U bent hier

Californië is op weg om de 4de economie ter wereld te worden

De Californische droom is nog steeds springlevend. Volgens Bloomberg is Californië klaar om Duitsland in te halen als de vierde economie ter wereld, na de VS, China en Japan. Dat zegt de Amerikaanse financiële- en mediaconglomeraat op basis van beschikbare gegevens over de groei van het BBP, de marktwaarde van bedrijven, en de groei van belangrijke sectoren waaronder hernieuwbare energie en IT. De economie van Californië is relatief veerkrachtig gebleken tijdens de pandemie en in de huidige periode van hoge inflatie. 

"Hoewel critici vaak zeggen dat de beste dagen van Californië achter ons liggen, bewijst de realiteit het tegendeel - onze economische groei en banengroei blijven de economie van het land aandrijven," aldus gouverneur Newsom. "De waarden van Californië en de ondernemingsgeest hebben deze stijging tot de vierde economie van de wereld aangedreven, en we zullen blijven inzetten op sectoren van de toekomst, zoals hernieuwbare en schone energie. Ik ben enorm trots op de veerkracht en het leiderschap van Californië en onze succesformule."

Enkele van de belangrijkste conclusies uit de analyse van Bloomberg:

  • De tendens is het duidelijkst zichtbaar in de toenemende divergentie in een benchmark tussen de bedrijven met een marktwaarde van ten minste 1 miljard dollar, gevestigd in Californië en Duitsland.
  • Californië presteert in veel sectoren beter dan de VS en de rest van de wereld. Dat is vooral relevant voor hernieuwbare energie, de snelst groeiende bedrijfstak in Californië.
  • Californische technologische hardware, media en software zagen hun omzet de afgelopen drie jaar toenemen met 63%, 95% en 115%, waardoor de marktwaarde steeg met 184%, 54% en 58%.
  • De werkloosheid daalde in juli tot 3,9%, het laagste percentage sinds de gegevens in 1976 werden verzameld. De werkloosheid in Californië daalde tot onder die in Texas.

Meer details: California Poised to Overtake Germany as World’s No. 4 Economy

8 november 2022