U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Met een bruto binnenlands product (bbp) van 3,07 biljoen dollar in 2022 en een bevolking van ruim 67 miljoen inwoners heeft het Verenigd Koninkrijk de zesde grootste economie, na de VS, China, Japan, Duitsland en Indië. De levenskwaliteit wordt over het algemeen als hoog beschouwd en de economie is erg gediversifieerd. De sectoren die het meest bijdragen aan het Britse bbp zijn de dienstensector, de productie, de bouw en het toerisme. 

De dienstensector – die veel bedrijfstakken omvat, waaronder de financiële sector, de detailhandel en de entertainmentsector – is goed voor 80% van de economische activiteit in het VK, terwijl de productie en de bouw ongeveer 16% voor hun rekening nemen.

Voeding en Retail

De Britse consumenten eisen nu meer keuze en betere kwaliteit. Er vond een heroriëntering plaats van de traditionele ‘fish & chips’ en ‘baked beans’ naar een meer continentale, zelfs exotische keuken. Ook de zoektocht naar een gezondere levensstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Britse regionale producten zoals Stilton cheese, Scotch whisky en Cornish pastries nemen van oudsher een speciale plaats in de Britse harten in. Kwaliteitsvolle buitenlandse (regionale) producten worden echter meer en meer geapprecieerd. Ook de Britse gastronomie leverde hiertoe een aanzienlijke bijdrage, dankzij topkoks zoals Rick Stein, Heston Blumental, Michel Roux Jr., Jamie Oliver en Gordon Ramsey, die door Michelin werden bekroond en/of naambekendheid verwierven door tv-optredens. 

Bij zowel binnenlandse als buitenlandse producten wordt wel steeds meer aandacht gegeven aan een korte keten.  De supermarktsector kent een vergevorderde consolidatie met de top 4 (Tesco, Sainsbury’s, Asda en Morrisons) die traditioneel samen meer dan de helft van de totale supermarktverkoop voor hun rekening nemen. Sinds september 2022 hoort ook Aldi bij die top, toen het marktaandeel van de discounter voor het eerst groter werd dan dat van Morrisons. Alle supermarktketens samen hebben dan weer ongeveer 95% van de Britse kruidenierswarenmarkt in handen. Tesco alleen al is verantwoordelijk voor 27.5% van de totale supermarktverkoop in het VK. De detailhandel voor voedingsproducten in het VK is bovendien de 3de grootste van Europa. De top 3 (Tesco, Sainsbury’s en Asda, eigendom van Walmart) is eveneens koploper binnen Europa. De Britse supermarkten vechten een stevige prijzenoorlog met elkaar uit en met de opkomst van de discounters lijkt deze prijzenoorlog zich enkel te hebben uitgebreid. 

Via de website van Kantar kunt u het markaandeel zien van de verschillende supermarkten en het belang van de verschillende kanalen kan men afleiden uit de tabel op de website van het Institute of Grocery Distribution (IGD)

Tendensen in de voedingsindustrie
  • Vraag naar ‘convenience’. Voor de COVID-19-pandemie paste de grootdistributie zich aan het nieuwe winkelpatroon van de ‘cash-rich, time-poor’ aan, o.a. met bereide gerechten, diepvriesproducten, snacks en 'on the go-voeding'. 
     
  • Meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Biologische voeding (vooral baby- en zuivelproducten) en verse producten zijn duidelijk in opmars. Ook de verrijkte producten, de zgn. ‘nutraceutical-voeding', ‘free-from’ en 'healthy snacks on-the-go' kennen een aanzienlijke groei.
     
  • Ethische overwegingen, ‘buy local’ en ‘traceerbaarheid’. De Britse consument wil weten waar zijn producten vandaan komen. 
     
  • De Britse grootdistributie is Europees koploper voor wat betreft het aanbod van private label, dat bijna de helft van het totale volume uitmaakt. Deze ‘multiples’ verkopen een groot gamma aan producten onder eigen (huis)merk, waarvan een steeds grotere waaier aan niet-voedingswaren. 
     
  • Indulgence’: er is een stijgende vraag in het VK naar specialiteiten en premiumproducten als ‘treats’. Ook de supermarkten stortten zich op deze winstgevende markt door ‘premium’-huismerkproducten te introduceren. Discounters zoals Lidl en Aldi spelen hier eveneens op in met respectievelijk hun ‘Deluxe’ en ’Specially Selected’ gamma.
     
  • Online shopping: IGD voorspelt dat de onlinevoedingsmiddelenmarkt tussen 2022 en 2027 met 22,6% zal stijgen tot £ 26,9 miljard.  
     
  • Thriftiness: De COVID-19-pandemie, inflatie en energiecrisis resulteerden in een lager beschikbaar inkomen voor veel huishoudens. Overbodige kosten worden vermeden en er wordt meer aandacht besteed aan budgetbeheer. Dit is ook te zien in het vermijden van ‘food waste’, een grotere aandacht voor diepvriesproducten en voeding met een langere houdbaarheidsdatum. 
Invloed van Brexit op de voedingsindustrie (zie ook hoofdstuk Wet- en regelgeving)
  • Rules of Origin: om van nultarieven te kunnen genieten, moeten producten voldoen aan de vereisten van specifieke ‘Oorsprongsregels’. Het EU-VK Handels- en Samenwerkingsakkoord bepaalt welk onderdeel van een product ‘lokaal’ geproduceerd moet worden om van een preferentieel tarief te kunnen genieten.  
     
  • Sanitary and phytosanitary (SPS) checks: er werden geen afspraken gemaakt voor het verminderen van de last van (fyto)sanitaire controles, waardoor dit extra administratielast met zich meebrengt. Volg van nabij de datum van invoegetreding via onze website en de Brexit Helpdesk van FIT.
     
  • Transport: waar Britse transporteurs vroeger na het lossen van een lading, 3 extra ritten konden afleggen binnen hetzelfde land, is dat nu teruggeschroefd tot 2 extra ritten binnen de EU en 1 binnen hetzelfde land. Hetzelfde geldt voor Europese transporteurs binnen Groot-Brittannië. 
     
  • Houtpaletten: aangezien het VK nu een derde land is, moet gebruik gemaakt worden van warmtebehandelde houtpaletten om goederen naar de EU te vervoeren.  
     
  • Labelling: sinds 1 oktober 2022 moet het adres van de ‘Food Business Operator’ (FBO) vermeld worden op voorverpakte producten die in het VK verkocht worden. Als de fabrikant niet in het VK gevestigd is, wordt dat het adres van de importeur. Het moet een fysiek adres zijn waar bedrijven per post gecontacteerd kunnen worden. 
Interessante vakbeurzen
Interessante websites

Meer weten

Consultancy en Bedrijfsdiensten

Volgens het Britse Office for National Statistics (ONS) is de dienstensector de grootste sector in het Verenigd Koninkrijk, goed voor 80% van de bruto toegevoegde waarde (Gross Value Added of GVA), een maatstaf voor de economische output die vergelijkbaar is met het bbp. De dienstensector in het Verenigd Koninkrijk omvat veel bedrijfstakken, waaronder de financiële en zakelijke dienstverlening, en op de consumentgerichte bedrijfstakken, zoals de detailhandel, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, en entertainment.

De Britse markt voor managementadvies is ongeveer £ 10 miljard waard en is daarmee de op een na grootste adviesbasis van Europa. De afgelopen jaren was de groei sterk, variërend tussen 6% en 10%.

Volgens gegevens van de Management Consultancies Association (MCA), het representatieve orgaan voor managementadviesbureaus in Groot-Brittannië, behoort de adviesmarkt van het Verenigd Koninkrijk tot de snelst groeiende adviesmarkten in Europa. De Britse adviessector biedt werk aan ongeveer 63.000 professionals, waarvan ongeveer 94% consultants zijn en 6% ondersteunend personeel, aldus de MCA. Wat betreft servicelijnen is Technologie het grootste segment (28%) in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Finance & Risk (15%) en Operations (13%). Strategie en People & Change hebben elk een omzetaandeel van circa 10%. Uit een vergelijking met de Europese gemiddelden blijkt dat Britse adviesbureaus relatief veel werk doen op het gebied van technologie, en minder werk op het gebied van Strategie en Operations.

De verwachting is dat Technology Consulting de komende jaren de sterkste groei zal boeken. Belangrijke groeimotoren zijn onder meer digitale transformatie, big data, cloud, robotica, mobiele en kunstmatige intelligentie. Aan de andere kant zullen Sales & Marketing en Finance & Risk naar verwachting licht groeien.

Wat de klantsectoren betreft, wordt het grootste deel van de Britse managementadvies-omzet vertegenwoordigd door de financiële dienstverlening (33%), gevolgd door de publieke sector (21%) en de consumenten- en industriële producten (14%). Met uitzondering van Financial Services, dat zoals verwacht stabiel zal blijven, zullen alle klantsegmenten de komende jaren naar verwachting groeien.

Technologie en Productie

De sector High Tech Systems & Materials (HTSM) is een integraal onderdeel van de Britse economie en draagt jaarlijks £275 miljard bij aan het bbp van het land. De belangrijkste segmenten in Groot-Brittannië zijn productie, hightech en deeptech, die elk hun eigen unieke ecosysteem en kansen voor handel en innovatie hebben. 

Productie

De lucht- en ruimtevaartindustrie alsook de auto-industrie zijn altijd belangrijk geweest voor Groot-Brittannië. Het toenemende gebruik van composietmaterialen kan ook leiden tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën en processen in de waardeketen.

De Britse lucht- en ruimtevaartindustrie is een van de grootste ter wereld. Airbus, Boeing, Rolls-Royce en Bombardier zijn allemaal in Groot-Brittannië gevestigd en beschikken vaak over meerdere productiefaciliteiten. Naast complete vliegtuigen produceert Groot-Brittannië ook vliegtuigmotoren en vleugels. De sector wordt krachtig gesteund door de Britse overheid, onder meer via het Aerospace Technology Institute (ATI). 

De Britse auto-industrie is een essentieel onderdeel van de Britse economie en een belangrijke pijler van de internationale handel. In 2020 bedroeg de omzet in de sector £ 74 miljard en was de auto-export goed voor 10,9% van de totale Britse goederenexport. Ondanks productieverstoringen als gevolg van de pandemie en een mondiaal tekort aan halfgeleiders, produceerde Groot-Brittannië in 2020 ruim 920.000 motorvoertuigen en 1,3 miljoen motoren (81% bestemd voor de export). Bovendien kwam 60% van de onderdelen van buiten Groot-Brittannië, voornamelijk uit Europa. 

Hightech 

Groot-Brittannië heeft een uitstekende uitgangspositie voor innovatie in de processen, materialen en technologieën die nodig zijn in de huidige en toekomstige productie-industrie. Twee van de vier 'Grand Challenges' die zijn uiteengezet in de Britse industriële strategie en gericht zijn op het transformeren van de hele industrie, zijn nauw verbonden met hightech. 

Via de 'Grand Challenge' over de toekomst van mobiliteit wordt er aanzienlijk geïnvesteerd in innovaties om de auto-industrie te moderniseren. Dergelijke innovaties omvatten nieuwe batterijtechnologie, elektrische voertuigen en autonome voertuigen. 

Composieten hebben veel voordelen: ze zijn licht van gewicht maar sterk, vergen weinig onderhoud en zijn aanzienlijk goedkoper in gebruik en onderhoud dan andere materialen. Er is veel vraag naar in sectoren als: lucht- en ruimtevaart, spoorwegen, olie en gas, de maritieme industrie en duurzame energie. 

De grootste motor van innovatie in Groot-Brittannië is de snelgroeiende Deep Tech-sector. Dit omvat kunstmatige intelligentie (AI), kwantumtechnologie, nanotechnologie en digitale technologie (cyberveiligheid, 5G, Internet of Things, Fintech, enz.). 

Baanbrekende nieuwe technologieën en doorbraken van Britse kennisinstellingen vinden snel hun weg naar de markt. Groot-Brittannië is een wereldleider op het gebied van dergelijke ontwikkelingen. Er liggen veel kansen voor partijen die geïnteresseerd zijn in partnerships op het gebied van innovatie, acquisitie en groei. 

Het hart van de Britse Deep Tech-sector wordt gevormd door Oxford, Cambridge en Londen, die een innovatief ecosysteem van wereldstandaard bieden dat vergelijkbaar is met Boston en Silicon Valley. Je vindt er ook veel technologiegeoriënteerde durfkapitalisten, accelerators en incubators. 

Kunstmatige intelligentie (AI) in Groot-Brittannië verdient speciale aandacht. Samen met China en de Verenigde Staten is Groot-Brittannië een wereldleider op dit gebied. De regering heeft AI geïdentificeerd als de grootste uitdaging in haar Industriële Strategie en heeft dienovereenkomstig financiering beschikbaar gesteld. 

Groot-Brittannië investeert ook in de ethiek van AI, wat ertoe zou kunnen leiden dat Groot-Brittannië de mondiale norm gaat stellen voor verantwoord gebruik van deze nieuwe technologie. Dit onderwerp wordt beantwoord in samenwerking met een bloeiende lichting snelgroeiende AI-bedrijven die, in overleg met de overheid en academische topinstellingen, manieren bedenken waarop AI-innovatie iedereen ten goede kan komen. 

Start-ups

Het Verenigd Koninkrijk beschikt over meer dan 300 actieve accelerators en meer dan 400 actieve incubators, die circa 19.600 bedrijven per jaar ondersteunen. De incubators zijn mooi verspreid over het hele land, maar meer dan de helft van de acceleratoren bevinden zich momenteel in Londen -  al is er een inhaalbeweging bezig. De technologiesector in het Verenigd Koninkrijk wordt geschat op een waarde van £ 1 biljoen en zou daarmee op de eerste plaats staan in Europa.

De Britse technologiesector was in 2022 Europa's leidende ecosysteem en behoudt zijn positie als de belangrijkste uitdager tegenover Amerika en China. Volgens de Britse overheid heeft het VK meer snelgroeiende bedrijven dan andere Europese landen. Zo hebben ze ondertussen 144 ‘unicorns’ (private startende bedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard US dollar) en 237 ‘futurecorns’ en meer dan 85.000 start-ups en scale-ups.

Financiële diensten spelen een cruciale rol in Londen, maar ook technologie valt niet weg te denken. De combinatie van deze twee werkt als een droomformule voor de Britse hoofdstad. Deloitte & EY brachten een rapport uit waarin Londen als globale Fintech hotspot naar voren wordt geschoven, waarmee ze zelfs Singapore en Beijing achter zich laten. Londen heeft immers een bloeiend en actief ecosysteem voor start-ups met veel succesvolle incubators en accelerators. De reden hiervoor is divers: de meeste grote banken hebben hun hoofdkantoor of Europees hoofdkantoor in Londen. Fintechstart-ups zitten dus heel dicht bij hun (potentiële) klanten en hebben bovendien toegang tot (durf)kapitaal. Er is tevens een grote synergie tussen de ecosystemen in de verschillende sectoren. 

Behalve een sterke kennisinfrastructuur kent Londen ook een breed uitgewerkte infrastructuur voor technologiestart-ups. Bovendien is het dynamische Londen door haar taal en cultuur een magneet voor jonge creatieve mensen van over de hele wereld, en zorgen de vier werelduniversiteiten (UCL, Imperial College, King’s College en London School of Economics) voor een constante instroom van internationaal talent. Londen is, kortom, zeer aantrekkelijk omdat het over de gouden driehoek van kennis, kapitaal en creativiteit beschikt.

Om toptalenten te blijven aantrekken, biedt het VK de mogelijkheid aan visumaanvragers die excelleren in de academische wereld, onderzoek, kunst en cultuur of digitale technologie, om een visum te bekomen binnen het 'Global Talent Visa-scheme' zonder voorgaande werkaanbieding. 

Ook buiten Londen schieten de accelerators, supportprogramma’s en digitale hubs als paddenstoelen uit de grond. De drijvende kracht hierachter schuilt enerzijds in de ideologie achter ‘The Northern Powerhouse’ (de overheidsstrategie om de kloof tussen Londen en Zuidoost-Engeland en het noorden van Engeland te dichten door volop in de gehele Engelse economie te investeren), en anderzijds in de missie van 'Tech City UK' om ook de sterktes van clusters buiten Londen in de verf te zetten en de Britse economie te diversifiëren. Daarnaast publiceerde de Britse overheid in februari 2022 het lang verwachte Levelling Up White Paper, waarbij beleidsmaatregelen opgenomen worden die de groei van de economie in het volledige VK stimuleren.

Verder is het op heden nog onduidelijk wat de impact zal zijn van Brexit op de fintech en financiële industrie in Londen op lange termijn. Alhoewel circa 275 financiële instellingen een groot deel van hun assets hebben verplaatst uit het VK, richting andere EU-lidstaten (bij uitstek Dublin, Luxemburg, Parijs, Frankfurt en Amsterdam), hebben meer dan 1.000 financiële instellingen die gelegen zijn in de EU toestemming gevraagd aan de Britse overheid om te kunnen blijven functioneren in het VK na Brexit en is een groot deel van deze bedrijven aan het overwegen om hun eerste Britse kantoor te vestigen.

Interessante websites en bronnen
  • London Technology Week, juni: festival met live events in juni dat Londen als een globaal powerhouse van tech-innovatie naar voren schuift door het Londense ecosysteem te connecteren met de wereld daarbuiten.
  • TechWorld: het laatste nieuws over innovatie, e-commerce, start-ups, disruptieve technologie, developers en hun impact op het Britse bedrijfsleven en samenleving.
  • UK Tech: technieuws van over het gehele Verenigd Koninkrijk.
  • Level 39: Europa’s grootste technologie accelerator met meer dan 100 techbedrijven actief in de financiële wereld, retail en cyber-security.
  • Nesta: een onderzoeksinstelling die zich vooral bezighoudt met tech- en creatieve industrieën en hun impact op de samenleving.
    Lees ook hun rapport over de Britse accelerators en incubators. 
  • The Financial Sector’s Contribution to the UK Economy, een ‘briefing paper’ vrijgegeven door het Britse parlement. 
  • Tech London: online platform ter ondersteuning van het Londens tech-ecosysteem, gelanceerd door de Mayor of London. 
  • TechUK is de stem van de Britse technologiesector. Ze organiseren evenementen, rondetafel- en panelgesprekken rond technologiebeleid, en biedt een waaier aan experten die gespecialiseerd zijn in ‘hot topics’ als cyber security, cloud, data & analytics en IoT. 
  • Innovate UK: het overheidsagentschap dat innovatie steunt en stimuleert met financiële stimuli op structurele of ad hoc-basis. 
  • Raadpleeg het Tech Nation Report 2019 voor meer informatie over Londen en de 26 andere techclusters in het VK. 

Gezondheidszorg en farmacie

Dankzij de nauwe samenwerking tussen de industrie, de academische wereld, de overheid, de National Health Service (NHS) en andere financiers van de gezondheidszorg, evenals een competitief bedrijfs- en regelgevingsklimaat, beschikt Groot-Brittannië over een uniek en mondiaal concurrerend ecosysteem voor de levenswetenschappen. Volgens het Department of Business and Trade (DBT) van de Britse regering zijn er ruim 5.600 life sciences-bedrijven actief op het Britse grondgebied. Hiertoe behoren de meer dan 50 multinationale en vooraanstaande farmaceutische en medische technologiebedrijven. Er zijn ook meer dan 250.000 mensen die rechtstreeks in de sector werkzaam zijn. Samen met de best gerangschikte universiteiten (Oxon, Cantab, Imperial, UCL enz.) is Groot-Brittannië een uitstekende locatie voor onderzoek, ontwikkeling, productie, export en import van biofarmaceutische en medtech-producten. 

Het budget van de Britse overheid voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de gezondheidszorg bedroeg in 2020 £ 2,7 miljard (d.w.z. 0,12% van het bbp), net na de Verenigde Staten en Japan. Wat de handel betreft, zijn de op de markt gebrachte biomedische producten de meest geïmporteerde goederen uit België in het eerste kwartaal van 2023 (£ 4,5 miljard). 

Enkele hoogtepunten: 
  • Gerichte subsectoren van de levenswetenschappen in het Verenigd Koninkrijk: precisiegeneeskunde, cel- en gentherapieën, productie (incl. synthetische biologie), ontdekking van nieuwe medicijnen en vaccins, klinisch onderzoek, AI en datawetenschap/digitale gezondheid, ouderdomszorg, Med- en BioTech.
     
  • R&D-investeringen van de Britse overheid kwamen vanaf 2020 op de tweede plaats in de VS wat betreft begrotingstoewijzingen. 
     
  • Groot-Brittannië behoort tot de toplanden die medische wetenschappelijke publicaties van hoge kwaliteit produceren. 
     
  • Tijdens de pandemie heeft Groot-Brittannië de uitvoering van klinische proeven verlegd naar de evaluatie van vaccins en therapieën voor COVID-19.
     
  • Voorbeelden van toonaangevend onderzoek naar geneesmiddelen: dexamethason, tocilizumab, COVID-19-vaccins enz. 
     
  • Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de toplanden wat betreft R&D-uitgaven en export van biomedische producten.  
Recente updates over publieke en private financiering van de sector: 

De Britse regering kondigde in mei 2023 een financiering van meer dan £ 650 miljoen aan ter ondersteuning van investeringen, groei en innovatie in de bio-wetenschappensector: 

  • er zal £ 121 miljoen worden vastgelegd om snelle vooruitgang te boeken op het gebied van vijf geselecteerde hoofdtoezeggingen op het gebied van geneesmiddelgerelateerde klinische onderzoeken.
     
  • maximaal £ 48 miljoen ter ontwikkeling van nieuwe uitvindingen om toekomstige noodsituaties op gezondheidsgebied het hoofd te bieden.
     
  • £ 154 miljoen om de capaciteit van de lokale biologische databank te vergroten.
     
  • £ 250 miljoen om te investeren in de meest veelbelovende wetenschaps- en technologiebedrijven van Groot-Brittannië. 

De Britse regering heeft ook onlangs het bioproductiefonds van £ 38 miljoen aangekondigd om verdere productie-investeringen lokaal te ontsluiten. Vanaf september 2020 zijn 109 bedrijven genoteerd aan de London Stock Exchange Main Market en AIM (Alternative Investment Market) met een cumulatieve marktwaarde van £ 248 miljard. De biotech-gemeenschap in Groot-Brittannië haalde in 2022 een bedrag van 1,21 miljard durfkapitaalfinanciering op. De top 3 VC-fondsenwervingsdeals voor biotechstart-ups in Groot-Brittannië in 2020 zijn van MiroBio (Serie B, £ 78,6 miljoen), OMass Therapeutics (Serie B, £ 75,5 miljoen) en Ori Biotech (Serie B, £ 74,5 miljoen).

Meer weten

Bouw en Bouwmaterialen

De Britse bouwsector behoort volgens het Department for Business and Trade (DBT) tot één van de grootste sectoren in de Britse economie, met een toegevoegde waarde van £ 138 miljard (circa 157 miljard euro) voor de Britse economie. De bouwsector in het Verenigd Koninkrijk stelt 3,1 miljoen mensen tewerk, zo’n 9% van de volledige arbeidsmarkt, en is goed voor een jaarlijkse omzet van £ 370 miljard (circa 416 miljard euro). Ook Britse ingenieurs- en architectenbureaus staan aan de wereldtop en verzorgen wereldwijd projecten. 

Voor meer informatie over deze exportverplichtingen post-Brexit kan u contact opnemen met onze Brexit helpdesk:  brexit@fitagency.be.

Huizenmarkt 

De privatisering van de sociale huisvesting middels het kooprecht en de groei van hypotheekleningen in de jaren 1980, resulteerde in een significante stijging van de grondprijzen voor woningen. In bepaalde gebieden -  zoals in Londen -  is voor vele gezinnen de aankoop van een woning haast onbetaalbaar geworden en is het huren van een woning eerder de regel dan de uitzondering.

De torenhoge inflatie in het VK in 2022, ten gevolge van de energiecrisis, resulteerde niet alleen in een sterke stijging van de rente van o.a. hypotheekleningen, maar ook in stijgende loon- en materiaalkosten. 

Openbare aanbestedingen 

Het Verenigd Koninkrijk voldeed, voor het vertrek uit de EU, over het algemeen aan de Europese reglementering rond openbare aanbestedingen. Vaak zijn lokale en regionale overheden actiever op het gebied van tenders en aanbestedingen dan de centrale overheid (ministeries en aankoopbureaus). Ook grote privébedrijven gebruiken het systeem van openbare aanbestedingen. Gedurende de transitieperiode bleef de Europese regelgeving van toepassing. De regelgeving blijft tevens van toepassing op openbare aanbestedingen die werden uitgeschreven vóór het aflopen van de overgangsperiode, maar pas werden toegekend na 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 worden openbare aanbestedingen in het VK gepubliceerd in de ‘Find a Tender’-tool van de Britse overheid die de 'Official Journal of the European Union' (OJEU) vervangt. 

De vereisten om te adverteren op Contracts Finder, MOD Defence Contracts Online, Public Contracts Scotland, Sell2Wales en eTendersNI blijven onveranderd. Meer informatie omtrent openbare aanbestedingen kunt u ook terugvinden op volgende overheidswebsite: www.gov.uk/guidance/public-sector-procurement. Alhoewel er in concreto geen ingrijpende juridische wijzigingen voorhanden zijn in deze sector, heeft de Britse overheid voldoende discretie, wegens het vertrek uit de EU, om bijkomende wetgeving aan te nemen.

Het is zinvol om deze projecten in een zo vroeg mogelijk stadium te volgen. Hiervoor kunt u beroep doen op de e-notificatiedienst Find a Tender (FTS), alsook specifieke Britse publicaties zoals Tracker en Government Opportunities.

Elke sector beschikt bovendien over een of meerdere belangrijke vaktijdschriften. Ook daar worden nieuwe projecten en openbare aanbestedingen aangekondigd. Voor de bouwsector zijn bijvoorbeeld 'Building' en 'Construction News' aanbevolen vakbladen.

Voor overheidsprojecten en -bestellingen moet een bedrijf meestal op de 'suppliers list' belanden om automatisch geïnformeerd te worden over aanbestedingen. Hiervoor moet de leverancier/onderaannemer contact opnemen met het relevante departement binnen elke overheidsdienst. LocalGov stapte recentelijk over naar het gebruik van DELTA eSourcing voor hun tenders. Via hun website kan men bovendien via een Council Directory geraadpleegd worden. Een andere nuttige database is het Municipal Year Book (MYB), een gedetailleerde online gids met contactgegevens. 

Binnen de Britse overheid bestaat een sterke tendens om aanbestedingen elektronisch te laten verlopen. ‘The Crown Commercial Service’ is een uitvoerend agentschap van de regeringsadministratie (Cabinet Office) en de grootste aankooporganisatie (Professional Buying Organisation) in het Verenigd Koninkrijk. Deze dienst biedt diverse centrale en lokale overheidsdepartementen de mogelijkheid om het gros van hun aankopen elektronisch te laten verlopen. 

Nuttige websites:
  • www.competefor.com: website oorspronkelijk gelanceerd voor de aanbestedingen naar aanleiding van de Olympisch Spelen en daarna uitgebreid naar grote infrastructuurwerken zoals Crossrail. 
  • www.gov.uk/contracts-finder: website die aan kmo’s de kans wil geven contracten boven de £ 10.000 binnen te halen. Men krijgt gratis toegang tot een database met maandelijkse opportuniteiten voor bedrijven. Er is ook een mogelijkheid om zich in te schrijven op een 'contract alert-mailservice'. Deze website geeft ook de links voor Noord-Ierland, Schotland en Wales. 
  • www.gov.uk/find-tender: voor contracten van hoge waarde (meestal boven de £ 118.000) in het VK. 
  • www.supply2govtenders.co.uk: voor aanbestedingen van de publieke sector. 
  • www.tendersdirect.co.uk: voor openbare aanbestedingen in het VK, Ierland alsook OJEU-contracten. 
  • www.bipsolutions.com: BIP Solutions geeft trainingen aan bedrijven die aanbestedingen willen binnenhalen. De opleiding omvat uitleg over het hele aanbestedingsproces (van de voorbereiding voor het behalen van bepaalde certificaten tot het vinden van geschikte opportuniteiten in het VK). 
  • www.ted.europa.eu: Tenders Electronic Daily: Europese aanbestedingen. 
  • National Procurement Strategy: strategie voor lokale overheden in Engeland. 
  • Local Government Association: vakvereniging van 339 ‘councils’ in Engeland. 
Tendensen in de bouwsector: 
  • Door de hoge huizenprijzen (gemiddelde kostprijs voor een Londense woning is circa 620.000 euro) zorgen renovatie- en opfrissingswerken ervoor dat er vraag blijft naar bouwproducten. Zo opteren Britten vaak om meerwaarde te creëren voor hun gezinswoning door een aanbouw, extra kelder- of zolderverdieping te installeren. Het vergunningenbeleid in het VK is op dit gebied gunstiger dan in België. Er zijn dan ook veel mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die alle soorten materialen, producten en diensten voor de bouw leveren. 
     
  • Het inwonersaantal in Londen, maar ook in de noordelijke steden, nam en neemt zodanig sterk toe dat het grootste huizentekort sinds de Tweede Wereldoorlog ontstond. Om aan die verhoogde vraag tegemoet te kunnen komen, zouden er jaarlijks meer dan 200.000 extra nieuwe woningen nodig zijn. De overheid richtte daartoe het ’Housing Infrastructure Fund’ op, en wees al 4 miljard pond toe aan lokale overheden om het bouwen van huizen en de omliggende infrastructuur te stimuleren. Deze subsidie is beschikbaar tussen 2018-19 tot 2023-24. 
     
  • Ongeveer 27 miljoen bestaande huizen in het Verenigd Koninkrijk moeten energievriendelijk gemaakt worden tegen 2030 om de energiekosten te drukken. Behalve nutsbedrijven zullen ook bedrijven die milieuvriendelijke materialen gebruiken een belangrijke rol spelen in deze ‘retrofitting’.  
     
  • Als gevolg van het Britse industriële verleden is veel grond verwaarloosd en ongebruikt achtergebleven. Daardoor ontstond een grotere behoefte aan grondsanering. Terugwinning van deze ‘brownfield’-terreinen voor renovatie is een hoofdthema.
     
  • Ook de hotel- en vrijetijdssector is zeer dynamisch en kent met Londen de hub bij uitstek voor veel Britse en zelfs internationale (renovatie)projecten. 
     
  • De huidige infrastructuur is verouderd en dat hindert de economische groei. Investeringen in infrastructuur krijgen de komende jaren dan ook prioriteit. Zo mikt de regering op een 'Northern Powerhouse' waarbij de economie van de 5 grote steden in het noorden (Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield) actief ondersteund wordt. De economie in deze gebieden groeit, net als het aantal inwoners. Om deze groei in Londen en in het noorden aan te kunnen en verder te stimuleren is een goede infrastructuur cruciaal. De nieuwe Britse hogesnelheidslijn, HS2 zou daarbij de grootste Schotse steden verbinden met Manchester, Birmingham en Londen. HS1 (ook wel gekend als de Channel Tunnel Rail Link) is de hogesnelheidsspoorlijn die Londen met de Kanaaltunnel verbindt. Deze projecten liepen onder andere door Brexit-onzekerheden en COVID-19-restricties serieuze vertragingen op, wat ook hun prijskaartje deed stijgen. Zo opende, na heel wat vertraging, 'Crossrail' (ook wel bekend als 'The Elizabeth Line') de eerste snelle treinverbinding die dwars (oost-west) onder het bestaande Londense metronetwerk gaat. Eveneens zijn er plannen voor een 'Crossrail Two' (een Londens noord-zuid ‘rapid train system’). 
Interessante vakbeurzen
  • Futurebuild, jaarlijkse beurs met conferenties in maart in ExCeL (Londen), gericht op nieuwe en duurzame bouwmaterialen en technieken - www.futurebuild.co.uk.
  • The Homebuilding and Renovating show. Deze beurs kent jaarlijks een nationale en acht regionale edities. De nationale editie vindt in maart in het NEC in Birmingham plaats. Deze beurs laat zowel b2b als b2c bezoekers toe - www.homebuildingshow.co.uk.
  • UK Construction Week bestaat uit 9 verschillende shows: Build Show, Building Tech, Energy & HVAC, Civils, Surface & Materials, Modern Methods of Construction, Timber Expo, Concrete Expo, The Offsite Show en Grand Designs Live. Deze show gaat door in de NEC in Birmingham alsook sinds 2021 in ExCel te Londen - www.ukconstructionweek.com.
  • London Build, een jaarlijkse beurs die in november doorgaat en de focus legt op opportuniteiten in de bouwsector in en rondom Londen – www.londonbuildexpo.com.
Interessante websites​  

Meer weten

Land- en tuinbouw

Voedingsproducten

Groot-Brittannië is een grote en dynamische markt voor agrifoodproducten, waar kansen liggen voor innovatieve en nicheproducten. Het heeft ook een van de meest ontwikkelde netwerken van supermarkten ter wereld. Traditioneel wordt het gedomineerd door de ‘grote vier’ supermarkten: Tesco, Asda, Sainsbury’s en Morrisons. Maar het landschap is veranderd: discounters als Aldi en Lidl hebben hun marktaandeel aanzienlijk vergroot, terwijl ook luxe supermarkten als Marks & Spencer en Waitrose floreerden. Gemak stimuleert de verkoop van online boodschappen. Concurrentie van online retailers als Ocado en AmazonFresh en nieuwe bezorgstartups als Dija en Weezy dagen de ‘grote vier’ op de online boodschappenmarkt uit.

Tuinbouw en sierplanten

Het Verenigd Koninkrijk importeert jaarlijks ruim 6 miljoen ton tuinbouwproducten. In Groot-Brittannië is geteeld fruit goed voor slechts 18% van de binnenlandse verkoop en slechts 55% van de groenten is van eigen bodem. De helft van alle sierplanten, bollen en bloemen die in Groot-Brittannië worden verkocht, komt uit een ander land. De belangrijkste afzetkanalen voor snijbloemen en potplanten zijn supermarkten, tuincentra en bloemisten.

Technologie, kennis en diensten

De fundamentele vooruitzichten voor de agritechnologie zijn goed in Groot-Brittannië. Boeren kijken naar nieuwe technologieën om de productiviteit te verhogen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien bevordert de Britse regering de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technologieën, kennis en vaardigheden om de duurzaamheid en productiviteit van de landbouw te vergroten.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Verenigd Koninkrijk