U bent hier

België in de top 20 van buitenlandse investeerders in Spanje in 2018

De BDI-stromen (buitenlandse directe investeringen) die Spanje in 2018 ontving, bereikten een historisch hoogtepunt: meer dan 46 miljard euro, 71% meer dan het jaar ervoor. Het land ontving vooral buitenlandse investeringen van andere OESO-landen, met uiteraard voor de EU-landen als sterkhouders (66%).

Volgens de recent gepubliceerde studie "Foreign investment in figures" van de organizatie Multinationales Marca España, stond België in 2018 op de 20ste plaats van landen die in Spanje investeren. Belgische bedrijven investeerden 3,5 miljard euro, wat een stijging betekende van 14% ten opzichte van het jaar ervoor, 2017, toen de investeringen 3,1 miljard euro bedroegen. Deze stijging was echter nog groter in de vorige periode, van 2016 tot 2017, waar het variatiepercentage 16% bedroeg.

Ook in 2018 waren de VSA de belangrijkste investeerder in Spanje, gevolgd door VK, Frankrijk en Duitsland. Interessant is op te merken dat Australië één van de belangrijkste investeerders is geworden, dankzij sterke investeringen in de aanleg van wegen en snelwegen. Ook opmerkelijke: de sterke jaar-op-jaar stijgingen van de beleggingen uit Japan (+45%), Singapore (+28%) en Qatar (+30%).

Bij analyse van de werkgelegenheid die afkomstig is van BDI in Spanje, stond België opnieuw in de top 20, op precies de 17de plaats. En positief: een aanzienlijke stijging van 54% ten opzichte van het voorgaande jaar. Als gevolg van die nieuwe Belgische investeringen stegen het aantal jobs in Spanje van 8.390 in 2017 tot 12.905 in 2018. Dit was een belangrijke vooruitgang, want tussen 2016 en 2017 was de stijging in werkgelegenheid slechts 15%.  

De Belgische bedrijven investeerden vooral in Spaanse greenfield projecten. De Belgische bedrijven staan daarmee op de 13de plaats, op een totaal van 30 landen. Tussen 2015 en 2019 waren er 41 Belgische greenfield-projecten in Spanje, waarbij 32 bedrijven en 5.263 banen werden gecreëerd, wat zich vertaalde in een kapitaalinvestering van 1,1 miljard euro. Er was trouwens een groot verschil in aantallen inzake origine van greenfield-projecten in Spanje. Ten eerste heeft Frankrijk 556 (17% van de projecten) opgezet, gevolgd door de VSA met 520 (16%), Duitsland (14%) en het Verenigd Koninkrijk (12%). Ook hier zijn de belangrijkste Europese economieën de belangrijkste investeerders in Spanje. 

De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Spanje is zeer belangrijk en levert een aanzienlijke bijdrage aan de Spaanse economie in termen van investeringen, gecreëerde en in stand gehouden werkgelegenheid, export, versterking van het lokale weefsel en bevordering van innovatie. Ondanks de negatieve vooruitzichten voor internationale investeringen blijft Spanje een van de belangrijkste ontvangers van BDI in de wereld. Het is de twaalfde grootste ontvanger van BDI-aandelen in de wereld en de vijfde grootste in Europa.

Het verslag waarop dit artikel is gebaseerd, is gepubliceerd door Multinacionales Marca España, een vereniging van buitenlandse multinationale ondernemingen in Spanje met activiteiten in Spanje en die in alle sectoren actief zijn. Het rapport is opgesteld door Sifdi en gepubliceerd in november 2020. Slfdi is een particuliere en onafhankelijke onderneming die gespecialiseerd is in het adviseren van buitenlandse investeringen aan zowel openbare instellingen als bedrijven, zowel nationaal als internationaal. De gecontrasteerde gegevens voor de samenstelling van dit dossier zijn voornamelijk afkomstig van fDi ( foreign direct investment) Markets. fDi Markets gebruikt als bron de persbureaus van de Financial Times, gegevens van projecten ontvangen van meer dan 1000 industriële organisaties en investeringsbureaus, gegevens gekocht van marktonderzoeksbureaus, en uitgevers. De gegevens worden gecontroleerd met verschillende bronnen en er wordt beweerd dat ze in 90% van de gevallen gevalideerd zijn met de bronbedrijven.

Meer informatie via volgende link: Verslag «La Inversión Extranjera en Cifras» – Noviembre 2020: 
https://multinacionalesmarcaespana.org/informe-la-inversion-extranjera-en-cifras-noviembre-2020/

12 januari 2021