U bent hier

Aantal buitenlandse bedrijven in Spanje neemt opnieuw toe

Spanje kende in 2017 een stijging met 9% van het aantal buitenlandse dochterondernemingen, wat het totaal bracht op 12.953. In 2016 was er nog een daling van 3,7% op jaarbasis. Dat blijkt uit de analyse van de Nationale Bureau voor de Statistieken (INE).

Naast het Baskenland kenden de deelstaten Extremadura, La Rioja en Cantabrië de grootste jaarlijkse groei, hoewel in absolute termen, Madrid, Catalonië en Andalusië de deelstaten waren met de meeste buitenlandse filialen.

Als men rekening houdt met het percentage buitenlandse filialen op het totale aantal bedrijven in de regio, dan blijven Madrid en Catalonië op de eerste twee plaatsen in de nationale tabel, en het Baskenland op de derde.

De omzet van deze dochterondernemingen steeg in 2017 met 12% tot 17 miljard euro. Hun werkgelegenheid steeg ook met 9%, tot 55.684 werknemers. Anderzijds is de bruto-investering in materiële vaste activa met 19,3% gedaald tot 354 miljoen euro. 

In heel Spanje behoorde 43% van de geanalyseerde dochterondernemingen tot de dienstensector, 32% tot de commerciële sector en 26% tot de industriële sector.​

Voor details, zie tabel in bijlage: Buitenlandse dochterondernemingen in Spanje.

19 december 2019

Bijkomende informatie