U bent hier

Bulgaarse biersector voelde in 2020 en 2021 de gevolgen van de coronapandemie

De biermarkt in Bulgarije - goed voor 5.150 miljoen hectoliter - kromp vorig jaar met 1% in vergelijking met 2020, maar wanneer men naar het precrisisjaar 2019 kijkt, ziet men, volgens de lokale Unie van Brouwers, een terugval in volume van 6%. Volgens de Brouwersunie wordt de daling veroorzaakt door de beperktere afzet in de horeca en de reisrestricties die toeristen weghielden uit het land. Ook de beperkingen die er door de pandemie waren voor bijeenkomsten en sport- en muziekevents droegen bij aan de slinkende consumptie want biertjes drinken is in Bulgarije bij uitstek een sociaal gebeuren. 

Er zijn geen officiële cijfers over de waarde van de Bulgaarse biermarkt, maar experts schatten deze in 2021 op BGN 600 miljoen (+/- €307 miljoen) aan retailprijzen. 

Binnen de EU is Bulgarije de 11e markt qua volume volgens de Unie van Brouwers en de 8e wat de consumptie per capita betreft (75 liter per persoon/jaar). Hiermee moet Bulgarije in Centraal- en Zuidoost-Europa enkel Tsjechië, Polen, Roemenië en Kroatië laten voorgaan. Bier is in Bulgarije het meest gedronken drankje na mineraalwater. Bier wordt het hele jaar door gedronken, maar toch duidelijk meer in de warmere maanden. Er worden meer dan 170 merken gebrouwen in het land dat ook 41 ambachtelijke brouwerijen telt. Met een marktaandeel van meer dan 90% zijn lagerbieren veruit het populairst. De meest actieve bierdrinkers vindt men in de leeftijdsgroep 40-49 jaar. 

De verkoop van bier in blik (23%) en vaatjes (4%) zit in de lift, de verkoop van glazen flesjes ligt rond de 20% terwijl het de verkoop van bier in PET-flessen - hoewel nog steeds goed voor 53% van de verkoop - in dalende lijn gaat. 

De investeringen in uitrustingsgoederen voor brouwerijen blijven al een aantal jaren constant met BGN 40 miljoen (+/- €20,5 miljoen) per jaar.

25 februari 2022