U bent hier

Building Digital Greece

Op 15 december werd het "Digital Economy Forum 2020: Building Digital Greece" georganiseerd. 

Voor de eerste keer hebben Griekse IT-bedrijven vlotte toegang tot financieringsmogelijkheden. Volgens minister van Digitalisering, Kyriakos Pierrakakis, is dit een Marshallplan met een enorme klemtoon op digitaal bestuur. Het land staat voor een grote uitdaging om binnen de 4 jaar een quantumsprong vooruit te maken in het digitale tijdperk. 

Griekenland kan een technologisch knooppunt voor Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten worden en zo haar financiële voetafdruk in de regio vergroten, aldus de Amerikaanse ambassadeur in Griekenland, Geoffrey Pyatt. Het land staat nu op de radar als interessante investeringsbestemming voor o.m. AI en cybersecurity. Dit wordt bewezen door de recente investeringen van bedrijven zoals Microsoft, Cisco, Pfizer en Deloitte, en initiatieven van Amazon en Google. De pandemie versnelde de digitale (r)evolutie van de Griekse overheid. 

Griekenland mag bij de verdere digitaliseringsinspanningen rekenen op een stevig duwtje in de rug dankzij het EU-herstelfonds. Digital Europe beveelt aan sterk in te zetten op digitaal onderwijs, digitale gezondheid, digitalisering van bedrijven en digitale transformatie en innovatie. In Griekenland moet ook 52% van de beroepsbevolking specifiek worden omgeschoold in sectoren zoals toerisme, wat van belang is voor Griekenland, zodat banen een grotere toegevoegde waarde hebben.

De Griekse IT-sector heeft zijn veerkracht bewezen sinds de uitbraak van de coronapandemie. Volgens een Deloitte-onderzoek kan de waardestijging van de ICT-sector met 1 miljard euro een toegevoegde waarde van 40 miljard euro in de economie creëren, evenals meer dan 400.000 nieuwe banen. 

Meer informatie (alleen beschikbaar in het Grieks) vindt u hier.

22 december 2020