U bent hier

Cartoon Movie 2017 in Bordeaux

De 19de editie van Cartoon Movie, een vakbeurs voor de  Europese markt voor animatie speelfilms ging dit jaar voor de eerste keer door in Bordeaux (8-10 maart 2017). Het event is een initiatief van Cartoon, de Europese vereniging voor animatiefilms.

Met 850 deelnemers uit 41 landen noteerde de organisatoren een stijging van 14% t.o.v. vorig jaar. Er werden 55 films voorgesteld aan 221 kopers, waaronder 125 distributeurs en sales agents. De game-industrie kwam aan bod op de eerste dag van het forum met 43 game bedrijven.

Van de 55 geselecteerde projecten met zeer uiteenlopende budgetten (van 3 tot 13 miljoen euro), waren er 17 in conceptfase, 26 in de ontwikkeling, 9 in productie en 3 in sneak preview.

Sinds de oprichting van Cartoon Movie in 1999 vonden 275 films financiering wat neerkomt op een totaal budget van bijna 2 miljard euro.

Dit jaar stond de Vlaamse sector letterlijk ‘in the spotlight’. Het was de eerste keer dat tijdens Cartoon Movie een gastregio extra in de kijker werd gezet. De keuze voor Vlaanderen is te danken aan de sterke positie van Vlaanderen in de animatiesector. Vlaanderen telt een aantal belangrijke productiehuizen en studio’s met internationale uitstraling. Het Vlaams Audio-Visueel Fonds / Screen Flanders zorgde, onder het logo ‘Flandriens of Animation’ op een ludieke manier voor extra aandacht voor de Vlaamse filmprojecten. Ook tax shelter en Vlaamse financiële steun voor animatiefilms werden in de kijker gezet tijdens een ‘trailer’ over de bloeiende Vlaamse sector.

Filip d’Havé, Algemeen Afgevaardigde in Frankrijk van de Vlaamse regering was een key-note spreker voor de opening van Cartoon Movie.

‘Spotlight on Flanders’ kon rekenen op de volgende partners: Flanders State of the Art, Screen Flanders, Ketnet, Casa Kafka, Galaxy Studios, T-heater, Creative Europe Media Desk Flanders en Visit Flanders.

Niet minder dan 8 Vlaamse producties (waarvan 5 in co-productie met buitenlandse productiehuizen) werden voorgesteld.

De laatste editie in Bordeaux bevestigt het dynamisme van de sector. Animatiefilms voor een kinderpubliek blijven koplopers in de markt (63%) maar de tendens van de animatiefilms bestemd voor een tiener- en volwassen publiek zitten in de lift.

Meer info op: www.cartoon-media.eu/cartoon-movie-event/cartoon-movie-2017.htm

Organisator: CARTOON vzw, Av. Huart Hamoir 105 - 1030 Brussels - Belgium | T : +32 2 245 12 00

Data volgende editie: 2018 – Exacte plaats en data nog niet bekend maar waarschijnlijk terug in Bordeaux.

13 maart 2017