U bent hier

Brazilië verlaagt importtarieven op producten van buiten de Mercosur met 10%

Op vrijdag 5 november werd in Brazilië resolutie nr. 269 van het Uitvoerend Management Comité van de Kamer voor Buitenlandse Handel (Camex) aangenomen en gepubliceerd. Deze resolutie verlaagt de ‘ad valorem’ invoerrechten van ongeveer 87% van het tariefuniversum met 10%. Goederen uit de automobiel- en ethanolsector zijn niet opgenomen in deze resolutie aangezien zij al gedifferentieerd worden behandeld door de Mercosur. De verandering gaat van kracht 7 dagen na publicatie van de resolutie.

In principe verbieden de Mercosur-regels de eenzijdige verlaging van tarieven, zonder de goedkeuring van de andere partners van het blok (Argentinië, Paraguay en Uruguay). Maar in dit geval worden de tarieven tijdelijk en uitzonderlijk verlaagd tot 31 december 2022 in overeenstemming met de bepalingen van paragraaf "d" van artikel 50 van het Verdrag van Montevideo van 1980. Die voorziet de mogelijkheid om maatregelen te nemen ter bescherming van het leven en de gezondheid van mensen.

Het inroepen van deze maatregel wordt gerechtvaardigd door de urgente situatie die is veroorzaakt door de COVID-19-pandemie en door de noodzaak om onmiddellijk te kunnen rekenen op een instrument dat kan bijdragen aan het verlichten van de negatieve effecten op het leven en de gezondheid van de Braziliaanse bevolking.

De lijst met de nieuwe tarieflijnen kan u terugvinden op volgende link.

In die lijst vindt u de kolom met de TEC (Tarifa External Comum), dit is het gemeenschappelijk buitentarief dat op de meeste producten in de volledige Mercosur van toepassing is bij invoer. De TEC is de enige echte invoerheffing. Naast die kolom wordt de nieuwe rate vermeld die, dankzij de nieuwe resolutie, van kracht is tot en met 31 december 2022.

Enkele voorbeelden:

NCM
(HS code)

Naam product TEC Nieuwe rate 
2203.00.00

Beer made from malt

20% 18%
1806.31.10 Chocolate 20% 18%
2309.90.90 Other preparations for animal feeding 8% 7.2%
2930.40.90 Other methionine 2% 0%

11 november 2021