U bent hier

Braziliaanse economie kent groei en behoort terug tot de top-10 van de wereldeconomieën

Het bruto binnenlands product van Brazilië registreerde een groei van 2,9% in 2023 en bedroeg in totaal US$ 2,17 biljoen, waardoor Brazilië naar de negende positie steeg op de ranglijst van grootste wereldeconomieën. Dit resultaat overtrof de verwachtingen van de markt, die een stijging van 2,2% verwachtte.

Het grootste aandeel in deze positieve evolutie was voor de landbouwsector, die van 2022 tot 2023 met 15,1% groeide, gevolgd door diensten (+2,4%) en industrie (+1,6%). De groei van de agrarische sector zorgde ook voor een kettingreactie in andere sectoren en segmenten van de economie, zoals de export (+9,1%), de voedselindustrie en de dienstensector, die profiteerden van de productie- en logistieke keten die vertrekt vanuit het platteland.

In de industrie waren de hoogtepunten de delfstoffenwinning, die met 8,7% groeide als gevolg van de stijging van de olie- en gaswinning en de ijzerertsproductie. Andere belangrijke opwaartse trends werden genoteerd in de energie en watersector alsook activiteiten gerelateerd aan afvalbeheer (+6,5%).

In de dienstensector vertoonden alle activiteiten groei: financiële en verzekeringsactiviteiten en aanverwante diensten (+6,6%), vastgoedactiviteiten (+3,0%), informatie en communicatie (+2,6%), transport, opslag en postverdeling (+2,6%), openbaar bestuur, defensie, gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid (+1,1%) en handel (+0,6%).

"We hebben een diverse economie, maar landbouw en delfstoffen waren minder getroffen door de pandemie. Het klimaat was vorig jaar gunstig en beide sectoren hebben veel investeringen ontvangen," aldus Rebeca Palis, coördinatrice  van het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek (IBGE). Volgens het IBGE steeg ook de binnenlandse consumptie met 3,1%, wat het resultaat voor 2023 ook krachtig stimuleerde.

8 maart 2024