U bent hier

Bouw van de 'Central Tunnel' in Helsinki terug aan de orde

De Central Tunnel of Helsinki is een project dat sinds 1987 ter discussie staat en al verschillende keren verworpen werd wegens té duur en onmogelijk politiek te implementeren. In 1999 keurde de stad Helsinki het plan voor de eerste keer goed. 7 jaar later, in maart 2006 besloot de gemeenteraad om de tunnel op te nemen in het stadsplan. Maar de inwoners van Helsinki waren tegen de plannen gekant en in januari 2008 ondertekenden bijna 12.000 inwoners een gemeentelijke motie.

De sociaaldemocraten, een van de grootste partijen in Finland, kondigden daarop aan dat ze het tunnelproject niet langer wilden steunen. Het gemeentebestuur schortte het project op in mei 2008.

In 2010 keurde de gemeenteraad een ondergronds masterplan goed, dat ruimte liet voor de eventuele bouw van de 'Central Tunnel'.

In het voorjaar van 2017 werd het project terug in het daglicht geplaatst toen de onlangs verkozen burgemeester van Helsinki, de heer Jan Vapaavuori, opperde dat hij de tunnel gebouwd wilde zien.

Het doel van de tunnel is om al het autoverkeer ondergronds te verplaatsen, zodat het verkeer in het centrum van Helsinki sterk ontlast wordt. De tunnel zou over een afstand van ongeveer 3,5 km lopen van Länsiväylä naar Sörnäisten rantatie. De tunnel maakt deel uit van een plan om het stadscentrum van Helsinki voetgangersvriendschappelijk te maken.

Volgens Inspira Ltd. de dochteronderneming van de gemeentelijke Financial Advisory Services, worden de kosten van de bouw van de 'Central Tunnel' geschat op minstens € 600 miljoen (een bedrag van € 100 miljoen per km). De grootste bezorgdheid is echter de financiering van de tunnel. Een mogelijkheid om de bouw te financieren zou zijn om de kosten te verhalen bij de gebruikers, de automobilisten.

Flanders Investment & Trade Helsinki volgt de ontwikkeling van het centraal tunnelproject in Helsinki op de voet. Het kan opportuniteiten voor de Vlaamse bedrijven met zich meebrengen.

Meer weten

Helsingin Sanomat 2017: http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005214941.html
Helsingin Sanomat 2013: http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002643242.html

5 juni 2017