U bent hier

Ecuador in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 29/12/2020

De noodtoestand werd door president Moreno uitgevaardigd op 16 maart 2020 en is sindsdien al een paar keer verlengd. Op 21 december 2020 heeft Ecuador opnieuw de nationale noodtoestand uitgeroepen voor 30 dagen. Daardoor zijn er opnieuw binnenlandse reisbeperkingen, beperkte toelatingen van privé voertuigen, een avondklok (tot 3 januari, van 22 uur tot 04 uur) en een verbod op de verkoop van alcohol en alcoholconsumptie (tot 3 januari) ingesteld. Het is belangrijk om te benadrukken dat gemeentes bovendien lokaal maatregelen kunnen treffen, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van openingstijden of door bepaalde activiteiten te verbieden. De sanitaire noodtoestand loopt nog tot 11/03/2021. Een mondmasker moet gedragen worden in het openbaar, sociale bijeenkomsten blijven verboden. Sinds 1 juni 2020 is het luchtruim voor commercieel vliegverkeer terug open. Internationale reizigers moeten wel een negatieve Covid-19-test kunnen voorleggen die ten laatste 10 dagen voor afreis werd afgenomen. Bovendien kunnen passagiers bij aankomst willekeurig worden geselecteerd voor een extra test. Indien die positief is, dient hij/zij verplicht minstens 10 dagen in quarantaine te gaan.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Ecuador
Hoofdstad
Quito (2,782 miljoen inwoners)
Oppervlakte
257.217 km² (= 8,4 x België)
Aantal inwoners
17.632.950
Staatshoofd
President Lenín Moreno
Regeringsleider
President Lenín Moreno
Taal
Spaans
Munt
US dollar Wisselkoers
Belangrijke steden
Guayaquil (2,724 miljoen inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
108 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
6.296 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

In 2006 won de voormalige minister van Financiën Rafael Correa de presidentsverkiezingen. Zijn presidentiële termijn duurde tot 2017, het jaar waarin Lenin Moreno de presidentsverkiezingen won. Moreno, die van 2007 tot 2013 vicevoorzitter van de vorige president Correa was, heeft de volgende prioriteiten gesteld: particuliere investeringen bevorderen, overheidsuitgaven verlagen en corruptie aanpakken.

Ecuador is lid van verschillende regionale politieke en economische groeperingen zoals de Andesgemeenschap, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR). Ecuador heeft ook handelsovereenkomsten gesloten met de Europese Unie, MERCOSUR, Mexico, Guatemala, Chili, Cuba, Nicaragua, El Salvador en de EFTA. Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Ecuador is in werking sinds 1 januari 2017. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat Het is belangrijk om te benadrukken dat Ecuador naar de Alianza del Pacífico zoekt toenadering, het handelsblok waarvan Mexico, Colombia en Chili al deel uitmaken. Volgend jaar staan er presidentsverkiezingen op het programma in Ecuador.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Ecuador