U bent hier

Amerikaanse president draait verbod op legale immigratie terug

Op woensdag 24 februari heeft president Joe Biden het verbod op legale immigratie, beter bekend als het systeem van green cards, ingetrokken. Het verbod werd door de regering-Trump aan het begin van de COVID-19-pandemie ingevoerd om de Amerikaanse arbeidsmarkt te beschermen tegen de gevolgen van de crisis. Het verbod werd tot twee maal toe verlengd, maar wordt nu herroepen. 

Biden zei in een verklaring dat het verbod “... niet de belangen van de Verenigde Staten bevordert. Integendeel, het schaadt de Verenigde Staten, onder meer door te verhinderen dat bepaalde familieleden van burgers van de Verenigde Staten en van legale permanente bewoners zich bij hun familie hier kunnen voegen.” Hij vermeldde ook dat het sommige sectoren in de Verenigde Staten schaadt omdat zij “gebruikmaken van talent uit heel de wereld”. Het verbod had ook betrekking op immigrantenvisa die verkregen werden via de 'Fiscal Year 2020 Diversity Visa Lottery'. 

De intrekking van het verbod is erg belangrijk omdat arbeidsmigranten een grote bijdrage leveren aan de Amerikaanse economie. Enkele sectoren die gebaat zijn met de instroom van arbeidsmigranten zijn de landbouwsector, de textiel- en kledingsector, de constructiesector en vele andere. Ook de technologiesector maakte zich grote zorgen over het verbod, omwille van hun afhankelijkheid van arbeidsmigranten. De pandemie bracht voor de technologiesector bovendien een grote toename teweeg in de vraag naar hun diensten en producten. De regering-Trump had wel een aantal uitzonderingen toegestaan voor de zogenaamde 'essentiële arbeidsmigranten', maar dit zorgde in bepaalde gevallen toch nog voor problemen. Nu het visumverbod is teruggedraaid, kunnen industrieën die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten weer terug naar normaal.

12 maart 2021