U bent hier

Algerije bouwt openbaar vervoernetwerk verder uit

De hernieuwde aandacht voor openbaar vervoer en stadsvervoerprojecten kadert in het recentste ontwikkelingsplan van de Algerijnse overheid, dat in 2015 werd gelanceerd. Daarbij wordt € 7,2 miljard uitgetrokken voor uitbreidingen en aanpassingen van de infrastructuur tegen 2019.

Ondanks lage olieprijzen, beschouwt de Algerijnse overheid de financiering van een aantal sleutelprojecten als prioriteit. Ook de performantie van de transportsector moet via structurele hervormingen verbeterd worden.

Metro

Het metronetwerk in Algiers is het tweede grootste netwerk in Noord-Afrika, na Caïro. De auto blijft weliswaar het geliefde vervoermiddel voor de Algerijnen, maar de metro wint elk jaar aan populariteit. Het aantal passagiers stijgt jaar na jaar. Volgens het Algerijnse ministerie van Transport groeide het aantal reizigers tussen 2014 en 2016 met 39%, en is momenteel goed voor 100.000 passagiers per dag.

Op dit moment worden drie belangrijke uitbreidingsprojecten uitgevoerd:

  • Een uitbreiding van 1,7 km naar de Place des Martyrs, wat een verdubbeling van het aantal passagiers tot 200.000 per dag moet toelaten tegen eind 2017.
  • Een nieuwe lijn van 3,8 km tussen Aïn Naâdja en Baraki, ten zuiden van het stadscentrum. Oplevering wordt verwacht eind 2018.
  • Een uitbreiding van 10 km van El Harach tot de luchthaven Houari Boumediene. Op de lijn worden negen nieuwe stations gebouwd tegen eind 2019.

Deze projecten volgen op een eerdere uitbreiding van het metronetwerk van 9,5 tot 13,5 km vorig jaar, goed voor een investering van € 110 miljoen.

Tram- en busnetwerk

Ook andere vervoersmodi, zoals tram en bus, worden geüpgradet.

  • In Sidi Bel Abbès (noordwesten) wordt aan een nieuwe tramlijn gewerkt, die tegen eind dit jaar afgewerkt moet zijn.
  • Ook in Ouargla (noordoosten) en Mostaganem (aan de kust) worden nieuwe lijnen opgeleverd in 2017.
  • De werken voor de 18,2 km-lange tramlijn in Sétif zijn volop aan de gang en de lijn zou begin 2018 in gebruik moeten worden genomen.

In de grote steden zoals Algiers en Oran zijn trams al langer een vaste waarde. In Constantine wordt het bestaande netwerk met 10 km verder uitgebreid, goed voor een investering van € 288,3 miljoen.

Daarnaast zijn plannen in de maak om een Bus Rapid Transit-systeem in Algiers op te zetten. Momenteel wordt de haalbaarheid onderzocht van een snelle busverbinding tussen het centrum van de stad en de luchthaven.

Verder worden de nodige inspanningen geleverd om te komen tot een intermodaal openbaar vervoersnetwerk in Algiers. De introductie van een maandelijkse abonnementsformule (kostprijs: € 21,45) die toegang geeft tot bus, metro en tram, is alvast een stap in de goede richting.

Bron: Oxford Business Group

13 januari 2017