U bent hier

6 genomineerden Leeuw van de Export 2018 bekend

Dit jaar reikt Flanders Investment & Trade voor het 17e jaar op rij de Leeuw van de Export uit: een bekroning voor Vlaamse bedrijven die opvallende exportresultaten boeken. Uit de inschrijvingen werden tijdens een eerste juryronde 6 uitzonderlijke exportsuccesverhalen geselecteerd.

Tijdens de Exportbeurs van FIT maakte Vlaams minister-president Geert Bourgeois zonet de genomineerden bekend. Zij maken kans om de exportaward op woensdag 19 september mee naar huis te nemen.

Edwin Lenaerts, Area Sales Manager bij Tribù, Frank Koeman, International Sales Manager bij Boplan, Franky Vanparys, CEO van SCE, Ministers-president Geert Bourgeois, Bruno Segers, Voorzitter van de Raad van Bestuur van FIT, Dirk Van Steerteghem, Afdelingshoofd Trade bij FIT, Claire Tillekaerts, CEO van FIT, Edwin Van der Vennet, CEO van beMatrix, Herman Van Mellaert, Director Strategic Alliances bij Biobest Group nv, Hans van de Venster, Export Manager en Commercieel Manager bij Manna Foods. 

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ (in alfabetische volgorde)

1. BOPLAN bvba

BOPLAN ontwerpt, ontwikkelt en produceert aanrijd-, val- en stootbeveiligingssystemen die hun toepassing vinden in magazijnen en productiehallen, op luchthavens, boorplatformen, (petro)chemische sites enzovoort. Terwijl het gros van dergelijke systemen nog in staal is, kiest de producent uit Moorsele voor aanrijdbeveiligingen in kunststof. Samen met zijn toeleveranciers ontwikkelde de kmo hiervoor een impact- en UV-bestendige kunststof met een uitstekende chemische resistentie. In 2017 draaiden de 33 voltijdequivalenten een omzet uit export van 12.088.373 euro, waarvan 23% in niet-EU-landen. Het West-Vlaamse bedrijf is vandaag actief in 58 exportlanden.

2. SCE nv

Al 30 jaar ontwikkelt en produceert SCE uit Lichtervelde silo’s voor de opslag van voeders, bulkvoeding, granulaten, pellets enzovoort. Door hun rechthoekige vorm nemen de silo’s van SCE minder plaats in dan klassieke ronde exemplaren en verhoogt de opslagcapaciteit tot 40%. Ook uniek is het gepatenteerde vlindersysteem voor de gelijkmatige uitstroom van de bulkgoederen. In 2017 realiseerden de 32 voltijdequivalenten van deze West-Vlaamse familiale onderneming een exportomzet van 24.274.000 euro, waarvan 55% in niet-EU-landen. De silo’s vinden hun afzet in 60 landen, over de 5 continenten verspreid. SCE is marktleider in zijn niche en werkt samen met verschillende onderzoekspartners om zijn systemen verder te verfijnen.

3. Tribù nv

Deze fabrikant van exclusief buitenmeubilair vierde vorig jaar zijn 50-jarige bestaan en groeide in die periode uit tot een internationaal gerenommeerde speler in zijn niche. Naast high-end retailkanalen komen de producten van het familiebedrijf uit Bilzen terecht in onder meer bedrijven, hotels en luxejachten. Tribù werkt samen met internationale topontwerpers en draagt onderzoek en ontwikkeling hoog in het vaandel. Continu testen ze in laboratoria nieuwe materialen naar hun weerstand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. De 31,7 voltijdequivalenten genereerden in 2017 een exportomzet van 26.593.746 euro. 42% daarvan komt uit export naar niet-EU-landen. Vandaag is de Limburgse fabrikant in 35 landen actief.

In de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ (in alfabetische volgorde)

1. beMatrix bvba

beMatrix uit Roeselare ontwikkelt en produceert sinds 1993 modulaire standenbouwsystemen. De profielen en kaders in aluminium staan garant voor een snelle op- en afbouw van de beursstand en zijn herbruikbaar. Daardoor bedraagt de ecologische voetafdruk een derde van een klassieke beursstand in houtbouw. In 2017 realiseerden de 140 voltijdequivalenten van het West-Vlaamse bedrijf 13.511.391 euro omzet uit export, waarvan 33% buiten de EU. Vandaag is het bedrijf in 32 verschillende landen actief. Vorig jaar sleepte beMatrix nog een Red Dot Award voor productdesign in de wacht voor zijn innovatieve videowall met ledschermen die naadloos in de wanden van de beursstand wordt geïntegreerd.

2. Biobest Group nv

Biobest Group zet al meer dan 30 jaar hommels en andere insecten in voor bestuiving en biologische bestrijding van ziektes en plagen in de tuinbouw. Het biotechnologiebedrijf uit Westerlo is vandaag op de 5 continenten aanwezig in 65 verschillende markten. In 2017 haalde het met zijn 1009 voltijdequivalenten een omzet van 74.492.628 euro uit export. Ruim de helft (53%) daarvan komt uit niet-EU-landen. Verder investeert het Kempense bedrijf sterk in onderzoek en ontwikkeling. Zo resulteerde de internationale samenwerking met academici en technologiestart-ups al in een aantal baanbrekende innovaties op het vlak van biologische ziektebestrijding.

3. Manna Foods nv

Al sinds 1935 produceert Manna Foods koude en warme sauzen voor supermarkten en het foodservicesegment. Naast een eigen productlijn onder het merk Manna hanteert het Wijnegemse voedingsbedrijf een privatelabelstrategie. De 110 voltijdequivalenten draaiden in 2017 een exportomzet van 18.092.516 euro. Vandaag is Manna Foods in 53 verschillende landen aanwezig. Naast Europa mikt de Antwerpse fabrikant vooral op de Afrikaanse markt, waar de vraag naar kwalitatieve Belgische mayonaise erg groot is. Voor frituren ontwikkelde het bedrijf een gepatenteerd verdeelsysteem: een draaimolen met een knijpsysteem om porties nauwkeurig af te meten en zo weinig mogelijk saus verloren te laten gaan.

Wedstrijdverloop en bekendmaking van de winnaars

Tijdens de 2e juryronde op 14 september zullen de 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een uitgebreide vakjury. Op 19 september maakt Vlaams minister-president Geert Bourgeois de winnaars bekend tijdens de plechtige prijsuitreiking in Antwerpen.

Naarstig breien onze Vlaamse bedrijven nieuwe hoofdstukken aan hun exportverhaal, elke dag opnieuw. Alleen doen ze dat bijna altijd ver weg van de schijnwerpers. Daarom vinden we het vanuit Flanders Investment & Trade belangrijk om jaarlijks enkele topexporteurs in het voetlicht te plaatsen. Want onze regio telt tal van spelers van wereldformaat, in de meest uiteenlopende sectoren en niches.

Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade)

Perscontact

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder Flanders Investment & Trade
E. tine.vanvalckenborgh@fitagency.be
M. +32 (0)499 24 60 93

14 juni 2018