U bent hier

Brazilië consolideert zich als 3de grootste producent van Unicorns

In 2019 sloot Brazilië het jaar af met 5 nieuwe Unicorns, dit zijn startups met een waarde van US$ 1 miljard of meer. Volgens het platform Crunchbase levert deze prestatie het land de titel op van 3de grootste producent ter wereld van dit soort bedrijven, samen met Duitsland. De eerste plaatsen zijn respectievelijk voor de Verenigde Staten en China.

Loggi, Gympass, Quinto Andar, EBANX en Wildlife zijn de Braziliaanse bedrijven die zich vanaf vorig jaar een Unicorn mogen noemen. Ook in 2020 kan Brazilië alvast rekenen op een nieuwkomer in dit select clubje, namelijk Loft. Het Braziliaanse concurrentievermogen op dit vlak trekt ook de aandacht van zowel binnen- als buitenlandse investeerders. Volgens de Braziliaanse associatie Distrito konden Braziliaanse startups vorig jaar rekenen op een instroom van US$ 2,7 miljard aan investeringen.

De opkomst van de nieuwe Unicorns

Beryk Salab, zakenpartner van het betalingsverwerkingsbedrijf EBANX, is van mening dat Brazilië en Latijns-Amerika het mikpunt van het investeringscircuit zijn geworden. “De markt focust zich niet zozeer meer op de VS en Europa wegens de veranderingen aldaar en kijkt nu meer naar ons. Aangezien wij het grootste land zijn in de regio trokken we ook de meeste buitenlandse investeerders aan. Dit was vanzelfsprekend zeer positief voor de expansie van het aantal Unicorns”, analyseert Salab.

De evolutie naar een Unicorn vergrootte de visibiliteit van EBANX en de mogelijkheid om nieuwe talenten aan te trekken. Salab: “het ontvangen van de investeringen en het veranderen naar een Unicorn is goed voor onze marktpositie als een bedrijf dat men kan vertrouwen en geeft ons de mogelijkheid om heel ons ecosysteem te doen veranderen. Maar het vereist ook de nodige flexibiliteit en veerkracht aangezien wij ons elke dag moeten heruitvinden om competitief te blijven”

Beryk voorspelt dat er nog meer investeringen in de sector zullen volgen en dat de groeispurt van de Braziliaanse startups nog niet gedaan is. Maar dat ook in Brazilië het steeds moeilijker wordt om de juiste mensen te vinden.

De eerste Braziliaanse Unicorns

Davi Miyake, Operationeel Directeur van de transportapplicatie 99, de eerste Braziliaanse Unicorn, duidt enkele factoren aan die geholpen hebben aan het ontstaan van de Unicorns in het land. “Één van de redenen is dat er nog veel ruimte is voor discussie omtrent innovatie. Verder was 2019 een vruchtbare investeringsperiode in accelerators en zagen we grotere financiële steun. Ook nadat wij Unicorn werden, blijft onze groei opmerkelijk”, aldus Miyake.   

Hij is van mening dat het ecosysteem voor startups in Brazilië (en de erkenning van nieuwe Unicorns) meer solide en duurzaam wordt en dat dit vooral komt doordat zowel de  Braziliaanse ondernemer als de markt voor startups vandaag rijper zijn. Miyake: “De markt voor innovatie in Brazilië wordt steeds groter en toont zich meer en meer beloftevol.”

President van Stone Pagamentos, een Braziliaanse Unicorn met een waarde geschat op US$ 11 miljard, Augusto Lins zag dat Brazilië een moment van transformatie heeft meegemaakt: “Wij hebben nu te maken met een nieuwe generatie van consumenten en professionals. We hebben ook belangrijke evoluties gezien op het vlak van technologie. Deze ontwikkelingen maakten verschillende procesfases goedkoper en faciliteerde het openen van ondernemingen. Ook het onderwijs is vandaag van betere kwaliteit en bereikt zo de internationale normen, wat resulteert in meer gekwalificeerde professionals.”

Volgens Augusto zijn dit de factoren die groei van nieuwe startups heeft beïnvloed. “Het is de Braziliaanse ondernemer die Brazilië gaat veranderen. Het is de ondernemer die innoveert, jobs creëert, het land doet groeien en meer laat produceren. Het geheel van dit alles maakt dat Brazilië de capaciteit heeft om topbedrijven te creëren. Een nieuwe Unicorn worden is een gevolg, niet een doel op zich. Alle ondernemingen die een goed intern beleid voeren, probleemoplossend denken, een sterke cultuur met heldere waardes hebben en de klant centraal plaatsen, zijn kandidaten om nieuwe Unicorns te worden”, aldus Augusto.

Strategisch Directeur en Verantwoordelijke voor de  bedrijfsontwikkeling van Grupo Movile, een andere reeds geconsolideerde Unicorn, Fabio Massudo, gelooft dat de groei van het aantal Unicorns vooral een gevolg is van de beschikbaarheid van het kapitaal. Massudo: “Dit genereerde een grote golf van investeringen en dus Unicorns. Verder komt het Braziliaanse ondernemerschap ook op kruisnelheid en vertoont het tekenen van maturiteit. Dit zorgt er voor dat sommige bedrijven mee kunnen spelen op hoog niveau”.

Massudo ziet het uittekenen van duurzame strategieën op lange termijn als grote uitdaging voor de Braziliaanse bedrijven. “In Brazilië zijn de opportuniteiten nog steeds immens, de groei van deze sector zal nog jaren duren en er zullen steeds meer Unicorns bijkomen. Als de Braziliaanse economie meer en verder groeit, zal dit extra brandstof en versteviging geven aan deze groei. De ondernemers moeten attent zijn om een evenwicht te kunnen vinden tussen een agressieve groei en de duurzame ontwikkeling van hun onderneming op lange termijn”, besluit Massudo.

18 maart 2020