U bent hier

Brazilië verwacht verviervoudiging aan investeringen in sanitaire voorzieningen

Investeerders van de privésector bereiden zich voor om het grootste deel van de 500 tot 700 miljard Braziliaanse reais aan investeringen met betrekking tot sanitaire voorzieningen op zich te nemen. Dit zal nodig zijn om het doel van de uitbreiding van water- en rioleringssystemen over heel Brazilië tegen 2033 te bewerkstelligen. Het nieuwe wettelijke kader omtrent sanitaire voorzieningen dat deze investeringen uitlokt, werd onlangs goedgekeurd door de Braziliaanse Senaat.

“Investeerders die al aanwezig zijn op de Braziliaanse markt, richten nu ook steeds meer hun pijlen op deze sector aangezien zij hier veel winstpotentieel in zien. Vroeger werden deze investeringen belemmerd door een slechte reglementering en weinig rechtszekerheid”, zegt Maria Silvia Bastos, Voorzitter van de Adviesraad van Goldman Sachs in Brazilië. “Investeringen zullen niet van de ene op de andere dag gebeuren aangezien er na het nieuwe kader, nog een aantal stappen moeten genomen worden. De goedkeuring was echter een noodzakelijke voorwaarde om vooruit te kunnen gaan. Het gaat om zo een grote CAPEX dat we op zoek moeten gaan naar de beschikbare pockets om deze projecten van start te kunnen laten gaan”, aldus Marcelo Girao, Hoofd Projectfinanciering van Itaú BBA.

Wie zijn de mogelijke investeerders?

De eerste golf aan investeringen wordt naar alle waarschijnlijkheid gerealiseerd door bedrijven die al aanwezig zijn in de sector. Brazilië heeft 5 grote operatoren in de privésector: BRK Ambiental, Aegea, Águas do Brasil, GS Inima en Iguá Saneamento. Deze laatste ziet ook de mogelijkheid om terug publiek te gaan om fondsen op te halen. “Het nieuwe kader geeft een zeker comfort aan investeerders”, legt de CEO van Iguá Gustavo Guimarães uit. Andere operatoren die al gewerkt hebben in Brazilië keren ook mogelijk terug om concessies op zich te nemen. Voorbeelden hiervan zijn Suez dat al gesprekken begonnen is met Braziliaanse banken, Águas de Portugal en het Franse Lyonnaise des Eaux.

Ook bedrijven en beleggers actief in infrastructuurconcessies zijn een mogelijk front. Grupo CCR is één van hen, zij baten al autosnelwegen en luchthavens uit, maar ook energiebedrijven zoals Equatorial en Energie zijn mogelijke kandidaten. Votorantim, een andere Braziliaanse holding, heeft ook zijn interesse betuigd. “De meeste mensen weten dat je deze markt niet uit het niets kan betreden. Geïnteresseerden partijen zijn zich al een tijdje aan het verdiepen in deze sector,” aldus Renato Sucupira van BF Capital.  

Sommige operatoren worden geruggesteund door financiële partners die geïnteresseerd zijn in meer exposure in deze sector. Het staatbeleggingsfonds GIC uit Singapore, het Canadese Brookfield en AIMCo en het Braziliaanse IG4 zijn voorbeelden van zulke partners. Zij kunnen financiële steun bieden aan bedrijven die willen kapitaliseren of gezamenlijke investeringen willen als projectpartner. Ook Pátria, Blackstone en GP zijn zo geïnteresseerd in deze sector.

Verveelvoudiging van bedrijven

Men verwacht dat het aantal bedrijven in deze sector zal verveelvoudigen. “Er ligt een grote uitdaging voor ons, het is niet iets voor 5 of 10 bedrijven. We zullen diverse nieuwe operatoren in Brazilië zien in de komende 5 jaren,” is de CEO van Aegea, Radamés Casseb, van mening. Vele financiële investeerders hebben al van de gelegenheid gebruik gemaakt om nauwere banden te sluiten met de grootste Braziliaanse operatoren. “Buitenlanders willen meestal een partnership sluiten met een ervaren Braziliaans bedrijf. Aandelen van bedrijven en consortia zullen verkocht worden,” zegt de President van Águas do Brasil, Henrique Lima.

Gebaseerd op eerdere ervaringen omtrent infrastructuur en nutsdiensten, verwacht men in een tweede fase een consolidatie. “In het begin zal het aantal bedrijven toenemen en in het decennia daaropvolgend zullen we een consolideringstrend zien,” zegt Felipe Mattar, Directeur Infrastructuur bij Morgan Stanley. Hij geeft als voorbeeld de energie-industrie. “15 jaar geleden had de markt meer dan 10 verdelers, deze zijn vandaag geconsolideerd in enkele grote spelers,” aldus Mattar.

Concessies en publiek-private samenwerkingen

Investeerders zijn al aan het kijken naar verschillende concessieprojecten die voorbereid worden in de deelstaten Alagoas, Rio de Janeiro en Mato Grosso do Sul. Het nieuwe wettelijke kader kan de investering en interesse in dit soort projecten exponentieel doen toenemen, vooral binnen anderhalf jaar. “Eind 2022 zullen staats- en stadsbedrijven moeten beslissen of ze de noodzakelijke investeringen kunnen maken. Vandaag de dag kunnen slechts enkele dat en dit zal dus in de toekomst een zee van opportuniteiten bieden,” zegt Paulo Mattos, President van Iguá en CEO van IG4.

Omwille van deze tijdslijn, denkt de industrie dat privatiseringen niet meteen zullen plaatsvinden. Staatsbedrijven en overheden hebben immers de tijd om de concessies te evalueren en zullen zo eventueel voor andere oplossingen kiezen. “Meer concessies en publiek-private samenwerkingen worden verwacht op korte en middellange termijn. Enkele van deze projecten zijn al gestart en zij zijn sneller dan privatiseringen,” aldus Teresa Vernaglia, CEO van BRL Ambiental.

Het nieuwe wettelijke kader laat toe dat concessies gegroepeerd worden onder steden en gebieden. Dit beperkt het politieke risico en maakt het mogelijk om services te bieden in financieel minder attractieve gebieden door hen toe te voegen aan een groter pakket. “Huidige projecten hangen nog steeds volledig af van de staatsbedrijven en een onderconcessie brengt uitdagingen met zich mee. Met het nieuwe kader hebben steden en regionale blokken meer autonomie om de concessies rechtstreeks te structureren met bedrijven uit de privésector,” zegt de CEO van GS Inima Brasil, Paulo Roberto de Oliveira. Minder dan 5% van de Braziliaanse water- en rioleringsvoorzieningen wordt vandaag aangepakt door investeerders of bedrijven uit de privésector.

Toch zal het grote aantal kleine steden en gemeenten voor uitdagingen zorgen. “We hebben nog steeds te maken met 49 regelgevende instanties en 5000 burgemeesters. Hoeveel gemeenten zullen moeten samenwerken om een bedrijf te contracteren dat 400.000 mensen kan dienen? Dat is geen onbelangrijk aspect,” zegt Daniel O’Czerny, Hoofd Projectfinanciering van Citi Brasil.
 

1 juli 2020