U bent hier

Brazilië: nieuwe Flex Licentie om bureaucratie en kosten bij export en import te verminderen

De Flex Licentie, in het leven geroepen door de Braziliaanse regering en in voege sinds 28 juni 2023, heeft als doel om de procedure te vereenvoudigen en de kosten te verminderen voor bedrijven die documenten goedgekeurd moeten krijgen bij handel met andere landen. Bedrijven kunnen aan de hand van deze eenmalige licentie meerdere handelingen verrichten, daar waar vroeger voor elke handeling een aparte licentie nodig was.

Volgens de regering vervangt de Flex Licentie honderden documenten, wat de kosten zal verlagen bij export en import. Voorbeeld: een bedrijf dat fotovoltaïsche cellen importeert, kan dankzij de licentie ongeveer R$ 7.700 per jaar of R$ 30.600 in vier jaar tijd besparen. Voordat de Flex Licentie werd geïntroduceerd, zou hetzelfde bedrijf, om die producten drie keer per week te importeren, 144 documenten per jaar of 576 documenten op vier jaar nodig hebben, tegen een kostprijs van R$ 53,53 per stuk. Bovendien duurt de gemiddelde uitgiftetermijn per document 15 dagen; althans in dit concrete geval waar de documenten worden afgeleverd door het Nationaal Instituut voor Metrologie, Kwaliteit en Technologie (Inmetro), een overheidsinstantie die trouwens het pilootproject leidt van de Flex Licentie bij import. Bij andere overheidsinstanties kan de gemiddelde uitgiftetermijn van documenten zelfs meer dan 35 dagen bedragen. Met het nieuwe systeem zullen bedrijven dus tijd en geld besparen doordat ze slechts eenmaal de licentie moeten aanvragen.

De Flex Licentie maakt het ook mogelijk om exportlicenties te gebruiken voor meer dan één buitenlandse verkoop. Hoewel de meeste autoriteiten op het gebied van buitenlandse handel geen kosten in rekening brengen voor het toelaten van export, zal het gebruik van één en dezelfde licentie voor meerdere transacties de procedures versnellen en de bureaucratie verminderen. Voorbeeld: voor de export van geneesmiddelen, waarvoor een voorafgaande goedkeuring is vereist van de Nationale Gezondheidsbewakingsinstantie ANVISA, moesten geïnteresseerde bedrijven voor elke zending naar het buitenland de registratie van het medicijn presenteren om de export ervan door het agentschap te laten goedkeuren. Met de nieuwe regels verkrijgen deze exporteurs nu de goedkeuring met een geldigheid van drie jaar, waardoor een nieuwe analyse door ANVISA voor elke gelijkaardige transactie niet langer nodig is.

Een andere nieuwe functie van de licentie is dat overheidsinstanties en -entiteiten niet meer kunnen eisen dat formulieren op een andere wijze dan via het “Single Window” van Siscomex worden ingevuld. Hierdoor moet het “Single Window” de exclusieve interface worden voor contacten tussen de overheid en private operators bij export en import. De overgang naar het “Single Window” moet volgens de nieuwe regelgeving (Wet nr. 14.195/2021) ingang vinden vóór 1 september 2023 voor alle exportverrichtingen en vóór 1 maart 2024 voor alle importtransacties.

Klik hier om Decreet nr. 11.577/2023 in het Portugees te raadplegen.

4 juli 2023