U bent hier

Barcelona Industry Week 2017

De 18de editie van Expoquimia, Encuentro Internacional de la Química – Chemistry for the Future, vond plaats van 2 tot 6 oktober 2017 in de beursgebouwen van Gran Via in Barcelona. In het kader van de BARCELONA INDUSTRY WEEK bracht dit evenement de nauw aan de chemische industrie verwante beurzen Equiplast, Salón Internacional del Plástico y del  Caucho, Eurosurfas, Salón Internacional de la Pintura y el Tratamiento de Superficies, In(3)dustry, From Needs to Solutions en vier chemische congressen, waaronder het Iot Solutions World Congress, onder één en hetzelfde dak samen.

Expoquimia is het commerciële en promotionele uitstalraam van de Spaanse chemische sector die meer dan 3100 bedrijven telt. De beurs nam dit jaar 17.500 m² expositieruimte in beslag. 680 exposanten stelden er aan de bezoekers meer dan 2.180 producten voor van 2221 vertegenwoordigde merken. Voor de chemische industrie is Expoquimia de belangrijkste beurs in Spanje en de tweede in Europa. In dit kader gaf FEIQUE, de beroepsfederatie van de Spaanse chemische industrie, de laatste innovaties te kennen in het streven naar duurzame chemie. Een uitgebreid activiteitenprogramma, sessies en congressen stonden op het programma van de week. Het Open Innovation Forum waar de belangrijkste Catalaanse universiteiten aan deelnamen genoot bijzonder veel aandacht, en ook de World Chemical Summit, dat het belang van de chemie voor de digitale transformatie toelichtte, één van de grote uitdagingen voor de toekomst, trok een talrijk publiek aan. Een Vlaams chemisch bedrijf met filiaal in Spanje nam deel aan Expoquimia dat samen met Equiplast en Eurosurfas op 35.000 bezoekers kon rekenen, een groot aantal ervan buitenlanders.

De tweede editie van In(3)dustry, From Needs to Solutions, vond in hetzelfde kader plaats tussen 3 en 5 oktober ll. 55 grote bedrijven zoals Seat, Renault, Airbus, Alstom, Bosch, Siemens en instellingen zoals het hospitaal Sant Joan de Deu uit Barcelona, deelden er drie dagen lang hun ervaringen, uitdagingen en noden met betrekking tot 3D productie. 44 key speakers namen het woord. Peter Haneppe, onderzoeker bij Sony Computer, was er één van. Waren te zien: plastieken prototypes vervaardigd met een 3D printer voor de automobielindustrie, de aeronautische industrie en de sanitaire sector. Omzeggens alles wat denkbaar is kan met een 3D printer geproduceerd worden: van poppetjes tot onderdelen voor vliegtuigen en wagens, luidsprekers en zelfs brillen die na analyse van het gelaat op maat van de klant kunnen gemaakt worden. Er waren opvallend weinig Spaanse bedrijven op In(3)dustry aanwezig. Voorlopig zijn het vooral internationale bedrijven die in Spanje deze markt met enorm potentieel inpalmen.  

Het Iot Solutions World Congress, dat eveneens in het kader van de Barcelona Industry week plaatsvond, was aan zijn tweede editie toe. Het is een internationaal event dat het internet of things aan de industrie koppelt. 240 exposanten, waaronder één Vlaamse deelnemer, 8.000 congresgangers, 90% buitenlanders uit meer dan 70 landen en meer dan 10.000 bezoekers, hebben het IOTSWC in de internationale aandacht geplaatst. Wereldspelers zoals ABB, Accenture, Deloitte, Intel, Microsoft, Google Cloud, etc., en 240 speakers analyseerden de toepassingen van de technologieën die de digitale transformatie zullen teweegbrengen van allerlei industrieën, sectoren en diensten. 11 door een jury geselecteerde 'testbeds' toonden op een visuele en dynamische manier de meest innovatieve toepassingen van het industriële IoT in actie: sensoren die het onderhoud van petroleumtanks kunnen optimaliseren, een monitor die strenge vorst kan voorspellen in de perzikboomgaarden van Argentinië zodat bij tijdig ingrijpen er enorme verliezen kunnen vermeden worden, of een preventieve oplossing voor het functioneren en het onderhoud van geconnecteerde liften, zijn maar enkele voorbeelden van wat hier te zien was.  

Al bij al namen meer dan 1.000 exposanten deel aan de BARCELONA INDUSTRY WEEK en ondervonden meer dan 50.000 bezoekers het enorme potentieel van de zogenaamde vierde industriële revolutie.  

13 oktober 2017