U bent hier

Barcelona Building Construmat

De beurs Barcelona Building Construmat, de bouwbeurs van Fira de Barcelona die dit jaar plaatsvond van 23 tot 26 mei, is na acht jaar opnieuw aan het groeien, zowel op vlak van expositie-oppervlakte (13.800 m² in het beurscomplex van Fira Gran Via, 27% meer dan in 2015), als op vlak van het aantal deelnemende exposanten (300) en merken (800, 33% meer dan tijdens de vorige editie).

Het langzaam op gang komende herstel van de bouw in Spanje (de vooruitzichten voor dit jaar geven een groei aan van 3%, voornamelijk in het residentiële en commerciële segment) zijn hier ongetwijfeld niet vreemd aan. Toch is niet alles dat blinkt goud, want de Spaanse bouwsector kampt met een nijpend gebrek aan innovatie die de productiviteit negatief beïnvloedt. Voldoende reden voor de organisatoren om BBConstumat in het teken van digitalisering en nieuwe technologieën te zetten, om antwoord te bieden op de huidige noden van de sector, die een belangrijke crisis heeft doorgemaakt maar aan herstel toe is.

Nieuwe bouwtechnieken kwamen op de beurs aan bod, voorgesteld in projecten van niet minder dan dertien universiteiten en technologische centra, zoals bijvoorbeeld een 3D printer in staat om hele gebouwen op te richten met behulp van drones die uitgerust met thermische camera’s vanuit de lucht controleren of materiaal en structuur het voortbouwen toelaten.

Ook start-ups met innovatieve systemen voor de bouw ontbraken niet op BBConstrumat zoals bijvoorbeeld Plactherm, een intelligente vloer waarvan de temperatuur op verschillende plaatsen in een kantoor of in een andere ruimte kan geregeld worden door middel van een gsm.

Ondanks een ommekeer in de neerwaartse tendens van de vier vorige edities heeft BBConstrumat nog lang niet het niveau van de edities van vóór de crisis bereikt. Het wordt afwachten of de positieve vooruitzichten voor de Spaanse bouwsector zich materialiseren en de beurs een heropleving tegemoet gaat. Voorlopig raden wij een deelname aan BBConstrumat enkel aan onder voorbehoud.

8 juni 2017