U bent hier

Brazilië: Nieuw controlesysteem faciliteert invoer via luchtvracht

De minister van Financiën, Fernando Haddad, lanceerde op 29 juli een nieuw systeem voor de controle van luchtvracht, met als voornaamste doel om de import van producten met een hoge toegevoegde waarde te vergemakkelijken. Volgens de regering vereenvoudigt het systeem niet enkel het invoerproces, maar verlaagt het ook de kosten dankzij een kortere procedure. De gemiddelde aangiftetijd zal volgens het ministerie dalen van 5 naar slechts 1 dag.

Volgens de Braziliaanse Federale Belastingdienst wil men met het nieuwe systeem de gemiddelde vrijgavetijd van goederen op luchthavens met 80% verminderen en het aantal fysieke interventies door bevoegde instanties met 90% reduceren. Het nieuwe systeem streeft ernaar de Braziliaanse regels voor douaneafhandeling in overeenstemming te brengen met de normen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Volgens de Federale Belastingdienst kan de kostenbesparing bij invoer per luchtvracht oplopen tot R$ 10 miljard per jaar (of € 1,8 miljard) op basis van het totale importbedrag dat vorig jaar R$ 222 miljard bedroeg. De dienst voorspelt ook dat de luchtvrachtstromen door het nieuwe systeem in twee jaar tijd kunnen verdubbelen, wat een stimulans is voor buitenlandse investeringen en de federale inkomsten uit luchtvracht import zal vergroten (van R$ 19 miljard in 2022 tot jaarlijks R$ 38 miljard).

Het nieuwe systeem maakt gebruik van een groter aantal vooraf geregistreerde en geautomatiseerde gegevens van de importeurs en is gebaseerd op wereldwijd gebruikte vrachtmodellen. Op deze manier komen de goederen Brazilië binnen met gegevens die bekend zijn bij de overheid, waardoor de vrijgavetijd van goederen bij de douane wordt versneld. Met meer gegevens in handen voert de Belastingdienst een douanecontrole uit op basis van risicomanagement.

Het nieuwe model werd op 2 augustus geïmplementeerd in alle Braziliaanse internationale luchthavens en komt ter vervanging van het vroegere Mantra-systeem (Manifesto de Trânsito Aduaneiro e Armazenamento) voor Douane, Transit en Opslag, dat na 30 jaar wordt opgedoekt.

1 augustus 2023