U bent hier

Ecuador in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 05/07/2021

In het hele land is het gebruik van een masker verplicht in de publieke ruimte, dient de sociale afstand van minimaal een meter gerespecteerd te worden en wordt aangeraden handen regelmatig te wassen. Sociale bijeenkomsten van meer dan 10 personen blijven verboden. Gemeentes kunnen bovendien lokale maatregelen treffen, zoals de toegang tot het strand, het aanpassen van openingstijden en/of het verbieden van bepaalde activiteiten. Het is dan ook aangeraden om lokaal zoveel mogelijk informatie in te winnen over geldende maatregelen en zich daaraan te houden. De landgrenzen zijn opnieuw open voor commerciële vluchten.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Ecuador
Hoofdstad
Quito (2,900 miljoen inwoners)
Oppervlakte
257.217 km² (= 8,4 x België)
Aantal inwoners
17.636.630
Staatshoofd
President Guillermo Lasso
Regeringsleider
President Guillermo Lasso
Taal
Spaans
Munt
US dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
Guayaquil (2,724 miljoen inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
108 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
6.223 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

In 2006 won de voormalige minister van Financiën Rafael Correa de presidentsverkiezingen. Zijn presidentiële termijn duurde tot 2017, het jaar waarin Lenin Moreno de presidentsverkiezingen won. Moreno, die van 2007 tot 2013 vicevoorzitter van de vorige president Correa was, stelde de volgende prioriteiten: particuliere investeringen bevorderen, overheidsuitgaven verlagen en corruptie aanpakken.

In 2021 werden presidentsverkiezingen gehouden in Ecuador en de rechtse ex-bankier Guillermo Lasso was uitgeroepen tot president. Voor president Lasso zijn het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bestrijden van corruptie ook zijn prioriteiten.

Ecuador is lid van verschillende regionale politieke en economische groeperingen zoals de Andesgemeenschap, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR). Ecuador heeft ook handelsovereenkomsten gesloten met de Europese Unie, MERCOSUR, Mexico, Guatemala, Chili, Cuba, Nicaragua, El Salvador en de EFTA. Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Ecuador is in werking sinds 1 januari 2017. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat Ecuador naar de Alianza del Pacífico zoekt toenadering, het handelsblok waarvan Mexico, Colombia en Chili al deel uitmaken.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Ecuador