U bent hier

Marktstudie ‘De energietransitie in Italië ’

Met "energietransitie" wordt de noodzaak bedoeld om de energiemix te veranderen met minder gebruik van fossiele energiebronnen (tot het punt van eliminatie), alsmede een rationeler gebruik van energie.
Tijdens de COVID-19 pandemie heeft het Europees Parlement het EU NextGeneration-plan goedgekeurd van meer dan 800 miljard euro om de Europese economie te stimuleren. Daarvan is meer dan een derde bestemd voor de zogenaamde "European Green Deal", een plan dat voorziet in klimaatneutraliteit tegen 2050 en een vermindering van de netto-uitstoot met 55% tegen 2030 ten opzichte van de netto-uitstoot in 1990. 

Italië heeft, specifiek voor energie, het Piano Nazionale Integrato per l'Energia e il Clima (PNIEC) gepresenteerd, een document van bijna 300 bladzijden waarin het specifieke doelstellingen, initiatieven en passende maatregelen vaststelt om de in het Europese kader gestelde doelen te bereiken. Dit document wordt geactualiseerd via het Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza (PNRR), het nationale herstel- en veerkrachtplan, met name in het pakket "Fit for 55".

Ondanks de ambitieuze doelstellingen van de verschillende plannen is de uitvoering ervan in de praktijk momenteel verre van bevredigend, waardoor twijfel rijst over de daadwerkelijke verwezenlijking van de doelstellingen. Om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen, moet Italië bijvoorbeeld ongeveer 40% van zijn energiemix uit hernieuwbare energiebronnen halen. Dit betekent dat de geïnstalleerde capaciteit, die momenteel ongeveer 61 GW bedraagt, moet worden verdubbeld. In de periode 2018-2022 bedroeg de toename van de geïnstalleerde capaciteit echter ongeveer 7 GW, d.w.z. gemiddeld 1,77 GW per jaar. Het is duidelijk dat er een duidelijke trendbreuk nodig is, anders bestaat het risico dat het voor 2030 gestelde doel, uitgaande van nieuwe jaarlijkse installaties van 1,77 GW, bijna 30 jaar te laat wordt bereikt.

Na een algemeen overzicht belicht deze marktstudie de stand van zaken voor de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen, waarbij het potentieel, de beperkingen en de ermee verbonden kansen voor Vlaamse bedrijven in de sector energie en aanverwante diensten onder de loep worden genomen.

10 augustus 2023

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Rome

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in