U bent hier

Nieuws

De coronaviruspandemie spaart ook de Arabische wereld niet. Afgezien van de menselijke tol, kan ook de economische impact van de crisis op de verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder zwaar worden. De Arabische economieën worden dan ook midscheeps getroffen door verschillende simultane schokken.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert DinarStandard een overzicht van de islamitische economie. In 2018 gaven moslims wereldwijd 2 miljard USD uit aan halalvoeding, -farma en -lifestyle, een groei van 5,2% in vergelijking met vorig jaar. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent halal groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. De belangrijkste trends leest u in dit uitgebreide rapport. 

Overweegt u te investeren in de Arabische Golf? In een presentatie van de EU-GCC Dialogue on Economic Diversification vindt u een handig overzicht van de resultaten van de zes landen van de Gulf Cooperation Council en hun scores in het jongste Doing Business Report van de Wereldbank. Bahrein, Koeweit, Qatar en Saudi-Arabië behoren tot de top-20 landen die het meeste vooruitgang hebben geboekt in het doorvoeren van hervormingen om het zakenklimaat te verbeteren. 

De voedingssector in de Arabische Golflanden blijft in stijgende lijn gaan dankzij een groeiende kapitaalkrachtige bevolking en stijgende toeristenaantallen. Deze marktstudie van Alpen Capital biedt u een uitgebreid overzicht van de vooruitzichten voor de voedingssector en de belangrijkste trends en uitdagingen voor de diverse landen van de Gulf Cooperation Council. 

Verwacht wordt dat de retailsector in de Arabische Golflanden de komende jaren zal groeien met 4%, van 253,2 miljard USD in 2018 tot 308 miljard USD in 2023. De groei wordt aangedreven door een groeiende bevolking, een stijgend bbp per capita en grotere bezoekersaantallen. Deze marktstudie van Alpen Capital biedt een uitgebreid overzicht van de evoluties en trends in de retailsector. 

Na een zwakkere periode verwachten de Arabische Golfstaten een sterke groei in de horecasector. Die groei wordt onder meer gestimuleerd door een aantal grootse evenementen die in de toekomst zullen plaatsvinden in de regio. Dit alles zorgt voor de nodige opportuniteiten voor ondernemers.

De ambassade van Qatar in België waarschuwt voor fraude. Een persoon die zich uitgeeft als vertegenwoordiger van de Qatarese overheid met goede connecties met de Emir van Qatar zou proactief bedrijven benaderen met voorstellen rond het binnenhalen van projecten in Qatar.

Net als heel wat andere landen ter wereld, kent Qatar een toename van niet-overdraagbare ziektes, te wijten aan ongezonde leefgewoonten zoals onvoldoende beweging, ongezonde voeding en roken. Met een nieuwe nationale gezondheidsstrategie wil Qatar beter kunnen inspelen op die uitdagingen. Het centrale motto daarbij luidt: 'Better Health, Better Care, Better Value'. De ambitieuze targets kunnen ook opportuniteiten opleveren voor Vlaamse bedrijven in de gezondheidssector.

Van 20 tot 22 maart vindt in het Doha Exhibition & Convention Center de zesde editie plaats van AgriteQ. De beurs is een ideaal platform voor professionals uit de landbouwsector om landbouwtechnologieën, milieuapparatuur en -producten te demonstreren, mogelijke partners in Qatar te ontmoeten en marktinzicht te verwerven. De beursorganisatoren bieden bovendien een beperkt aantal Belgische bedrijven gratis standruimte aan. Interesse? Laat het ons weten!

De Wereldbank publiceerde begin dit jaar een rapport over de economische vooruitzichten voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Terwijl de economische groei er in 2017 sterk op achteruitging in vergelijking met het jaar daarvoor, wordt voor 2018 een positiever scenario verwacht.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceren ThomsonReuters en DinarStandard een stand van zaken van de islamitische economie. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent 'halal' groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. Het rapport 'State of the Global Islamic Economy Report 2017/18: Outpacing the mainstream' geeft een overzicht van de belangrijkste trends.

De Qatarese overheid probeert buitenlandse investeerders aan te trekken door een efficient investeringsklimaat te creëren. Lees meer over de topsectoren voor investeerders en welke incentives worden aangeboden.  

De Golfstaat Qatar profileert zich als een aantrekkelijke investeringsbestemming. Een ambitieus ontwikkelingsprogramma, de Qatar National Vision 2030, richt zich dan ook op de uitbouw van een gediversifieerde en competitieve kenniseconomie. In een nieuwe investeringsgids vindt u een handig overzicht van de mogelijkheden en faciliteiten die de Golfstaat te bieden heeft.

Pagina's