U bent hier

Marktstudie ‘Het potentieel van de Belgische dienstenexport: een sectorale en bilaterale studie’

Dit onderzoeksrapport analyseert het exportpotentieel van de Vlaamse dienstensector, die overigens instaat voor het leeuwendeel van de nationale dienstenexport. Het rapport vergelijkt het prestatieniveau van de Vlaamse dienstenexport met dat van de overige Belgische regio’s én met vergelijkbare kleine open economieën in Europa. 
Een econometrisch model leert ons ook in welke mate Vlaanderen zijn exportpotentieel benut in specifieke geografische markten én in welbepaalde subsectoren van de dienstenbranche.

Het rapport geeft aan dat de Vlaamse dienstenhandel door de bank genomen behoorlijk sterk presteert in vergelijking met de overige Belgische regio's én afgewogen tegen de theoretische exportverwachtingen.
De beste prestaties haalde het daarbij in Latijns-Amerika, Sub-Sahara Afrika en de opkomende groeimarkten in Oost-Europa. Op de West-Europese markten - waar Vlaanderen het gros van zijn diensten aan de man brengt - is er nog werk aan de winkel voor de Vlaamse dienstenexporteurs, want daar liggen nog onontgonnen opportuniteiten en onderbenut exportpotentieel.

Behalve in de "aloude" dienstenmarkten in West-Europa en in de Verenigde Staten - waarmee het overgrote deel van onze totaalhandel aan diensten zijn beslag krijgt - zijn ook in snelgroeiende opkomende economieën in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika de groeiperspectieven voor Vlaamse exportdiensten legio.

Op het stk van diensten blijkt de Vlaamse dienstenexport al te eenzijdig op transportactiviteiten gericht, terwijl commerciële diensten fors ondervertegenwoordigd zijn in het mondiale uitvoerportfolio én hun afzetpotentieel niet overal maximaal ingevuld krijgen.

Terwijl we nu al fraaie exportprestaties neerzetten - volgens econometrische modellen soms zelfs beter dan verwacht  - in specifieke dienstentypes als koerierdiensten, royalty's en licenties, R & D, leasing en de bouwsector, is er zeker nog ruimte voor een betere invulling van het potentieel in enkele andere economisch belangrijke sectoren. Dat is zo voor telecommunicatie, financiële dienstverlening, communicatie, net als in reisverkeer en wegtransport, een tak waarin we trouwnes nu al erg behoorlijk scoren.

De combinatie van een betere geografische spreiding van méér gediversifiëerde dienstentakken moet de kwetsbaarheid temperen van de Vlaamse dienstenexport voor economische schokken op bestaande markten en/of in welbepaalde secoten van het dienstenaanbod.

7 november 2016

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in