrijven vóór 31 augustus 2023. Op 1 september wordt dan het eigenlijke RFI-document aan de geregistreerde bedrijven bezorgd. Het ingevulde RFI met antwoorden op de gestelde vragen zal tegen 27 oktober 2023 moeten ingediend worden.  

Bijgevoegd gaat het bericht van FACh over dit onderwerp. Op de website van de Chileense Senaat is meer info evenals een video-opname te vinden over de recente parlementaire conferentie rond dit thema dat plaatsvond op 7 augustus 2023.  

Geïnteresseerde Vlaamse bedrijven kunnen voor meer info ook steeds terecht bij FIT Santiago (santiago@fitagency.com).

22 augustus 2023

Bijkomende informatie

News article (PDF – 152 kB)