U bent hier

Nieuws

Op dinsdag 18 oktober 2022 organiseert het Finexpo secretariaat de Finexpo Day. De nieuwe voorwaarden van de Finexpo-instrumenten worden dan voorgesteld. Finexpo, het comité voor de financiële ondersteuning van de export, biedt financiële steun aan de export van Belgische uitrustingsgoederen en aanverwante diensten.
Het evenement vindt plaats in het Egmontpaleis van 10u15 tot 14u00. 

In de aanloop naar het WK 2022 hebben Iran en Qatar een saffraancontract ter waarde van 300 miljoen dollar ondertekend. Het contract maakt de overdracht van 200 ton Iraanse saffraan naar Qatar mogelijk - de grootste deal ter wereld. 

De Arabische wereld werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie. Naast de menselijke tol, hadden het hoog aantal besmettingen en de verschillende lockdowns een groot effect op de economie. Een herstel werd voorspeld, weliswaar in verschillende snelheden afhankelijk van het land, maar voorspellingen worden alweer naar beneden bijgesteld door het conflict in Oekraïne en de stijgende grondstofprijzen. 

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert DinarStandard een overzicht van de islamitische economie. In 2018 gaven moslims wereldwijd 2 miljard USD uit aan halalvoeding, -farma en -lifestyle, een groei van 5,2% in vergelijking met vorig jaar. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent halal groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. De belangrijkste trends leest u in dit uitgebreide rapport. 

Overweegt u te investeren in de Arabische Golf? In een presentatie van de EU-GCC Dialogue on Economic Diversification vindt u een handig overzicht van de resultaten van de zes landen van de Gulf Cooperation Council en hun scores in het jongste Doing Business Report van de Wereldbank. Bahrein, Koeweit, Qatar en Saudi-Arabië behoren tot de top-20 landen die het meeste vooruitgang hebben geboekt in het doorvoeren van hervormingen om het zakenklimaat te verbeteren. 

De voedingssector in de Arabische Golflanden blijft in stijgende lijn gaan dankzij een groeiende kapitaalkrachtige bevolking en stijgende toeristenaantallen. Deze marktstudie van Alpen Capital biedt u een uitgebreid overzicht van de vooruitzichten voor de voedingssector en de belangrijkste trends en uitdagingen voor de diverse landen van de Gulf Cooperation Council. 

Verwacht wordt dat de retailsector in de Arabische Golflanden de komende jaren zal groeien met 4%, van 253,2 miljard USD in 2018 tot 308 miljard USD in 2023. De groei wordt aangedreven door een groeiende bevolking, een stijgend bbp per capita en grotere bezoekersaantallen. Deze marktstudie van Alpen Capital biedt een uitgebreid overzicht van de evoluties en trends in de retailsector. 

Na een zwakkere periode verwachten de Arabische Golfstaten een sterke groei in de horecasector. Die groei wordt onder meer gestimuleerd door een aantal grootse evenementen die in de toekomst zullen plaatsvinden in de regio. Dit alles zorgt voor de nodige opportuniteiten voor ondernemers.

De ambassade van Qatar in België waarschuwt voor fraude. Een persoon die zich uitgeeft als vertegenwoordiger van de Qatarese overheid met goede connecties met de Emir van Qatar zou proactief bedrijven benaderen met voorstellen rond het binnenhalen van projecten in Qatar.

Net als heel wat andere landen ter wereld, kent Qatar een toename van niet-overdraagbare ziektes, te wijten aan ongezonde leefgewoonten zoals onvoldoende beweging, ongezonde voeding en roken. Met een nieuwe nationale gezondheidsstrategie wil Qatar beter kunnen inspelen op die uitdagingen. Het centrale motto daarbij luidt: 'Better Health, Better Care, Better Value'. De ambitieuze targets kunnen ook opportuniteiten opleveren voor Vlaamse bedrijven in de gezondheidssector.

Van 20 tot 22 maart vindt in het Doha Exhibition & Convention Center de zesde editie plaats van AgriteQ. De beurs is een ideaal platform voor professionals uit de landbouwsector om landbouwtechnologieën, milieuapparatuur en -producten te demonstreren, mogelijke partners in Qatar te ontmoeten en marktinzicht te verwerven. De beursorganisatoren bieden bovendien een beperkt aantal Belgische bedrijven gratis standruimte aan. Interesse? Laat het ons weten!

Naar jaarlijkse gewoonte publiceren ThomsonReuters en DinarStandard een stand van zaken van de islamitische economie. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent 'halal' groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. Het rapport 'State of the Global Islamic Economy Report 2017/18: Outpacing the mainstream' geeft een overzicht van de belangrijkste trends.

De Qatarese overheid probeert buitenlandse investeerders aan te trekken door een efficient investeringsklimaat te creëren. Lees meer over de topsectoren voor investeerders en welke incentives worden aangeboden.  

Pagina's