U bent hier

Braziliaanse regering geeft startschot aan het Nationaal Waterstofprogramma (PNH₂)

De Braziliaanse Nationale Raad voor Energiebeleid (CNPE) heeft een resolutie goedgekeurd die als doel heeft om het Nationale Waterstofprogramma (PNH₂) in te voeren. Dit programma is gericht op het versterken van de waterstofmarkt en -industrie in Brazilië. De resolutie werd met onmiddellijke ingang gepubliceerd op 4 augustus 2022.

Het programma bevat de oprichting van een stuurgroep (Coges-PNH₂), die zal worden beheerd door het ministerie van Mijnbouw en Energie (MME) in coördinatie met verschillende andere overheidsinstanties en thematische groepen en die als opdracht heeft om relevante technische zaken te beoordelen, te bespreken en te rapporteren.

De goedkeuring van het PNH₂ werd verwacht sinds augustus 2021, toen het MME voorgestelde richtlijnen publiceerde in samenwerking met het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie (MCTI) en het ministerie van Regionale Ontwikkeling (MDR), met de technische ondersteuning van het staatsbedrijf Energy Research Enterprise (EPE). Eerder had de CNPE waterstof al genoemd als een van de prioritaire thema's voor RD&I-investeringen (Research, Development & Innovation) in de energiesector in Brazilië.

Het PNH₂-programma hanteert volgende uitgangspunten:

  • het vergroten van het nationale potentieel van energiebronnen;
  • de diversiteit van energiebronnen en beschikbare of potentiële technologische alternatieven erkennen;
  • de economie koolstofarm maken;
  • het waarderen en aanmoedigen van nationale technologische ontwikkeling;
  • het ontwikkelen van een concurrerende markt;
  • zoeken naar synergieën met andere landen en
  • erkenning van de bijdrage van de nationale industrie.

De stuurgroep (Coges-PNH₂) coördineert en houdt toezicht op de planning en uitvoering van het PNH₂. Er wordt onder meer verwacht dat het thematische werkgroepen zal creëren om technische aangelegenheden te beoordelen, te bespreken en erover te rapporteren en om werkplannen en jaarlijkse activiteitenverslagen te begeleiden en goed te keuren. De stuurgroep erkent de rol van waterstof binnen een koolstofarme energiematrix en zal waterstof promoten als een van de prioritaire thema's voor O&O-investeringen (Onderzoek & Ontwikkeling) en de ontwikkeling van de waterstofmarkt en -industrie in Brazilië ondersteunen met internationale inbreng.

Volgens Marcos Ludwig en Ali El Hage Filho van het Braziliaanse advocatenkantoor Veirano Advogados ontbreken er wel bepaalde relevante aspecten in de huidige opzet van het PNH₂. Met name de aanleg, aanpassing, modernisering, exploitatie en het onderhoud van transport-, opslag- en haveninfrastructuur, nodig voor een brede ontwikkeling van de waterstofmarkt en -industrie in Brazilië, alsook projecten gericht op export van waterstofproducten.

Het Braziliaans Centrum voor Internationale Betrekkingen (CEBRI), een onafhankelijke denktank, publiceerde eerder dit jaar, in samenwerking met het Consulaat-Generaal van Noorwegen in Rio de Janeiro, een interessante studie over dit onderwerp: "Hydrogen and Energy Transition: Opportunities for Brazil". 

19 augustus 2022