U bent hier

20 jaar Vlaams-Litouwse relaties: Vlaanderen opent nieuw FIT-kantoor in Litouwen

Dinsdag 10 mei opende Vlaams minister-president Geert Bourgeois een nieuw kantoor van Flanders Investment & Trade (FIT) in Vilnius, Litouwen. De vertegenwoordiging zal in de hele Baltische regio opereren en naast Litouwen, ook Letland en Estland bestrijken. De strategische ligging van de regio is van doorslaggevend belang om net hier een post te openen.

Vlaanderen en Litouwen werken precies twintig jaar samen. Om dit jubileum te vieren brengt de minister-president momenteel een bezoek aan Litouwen, Letland en Estland, met telkens een goed gevuld politiek, academisch, economisch en cultureel programma.

In het zog van de minister-president volgt niet alleen een Vlaamse havendelegatie, maar tekenen tevens vertegenwoordigers uit de academische wereld, de IT- en de biotech-sector present.

Waarom de Baltische staten?

 • In 2015 bedroeg de Vlaamse export naar de 3 Baltische staten 1,28 miljard euro. Litouwen is de belangrijkste markt (700 miljoen euro), gevolgd door Letland (335 miljoen euro) en Estland (245 miljoen euro).
 • In de periode 2005-2015 steeg de Vlaamse uitvoer naar Litouwen met 20%, Letland 157% en Estland 58%.
 • Chemische (22,9%) en farmaceutische (12,1%) producten vinden vooral hun weg naar Litouwen; Letland importeert machines (19,3%) en fruit (18,1%); Estland voert voertuigen (18,1%) en machines (12,5%) in uit Vlaanderen.
 • Vlaanderen vertegenwoordigt 88% van de Belgische export naar Litouwen, 90% naar Letland en 83% naar Estland.
 • Gezien de strategische ligging van de 3 republieken aan de Baltische Zee zijn er aanzienlijke handelscontacten tussen de Vlaamse havens en hun Baltische tegenhangers.

Wat staat er op het programma van de zending?

 • Bezoek aan de Free Port of Riga in Letland met een delegatie van Vlaamse havens en logistieke bedrijven.
 • Ondertekening van een MOU tussen de Haven van Antwerpen en de Haven van Klaipeda.
 • Ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen Flanders Bio en Enterprise Lithuania inzake biotechnologie.
 • Netwerking tussen Vlaamse en Litouwse zakenlui.
 • Bezoek aan de haven van Muuga en de vestiging van Katoen Natie in Tallinn, Estland.
 • Tech-diner met Estse ICT-bedrijven in aanwezigheid van iMinds (Vlaams onderzoekscentrum voor ICT) en Eggsplore (Vlaamse fintech cluster).

Quotes

Met de opening van een kantoor van Flanders Investment & Trade in Vilnius voor de Baltische staten geeft Vlaanderen een duidelijk signaal over het groeiend belang van deze regio voor de Vlaamse economie. De verschillende zeehavens spelen dankzij hun strategische ligging aan de Baltische Zee een belangrijke rol voor de Vlaamse havens. De regio dient zich ook aan als een economisch bruggenhoofd naar andere landen in het noord-oosten van Europa.

Geert Bourgeois

Om snel te kunnen inspelen op een veranderende economische realiteit, en waar dus opportuniteiten liggen voor onze bedrijven, bekijkt Flanders Investment & Trade jaarlijks zijn kantorennetwerk. Ook dit jaar versterken we het netwerk op strategische locaties wereldwijd. Morgen openen we een kantoor in Vilnius (Litouwen), later dit jaar volgen nog Lagos (Nigeria), Houston (USA) en Yagon (Myanmar). Met een sterk kantorennetwerk op meer dan 100 locaties wereldwijd helpt FIT dag in dag uit Vlaamse bedrijven om internationaal succes te oogsten.

Claire Tillekaerts

10 mei 2016