U bent hier

Beurs Swissbau 2024 - Bazel

Swissbau, de leidende beurs voor de Zwitserse bouwindustrie, vond plaats van 16 tot 19/01/2024 in Bazel. Het heeft geen zin om Swissbau 2024 te vergelijken met de vorige editie 2022 want die ging door in ‘afgeslankte’ vorm (en werd destijds verschoven van januari naar mei 2022 omwille van corona). De editie 2024 ging opnieuw door ‘in volle glorie’, ttz was een grote beurs verspreid over drie hallen:

  • hall 1.0 (gelijkvloers) met focus op ruwbouw en met het luik Swissbau Focus, dat opnieuw (net zoals in 2022) veel aandacht besteedde aan duurzaamheid en aan het gebruik van hout in de bouw;
  • hall 1.1 (1st verdieping) met focus op bouwtechnologie/IT-oplossingen (veel aandacht voor management van toegang en zekerheid) en met Swissbau Lab, dat dieper inging op belangrijke en innovatieve thema's zoals digitalisering, hernieuwbare energie en circulair bouwen (cradle-to-cradle);
  • hall 2.1 en 2.2 (ook op 1ste verdieping) voor Swissbau Inside, waarbij de aandacht ging naar bouwmaterialen, energie en verwarming, arico en verluchting, binnenhuis (ver)bouwen of inrichten, sanitair en bad alsook verlichting. Hier waren ook de landenpaviljoens, waarbij buurlanden Italië en Oostenrijk in het oog sprongen. Enkele regio’s (Beieren en Zuid-Tirol) waren ook present met een eigen stand.   

Swissbau is weliswaar een publieksbeurs, maar mikt met haar focus op moderne aspecten (zoals bouwtechnologie, IT-oplossingen, digitalisering, vernieuwingen) toch meer op bezoekers die op de hoogte willen blijven van nieuwe trends of die zelfs werken in de bouw. Swissbau 2024 behoudt gelukkig de luiken ‘Swissbau Focus’ en ‘Swissbau Lab’, dat waren de twee vernieuwende componenten die in 2020 werden gelanceerd om meer dynamiek in de beurs te krijgen, nadat ze achteruit boerde qua aantal bezoekers en aantal exposanten. Swissbau 2024 zet ook de traditie van kennisoverdracht verder via de formule van workshops (speakers' corner).

Swissbau editie 2024 werd opnieuw een grote beurs qua exposanten: 536, althans op papier. Swissbau is vooral een nationale beurs, want bijna drie kwart van de exposanten komt uit Zwitserland. De drie buurlanden Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn goed voor resp. 9%, 6% en 4% van de exposanten. Dat maakt de beurs uiteraard minder aantrekkelijk voor een Vlaamse kmo om aanwezig te zijn, zij het direct of indirect (via distributeur). Swissbau blijft zeker de moeite waard om te bezoeken om zo een beter zicht te krijgen op de nieuwe ontwikkelingen en trends op de Zwitserse bouwmarkt, die toch vrij innovatief is. Qua aantal bezoekers wordt het nog even wachten om te zien of Swissbau 2024 het tij kon keren.

17 januari 2024