U bent hier

Bulgaarse farmamarkt blijft groeien

De Bulgaarse farmasector realiseerde in 2022 een stabiele groei met een verkoopcijfer van bijna 6,2 miljard euro voor geneesmiddelen en voedingssupplementen. Het segment van de voedingssupplementen kent een hogere groei dan de medicijnen. De verkoopprijs van geneesmiddelen in de apotheken stijgt. Een belangrijkere afnemer zijn echter de ziekenhuizen. 

De 5 belangrijkste categorieën voor ziekenhuizen zijn allemaal oncologieproducten (terugbetaald door de ziekteverzekering) die hun waarde met bijna 138 miljoen euro zagen toenemen in vergelijking met 2021. In apotheken waren antistollingsmiddelen, dankzij de nieuwe generatie bloedverdunnende en trombusrisicoverlagende medicijnen, de sterkste stijgers in waarde (+ 30 miljoen euro).  Probiotica lieten een groei van 20% zien, gevolgd door immunostimulantia met een stijging van bijna 21%. Gewrichtsverzorgingsproducten komen op de derde plaats met een omzet van meer dan 41 miljoen euro, gevolgd door middelen tegen verkoudheid of griep, die opnieuw een opmerkelijke sprong van meer dan 33% in waarde maken. De online verkoop in apotheken steeg met 10%, waarbij vitaminen en mineralen voor het tweede jaar op rij het meest gewild waren via dit kanaal. 

Novartis is de belangrijkste verkoper in Bulgarije en het bedrijf plant een verdere uitbreiding van de productiecapaciteit en nieuwe innovatieve producten voor o.m. hartziekten, hematologie, tumoren, immunologie, neurologie, dermatologie en oftalmologie. In de top 10 van belangrijkste producenten van voorgeschreven geneesmiddelen nam Johnson & Johnson de plaats in van de belangrijkste Bulgaarse speler, Sopharma. 

Vier distributeurs - Sopharma Trading, Phoenix Pharma, Sting en Pharmnet - nemen meer dan 90% van de leveringen aan (de ongeveer 3.000) apotheken voor hun rekening. Apothekersketens, vooral de grotere die meer dan 50 winkels omvatten, zien hun marktaandeel vergroten. De markt voor belevering van de ziekenhuizen is gefragmenteerder met Sopharma Trading als de belangrijkste actor. 

Een IQVIA report over de Bulgaarse farmasector brengt een aantal punten rondom de modernisering van de toegang tot behandelingen aan voor de 3 belangrijkste farmafederaties. De sector heeft af te rekenen met uitgestelde budgetten en onzekerheid nu producenten het moeilijk hebben om aan de groeiende noden van de (verouderende) bevolking tegemoet te komen. Innovatie kan daar volgens het rapport een belangrijke rol bij spelen.

Top 10 bedrijven (verkoopswaarde 2022) 

Geneesmiddelen op voorschrift:
  1. Novartis
  2. Roche
  3. Merck Sharp & Dohme
  4. Teva
  5. Pfizer
  6. AstraZeneca
  7. AbbVie
  8. Swixx Biopharma
  9. Bayer
  10. Johnson & Johnson
OTC geneesmiddelen:
  1. Teva
  2. Sopharma
  3. GlaxoSmithKline
  4. Reckitt Benckiser
  5. Novartis
  6. Sanofi
  7. Bayer
  8. Vedra
  9. Nobel Pharma
  10. Menarini
20 november 2023