U bent hier

Aanpassing Poolse Wet op de Maritieme Veiligheid

De nieuwe Wet inzake Maritieme Veiligheid, die op 13 januari 2023 door de Poolse Sejm goedgekeurd werd, voorziet in een verduidelijking van de taken van lokale en nationale maritieme instanties, betere regulering van de maritieme inspectie en een verbetering van de leef- en werkomstandigheden van zeevarenden.  

Verder beoogt de wet de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren, de doeltreffendheid van de activiteiten van de maritieme administratie te vergroten en de werking van het beveiligingssysteem voor de scheepvaart en de havens te verbeteren. De wet maakt ook de uitbouw van voorzieningen voor offshore windenergie in de havens mogelijk en schetst een juridisch kader voor het testen van autonome, onbemande schepen. 

Daarnaast voorziet de nieuwe wet in een voorkooprecht voor de staat van aandelen in eigendommen die zich binnen de haventerreinen bevinden en die een basisbelang hebben voor de nationale economie. Het voorkooprecht behoort toe aan de schatkist of aan een staatsbedrijf dat door de bevoegde minister gevolmachtigd werd. De verkoper zal verplicht zijn de schatkist in kennis te stellen van het sluiten van een voorwaardelijke overeenkomst voor de verkoop van aandelen in een dergelijke vennootschap binnen 7 dagen na het sluiten van de overeenkomst. De schatkist heeft dan maximaal 3 maanden de tijd om het voorgestelde recht van voorkoop uit te oefenen. Indien de staat van oordeel is dat de door de verkoper ingestelde prijs afwijkt van de marktprijs zal een rechter beslissen over de definitieve waarde. In afwachting van de rechterlijke uitspraak heeft de staat het recht de aandelen over te kopen voor het bedrag waarover geen discussie bestaat. 

19 januari 2023

Bijkomende informatie