U bent hier

Analyses over belangrijke ontwikkelingen in Polen en Centraal- en Oost-Europa

De coronapandemie was natuurlijk ook een game changer in Centraal- en Oost-Europa. Verschillende artikels in het rapport besteden aandacht aan de impact die de gezondheidscrisis had en heeft op verschillende maatschappelijke en economische processen in de regio:

  • Uitdagingen voor de arbeidsmarkten in de regio omwille van de COVID-19 situatie 
  • Gezondheidszorg in Centraal- en Oost-Europa tijdens de pandemie: crisisbeheer of het begin van duurzame veranderingen?
  • Het Poolse fiscale beleid in crisistijd vergeleken met de andere leden van de Visegradgroep 
  • De impact van COVID-19 op de financiële sector in Polen en Centraal- en Oost-Europa
  • Kansen en uitdagingen voor de waardeketens voor en na de pandemie. Een case voor Centraal- en Oost-Europese landen
  • Innovatieve lokale initiatieven van overheden en bedrijven 

Andere bijdragen stellen scherp op het ontwikkelingstraject dat de landen in de periode 2015-2020 doormaakten, de demografische situatie en daaruit voortvloeiende beleidsvoorstellen en de lokale ondersteuning van sterk groeiende start-upcommunities. 

Een ander belangrijk thema dat hier tegen het licht gehouden wordt, is de vergroening van het energiebeleid in de regio. De Green Deal van de EU heeft immers ook ingrijpende gevolgen voor de landen die de Unie sinds 2004 zijn komen vervoegen. 

Tot slot wordt ingezoomd op concurrentie binnen de eengemaakte interne markt. Welke economische en juridische issues spelen er en wat zijn de uitdagingen en kansen voor bedrijven uit Polen en de regio?

10 december 2021

Bijkomende informatie

SGH-report_2021.pdf (PDF – 9 MB)