U bent hier

Beurs Flowers - Moskou

Ten opzichte van de editie 2018 is de beurs Flowers nog maar eens gegroeid. De verhuis naar het Crocus beurscomplex heeft de beurs goed gedaan en een nieuwe impuls gegeven. Aan de editie van 2018 namen 420 exposanten deel waarvan 237 uit het buitenland. De opkomst was 12% hoger dan in 2017 (402 exposanten). Er waren 15.000 aankopers die de beurs in 2018 bezochten. De interesse ging daarbij vooral uit naar snijbloemen en potplanten maar ook naar kwekerijproducten, bollen en zaden.

Volgende categorieën kwamen aan bod: snij- en potbloemen, boomkwekerijplanten, zaden, apparatuur en technologie, nieuwste trends in verdeling, floristiek en design.

De editie 2019 is nu al de negende en de beurs is nog steeds in een groeifase wat in zekere zin normaal is aangezien Rusland de grootste consument van snijbloemen in de wereld is met een marktgrootte van 40 miljard USD.

In 2019 namen 450 exposanten deel aan de beurs, 30 meer dan in 2018. Ook de beursoppervlakte nam toe met 15%.

Er waren nationale paviljoenen van Nederland, Duitsland, Colombia en Ecuador.

Het aantal exposanten uit België, Israël, Italië, Kenia, Polen, Frankrijk en Japan kende een sterke groei in 2019. Spanje, Singapore, Sri Lanka en Ethiopië deden voor de eerste keer mee.

Ook het aantal Russische exposanten kende een belangrijke toename. Ruim 35 Russische regio‘s waren vertegenwoordigd waaronder de grootste distributeurs en producenten uit de regio Moskou, St. Petersburg, Kaluga, Krasnodar, Penza, Yaroslavl, Adygea, Buriatie, Mordovie en Udmurtie. Hun snijbloemen moeten volgens experts niet (meer) onderdoen voor die van buitenlandse producenten.

Tijdens de beurs was er een uitgebreid zakenprogramma met verschillende seminaries en een competitie 'Beste kwaliteitsproduct van het jaar' en 'Innovatie van het jaar”. Ook de twintigste Russische 'Floristic Cup' werd tijdens de Flower Fair gehouden (gewonnen door Julia Smolkova).

Hoewel de Russische productie van snijbloemen momenteel 15% van de totale Russische consumptie bedraagt (en stijgende is), wordt al de rest nog steeds ingevoerd. Kenia is hierbij 1 van de grootste stijgers maar ook de Vlaamse bedrijven behouden een mooie marktpositie. Wel is het zo dat Nederland een stuk prominenter aanwezig is, zowel op de Russische markt als op de beurs (met een landenpaviljoen).

12 september 2019