U bent hier

BI-MU 2020 - Milaan

Van 14 tot 17 oktober vond de 32ste editie van BI-MU plaats in Milaan, het tweejaarlijkse evenement voor de sector van werktuigen en machines. Na een reeks virtuele en/of uitgestelde beurzen, is BI-MU één van de eerste vaksalons die het traditionele formaat heeft behouden, namelijk een fysieke beurs voor bedrijven van de machinesector die hun nieuwe producten en diensten willen tentoonstellen.

De cijfers van BI-MU zijn behoorlijk (en begrijpelijk) lager dan twee jaar geleden: 350 aanwezige bedrijven en ruim 9.000 bezoekers. Maar het feit zelf dat de beurs werd bevestigd is een belangrijk, positief teken voor de Italiaanse ondernemingswereld. "BI-MU is de eerste Europese beurs van de zware industrie na de lockdown", aldus Alfredo Mariotti, directeur van vakvereniging UCIMU, en gezien de huidige omstandigheden en onzekerheid, is deze beurs prominenter dan ooit. Ook positief was de aanwezigheid van buitenlandse bezoekers, vooral uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.

Op BI-MU werd de huidige toestand van de sector in kaart gebracht: het systeem van werktuigen en machines herstelt zich traag maar gestaag. De bestellingen van het tweede kwartaal van 2020 zijn "slechts" met 11% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Voor het eerste kwartaal was dit -39%. En als men weet dat Italië de vierde producent (en exporteur) ter wereld is (na China, Duitsland en Japan), moet dit zeker als bemoedigend beschouwd worden.

Hoe kan de Italiaanse zware industrie zich herstellen? Innovatie is een van de antwoorden. Op de beurs waren entiteiten aanwezig zoals Fabbrica Intelligente, de cluster die zich inzet voor een gezamenlijke strategie voor een innoverende manifacturing industrie, en MADE, het competence center rondom Industry 4.0. Dit zijn instellingen die zeker interessant zijn voor Vlaamse firma's die zich willen meten met de Italiaanse scène.

Naast het traditionele gedeelte van de beurs wordt ook BI-MUpiù georganiseerd: een arena voor conferenties en congressen over specifieke thema's en technologische ontwikkelingen. De area BI-MUpiùDigital legt de nadruk op vier verschillende thema's waarvoor het digital factory potential van de sector benut kan worden:

  • optimalisatie machinebeschikbaarheid;
  • vermindering onderhoudsonderbrekingen;
  • optimalisatie plannings- en productiekosten;
  • energiebespating en "groene productie".

De volgende editie van de beurs zal van 12 t/m 15 oktober 2022 plaatsvinden.

14 oktober 2020