U bent hier

47 buitenlandse bedrijven investeren in Vlaanderen om hun Europese business veilig te stellen na de brexit

Nog 150 brexit-gerelateerde investeringen zitten in de pipeline

Vorige maand behaalde de Conservatieve Partij van Brits premier  Boris Johnson een grote verkiezingsoverwinning. Sindsdien lijkt niets de brexit op 31 januari 2020 nog in de weg te staan. Maar ook al ligt de deadline nu vast, toch heerst er nog veel onzekerheid rond zakendoen in of met het VK na de brexit.

Sinds 2016 – toen het VK formeel verzocht de EU te verlaten – hebben al 47 bedrijven besloten om in Vlaanderen een eigen entiteit op te richten om hun Europese business veilig te stellen. En nog eens 150 bedrijven tonen momenteel interesse om in Vlaanderen te investeren als gevolg van de brexit-onzekerheid.

Zo’n 60% van deze hangende investeringsprojecten komt van Britse bedrijven. De overige 40% betreft ondernemingen uit diverse landen – voornamelijk de VS, India, Canada en Japan. “Voor een vijfde van deze bedrijven hebben we al ‘site visits’ in Vlaanderen georganiseerd”, vertelt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT). “Net zoals het aantal geïnteresseerde bedrijven is het aantal site visits de laatste weken alleen maar toegenomen, met name sinds de uitslag van de vervroegde verkiezingen in het VK.”

Veilige toegangspoort

“Hoewel we het vertrek van het VK uit de EU betreuren, biedt Vlaanderen wel enkele duidelijke voordelen voor bedrijven die de negatieve impact van brexit willen beperken”, voegt Claire Tillekaerts toe. “Onze havens en ons fijnmazige transport- en logistieke netwerk bevinden zich in het midden van de belangrijkste commerciële en industriële centra van de EU. Daardoor kunnen internationale bedrijven vanuit Vlaanderen liefst 60% van de Europese koopkracht bereiken in minder dan 24 uur.”

“Bovendien is onze hoofdstad makkelijk de lobbyhoofdstad van Europa te noemen”, gaat Claire Tillekaerts verder. “Voeg daarbij het uitgebreide Vlaamse netwerk voor Onderzoek en Ontwikkeling en de talrijke voordelen voor expats, en het wordt meteen duidelijk waarom onze regio een aantrekkelijke bestemming is voor buitenlandse investeerders. Bedrijven vinden hier een veilige toegangspoort tot de Europese markt en het Europese innovatie-ecosysteem.”

22 januari 2020