U bent hier

Alcoholische dranken: gewijzigd aankoopgedrag en verbruik van de Italianen in COVID-19-tijden

De consumptie van sterke drank, evenals van wijn en bier, heeft zich, als gevolg van de beperkingen opgelegd door de pandemie, verplaatst van een hoofdzakelijke buitenhuisconsumptie naar thuisverbruik. Dit thuisverbruik kent een stijging, doch dit is een magere troost voor de sector en dit vooral voor wat de wijnproducenten betreft.

Volgens de website Epicentro, verzorgd door het Hoger Instituut voor Gezondheid, heeft deze laatste een studie gemaakt over de link tussen de maatregelen ter voorkoming van infectie met het Coronavirus, de hoeveelheid tijd die we thuis hebben doorgebracht, maar ook het verbruik van drank, het rookgedag en de gedragsrisicofactoren inherent hieraan.
Volgens de laatste studie over het gebruik van alcohol in juni 2020 (op basis van de gewoontes pre-pandemie), behoorde de consumptie van een glas wijn tijdens de maaltijden, voor veel Italianen tot een integraal onderdeel van hun dagelijkse gewoonte.
Er is nu een duidelijke toename van de verkoop van alcohol en sterke drank (+180% volgens de website), en deze toename werd ook gerealiseerd door de stijgende tendens van de thuisleveringen. Toch zijn de verenigingen van wijnproducenten niet tevreden, integendeel: zoals gepubliceerd door Federvini zal de verkoop van slechts 1 op de 10 Italiaanse wijnhuizen stijgen, terwijl 7 op 10 wijnhuizen zelfs minder zullen verkopen dan in 2019.

Dat blijkt ook uit de enquête van de wijnmonitor Vinitaly-Nomisma die in november 2020 werd voorgesteld. Uit deze enquête, uitgevoerd bij 165 bedrijven (voor een cumulatieve omzet van 4 miljard euro , en goed voor een export van 2,5 miljard euro), blijkt dat deze moeilijkheid te wijten is aan het dalende verbruik in de horecakanalen (in 91% van de gevallen), de dalende verkoop in de gespecialiseerde detailwinkels (voor 3 van de 4 producenten), de verminderde uitvoer (voor 63% van de bedrijven), en de daling van de directe verkoop in de wijnhuizen, de laatste ook te wijten aan de zeer sterke inkrimping van het aantal buitenlandse toeristen.
Volgens de analyse zijn het de kleine bedrijven (minder dan 1  miljoen euro omzet) die de slechtste cijfers noteren.
De export is overigens voor alle producenten gedaald volgens de gegevens van het observatorium: 63% zag de export in 2020 afnemen, terwijl slechts 18% van de bedrijven een stijging kende van zijn export.

- Welke markten hebben het meest problemen? Het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn de meest kritische landen met een daling van 60%. Nadien volgen Japan, Australië, China, Duitsland, Canada, Rusland en Zwitserland. Alleen de handel met Zweden is tot vandaag stabiel.
De verliezen worden gedeeltelijk gecompenseerd door de verkoop van wijn in de Italiaanse GDO - 'la Grande Distribuzione Organizzata' (met een stijging van 51% volgens een Vinitaly-enquête) en de online hausse, die door 8 van de 10 wijnhuizen wordt vastgesteld. En niet enkel de verkoop van wijn groeit in de GDO: ook de mousserende varianten kennen een stijging van 10,8%, in waarde. De verkoop van sterke drank (cijfers opgegeven door overkoepelende organisatie Assodistil) kent een omzetgroei van 81% in datzelfde kanaal.

- En wat voor wat betreft de bieren'?
Overkoepelende organisatie AssoBirra, in samenwerking met het onderzoeksbureau Bva Doxa, meldt dat 9 op 10 volwassen Italianen bier hebben gekocht in november 2020, waaruit blijkt dat bier als drank bij de maaltijd steeds frequenter wordt. Het bier werd voornamelijk gekocht in de GDO, en is het keuzekanaal voor Italianen (des te meer, gezien de GDO nooit gesloten is geweest tijdens de crisis in tegenstelling tot de detailhandel). Het aantal Italianen dat online bier koopt is gegroeid (19%) en 1 op de 4 Italianen verklaart voor de eerste keer het e-commerce kanaal gebruikt te hebben tijdens de eerste lockdown. De cijfers voor het horecakanaal volgens onderzoeksbureau Tradelab tonen een verlies in de bierverkoop tijdens de tweede lockdown in Italië van meer dan 35 miljard euro.

Na analyse van de verkoopgegevens van januari tot november 2020, zien we een groei in alle segmenten van de alcohol in de GDO.
In het begin van de eerste lockdown creëerde de consument een zogezegde noodvoorraadkamer, met vooral eenvoudige producten met een lage prijs. Nadien paste de consument zich aan deze gedwongen lockdown aan: in plaats van buitenshuis iets te gaan drinken, wilde hij eerder thuis alcohol drinken.
Dit maakt deel uit van de kleine voldoeninggevende compensaties waarmee de Italianen hebben geprobeerd die dagen minder zwaar te maken.

In de wereld van wijnen is de consumptie ook verschoven naar producten met een hogere gemiddelde prijs. Zeer goede bubbels, prosecco en spumante, vooral de minder zoete mousserende wijnen worden gegeerd. Ook het verbruik van bieren uit de hele wereld is gegroeid en vooral dat van de speciale bieren.
De consumptie van mousserende wijnen thuis is positief voor het hele voorbije jaar, maar kan de tegenslag van de niet-gerealiseerde verkoop in de horeca niet compenseren.

Dit moeilijke moment heeft zeker de Italiaanse gewoontes veranderd en tot nieuwe consumptie-ervaringen geleid. Tijdens de herfstperiode kende men een stijging maar dit is ook te wijten aan het feit dat in de koudere maanden meer alcohol wordt verbruikt. De Italianen zijn een volk dat graag opteert voor een gezellig samenzijn. Ze zijn overtuigd dat het geliefde aperitief buitenshuis, van zodra de periode van verplichte sluitingen is verstreken, terug zijn plaats zal opnemen.

Een andere trend die weliswaar ook zal blijven is die van het 'online winkelen'. Nooit eerder werd het digitale kanaal zo belangrijk: online voedselaankopen, inclusief die van de dranken, is in alle opzichten een consumptiegewoonte geworden van de Italianen die zal blijven groeien, en dit vooral in het Noorden van het land.

De krimp van de internationale markt voor alcoholische dranken zal dit jaar naar verwachting beperkt zijn tot 8% ten opzichte van 2019.
Voor Italië voor wat wijn en bier betreft, wordt verwacht dat de markt met 9% zal krimpen, maar voor licht bier bijvoorbeeld wordt voor de periode 2019-2024 nog steeds een jaarlijkse groei van 5,9% per volume verwacht. Onder wijnen zullen mousserende wijnen al in 2023 een vóór-pandemische consumptie kunnen noteren, en dit zeker voor de kwaliteitsvolle producten.

Bron: Il Sole24Ore
Largo Consumo

12 februari 2021